Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la jumatatea anului 2020: riscul de credit al bancilor creste cu 1,1 miliarde lei, din cauza crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-08 00:10

Bancile si-au majorat cu 1,1 miliarde lei valoarea provizioanelor pentru riscul de credit in prima parte a acestui an, din cauza crizei COVID-19, pana la aproape noua miliarde de lei, conform indicatorilor sistemului bancar furnizati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Riscul de credit estimat de banci reprezinta astfel 3,3% din totalul creditelor nete ale sistemului bancar, care s-au cifrat la 270 miliarde lei, in iunie 2020.

Creantele depreciate din portofoliile bancilor reprezentau 1,53% din totalul creditelor nete, in scadere, totusi, de la 1,63%, la finalul lui 2019.

Rata creditelor neperformante a crescut la 4,38% in iunie 2020, de la 4,08% cat era la finalul lui 2019.

Cresterea riscului de credit a cauzat o diminuare importanta a profiturilor bancilor.

Astfel, profitul Bancii Transilvania a scazut cu 26%, al BRD s-a injumatatit, al Raiffeisen s-a diminuat cu 26%, al ING Bank cu 17% iar al Unicredit cu 13%.

Cu toate acestea, profitul net la nivelul intregului sistem bancar din S1 2020, in valoare de 2,7 miliarde lei, s-a mentinut la un nivel apropiat de cel al anului precedent, de 2,6 miliarde lei, datorita castigului raportat de BCR, de aproape o jumatate de miliard de lei, dupa o pierdere de 21 milioane lei in anul trecut, din cauza provizionului pentru BCR Banca pentru Locuinte (vezi aici detalii).

In acelasi timp, bancile si-au majorat si capitalurile proprii in prima parte a anului, tot ca masura preventiva pentru criza COVID-19, la solicitarea autoritatilor de supraveghere, care au interzis bancilor sa plateasca dividende.

Valoarea capitalurilor proprii ale bancilor a crescut astfel cu doua miliarde lei in prima jumatate a acestui an, la 56,9 miliarde lei.

In consecinta, indicatorul privind profitabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat mult, de la 11,28% in iunie 2019 la 9,81% in aceeasi luna din acest an, iar indicatorul de solvabilitate a urcat la 22,76% la finalul primului semestru din 2020, comparativ cu doar 19,6% in iunie 2019.

Se poate spune deci ca bancile sunt pregatite pentru criza coronavirusului, asteptata sa vina in urmatoarele trimestre, cu precadere anul viitor.

In continuare exista un numar de 10 banci care fac pierderi in Romania, in timp ce restul de 23 sunt profitabile. Numarul bancilor neprofitabile ar putea creste in viitor, in contextul pandemiei.

Valoarea bruta a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut cu 4,4 miliarde lei (1,5%) in prima jumatate a acestui an, evolutie afectata de criza.

Depozitele clientilor au avansat insa de trei ori mai mult, cu 13,6 miliarde lei (3,5%).

In consecinta, raportul credite/depozite a coborat sub 70%.
Bancile continua sa-si reduca reteaua teritoriala de unitati, in paralel cu cresterea utilizarii serviciilor bancare electronice: numarul de unitati bancare a scazut cu 62 in primul semestru, la 3.956, fara Creditcoop.

Iar numarul angajatilor din banci s-a diminuat la 52.907 oameni, cu 199 in minus fata de finalul anului 2019.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

Numarul de clienti ai bancilor romanesti, neschimbat in ultimii 7 ani

Numarul de clienti ai bancilor romanesti a ramans neschimbat pe parcursul ultimilor sapte ani, conform unui sondaj realizat de Consiliul Concurentei printre primele 10 banci romanesti. Concluzia este surprinzatoare, in conditiile dezvoltarii economice a tarii si implicit a veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii