Criza COVID-19 | Analiza

Marja de castig din dobanzi a bancilor a scazut cu peste un punct, in cinci luni de coronavirus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-14 23:02

Dobanda medie la creditele noi in lei a scazut cu 1,21 puncte procentuale, de la 7,24% pe an in februarie la 6,03% in iulie, mai mult decat ritmul in care a fost diminuata, incepand cu luna martie, dobanda de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu un punct in total, de la 2,5% la 1,5%, in scopul atenuarii impactului crizei COVID-19.

Dobanda la depozite s-a micsorat, in aceeasi perioada, cu doar 0,26 puncte, de la 2,12% in luna februarie la 1,86% in luna iulie, in conditiile in care sectorul bancar a inregistrat deficit de lichiditate, din cauza pandemiei, astfel ca unele banci au fost nevoite sa-si promoveze oferta de depozite, cu dobanzi atragatoare.

Marja de castig a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite) s-a ingustat astfel cu aproape un punct pe parcursul a cinci luni, de la 5,12 puncte in luna februarie la 4,17 puncte in luna iulie, ceea ce inseamna venituri din dobanzi mai mici pentru banci si implicit profituri mai reduse.

In privinta dobanzilor in functie de tipul de credite, in cazul imprumuturilor pentru nevoi personale acordate populatiei si a finantarilor pentru firme s-a inregistrat o scadere importanta, in timp ce la creditele pentru locuinte dobanda a stagnat, iar in ultimele doua luni a fost in crestere.

Este posibil ca aceasta sa aiba legatura cu si cu cererea de credite: in scadere la creditele de consum si la cele pentru firme, in crestere la creditele ipotecare.

Astfel, in cazul creditelor pentru consum, Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care incude atat dobanda, cat si comisioanele, a coborat la 9,74% in luna iulie, de la 10,42%, in total cu 0,68 puncte.

La creditele ipotecare, in schimb, DAE a scazut cu doar 0,12 puncte, in acelasi interval, de la 5,75% in februarie la 5,63% in luna iulie, cand a fost in crestere, pentru a doua luna consecutiv, de la 5,4%, la cat coborase in luna mai.

Cea mai ampla scadere de dobanda s-a inregistrat in cazul finantarilor pentru firme, de la 5,53% in februarie la 4,48% in iulie, cu peste 1,05 puncte in total.

Evolutia ar putea avea legatura cu programul sustinut de stat, IMM Invest, pentru care mai multe banci au concurat si astfel au fost nevoite sa diminueze dobanzile.

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCum au folosit romanii cardurile in timpul crizei COVID-19: retragerile de numerar la ATM-uri au scazut cu 10 milioane

Numarul de carduri active a scazut cu peste 350.000 de unitati in trimestrul doi al anului, in perioada de izolare din cauza crizei cornonavirusului, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul cardurilor active a ajuns astfel la 13,8 milioane, la un nivel detalii

Romania are un ATM la 1.800 de locuitori si un POS la 80 de locuitori: distributia pe judete

Romania are in medie un ATM la 1.837 de locuitori si un POS la 84 de locuitori, insa distributia pe regiuni este destul de dezechilibrata, in special in ceea ce priveste Capitala, dupa cum se vede si in graficul realizat pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Banca Transilvania are o oferta la creditele ipotecare si de nevoi, cu cele mai mici dobanzi dintre banci

Banca Transilvania (BT), liderul sistemului bancar romanesc, deruleaza pana in 25 septembrie o oferta la creditele imobiliare si de nevoi personale comandate online, pe site-ul bancii, pe care le acorda cu cele mai mici dobanzi dintre bancile romanesti, conform topurilor celor doua tipuri de detalii

La sapte banci se poate deschide online un cont curent: care sunt comisioanele

OTP Bank devine a saptea banca, dupa Banca Transilvania (BT), BCR, ING, CEC Bank, Libra Bank si Alior Bank, care permite persoanelor fizice sa-si deschida un cont curent online, fie pe site-urile acestor banci fi prin aplicatiile de mobile banking. Tipurile de conturi care se pot detalii

Ultimele Comentarii