Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la jumatatea anului 2020: riscul de credit al bancilor creste cu 1,1 miliarde lei, din cauza crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-08 00:10

Bancile si-au majorat cu 1,1 miliarde lei valoarea provizioanelor pentru riscul de credit in prima parte a acestui an, din cauza crizei COVID-19, pana la aproape noua miliarde de lei, conform indicatorilor sistemului bancar furnizati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Riscul de credit estimat de banci reprezinta astfel 3,3% din totalul creditelor nete ale sistemului bancar, care s-au cifrat la 270 miliarde lei, in iunie 2020.

Creantele depreciate din portofoliile bancilor reprezentau 1,53% din totalul creditelor nete, in scadere, totusi, de la 1,63%, la finalul lui 2019.

Rata creditelor neperformante a crescut la 4,38% in iunie 2020, de la 4,08% cat era la finalul lui 2019.

Cresterea riscului de credit a cauzat o diminuare importanta a profiturilor bancilor.

Astfel, profitul Bancii Transilvania a scazut cu 26%, al BRD s-a injumatatit, al Raiffeisen s-a diminuat cu 26%, al ING Bank cu 17% iar al Unicredit cu 13%.

Cu toate acestea, profitul net la nivelul intregului sistem bancar din S1 2020, in valoare de 2,7 miliarde lei, s-a mentinut la un nivel apropiat de cel al anului precedent, de 2,6 miliarde lei, datorita castigului raportat de BCR, de aproape o jumatate de miliard de lei, dupa o pierdere de 21 milioane lei in anul trecut, din cauza provizionului pentru BCR Banca pentru Locuinte (vezi aici detalii).

In acelasi timp, bancile si-au majorat si capitalurile proprii in prima parte a anului, tot ca masura preventiva pentru criza COVID-19, la solicitarea autoritatilor de supraveghere, care au interzis bancilor sa plateasca dividende.

Valoarea capitalurilor proprii ale bancilor a crescut astfel cu doua miliarde lei in prima jumatate a acestui an, la 56,9 miliarde lei.

In consecinta, indicatorul privind profitabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat mult, de la 11,28% in iunie 2019 la 9,81% in aceeasi luna din acest an, iar indicatorul de solvabilitate a urcat la 22,76% la finalul primului semestru din 2020, comparativ cu doar 19,6% in iunie 2019.

Se poate spune deci ca bancile sunt pregatite pentru criza coronavirusului, asteptata sa vina in urmatoarele trimestre, cu precadere anul viitor.

In continuare exista un numar de 10 banci care fac pierderi in Romania, in timp ce restul de 23 sunt profitabile. Numarul bancilor neprofitabile ar putea creste in viitor, in contextul pandemiei.

Valoarea bruta a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut cu 4,4 miliarde lei (1,5%) in prima jumatate a acestui an, evolutie afectata de criza.

Depozitele clientilor au avansat insa de trei ori mai mult, cu 13,6 miliarde lei (3,5%).

In consecinta, raportul credite/depozite a coborat sub 70%.
Bancile continua sa-si reduca reteaua teritoriala de unitati, in paralel cu cresterea utilizarii serviciilor bancare electronice: numarul de unitati bancare a scazut cu 62 in primul semestru, la 3.956, fara Creditcoop.

Iar numarul angajatilor din banci s-a diminuat la 52.907 oameni, cu 199 in minus fata de finalul anului 2019.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOpt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte. Cele opt banci care acorda in detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri de schimb valutar euro/leu?

Bancile cu cele mai avantajoase cotatii pentru vanzarea si cumpararea de euro la ghiseu, in cont sau pe card sunt CEC Bank, First Bank, Libra Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank. Cele mai dezavantajoase cursuri de schimb le gasim la Alpha Bank, ING Bank, BCR, detalii

Cum si-au schimbat bancile si IFN-urile atitudinea fata de clientii cu probleme, in cinci ani de functionare a CSALB: de la doar 30% dintre cererile de impacare amiabila acceptate in primul an, au ajuns la 70%, iar unele banci si la 90%

Daca in urma cu cinci ani, in septembrie 2015, cand s-a infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), bancile si IFN-urile erau foarte reticente in a accepta cererile de impacare amiabila venite de la clientii cu diverse reclamatii sau probleme, acum detalii

Topul cardurilor de credit cu cele mai mici dobanzi

Dobanda la cardurile de credit a ramas neschimbata pe parcursul ultimului an, dat fiind ca bancile isi vand acest produs ca un mijloc de plata a bunurilor si serviciilor in rate fara dobanda pe anumite perioade. "Pana la 12 rate fara dobanda" a devenit un slogan bine cunoscut pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Da

  Am nevoie de ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • ?

  & Comportament infracțional al instituțiilor și al BNR, care pe fondul insistenței ... detalii

 • Revlamatie

  Am trimis la bancă SOCIETE GENERALE peste 300euro, pentru anprumut de 3000euro, am anulat ... detalii