Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la jumatatea anului 2020: riscul de credit al bancilor creste cu 1,1 miliarde lei, din cauza crizei COVID-19

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-08 00:10

Bancile si-au majorat cu 1,1 miliarde lei valoarea provizioanelor pentru riscul de credit in prima parte a acestui an, din cauza crizei COVID-19, pana la aproape noua miliarde de lei, conform indicatorilor sistemului bancar furnizati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Riscul de credit estimat de banci reprezinta astfel 3,3% din totalul creditelor nete ale sistemului bancar, care s-au cifrat la 270 miliarde lei, in iunie 2020.

Creantele depreciate din portofoliile bancilor reprezentau 1,53% din totalul creditelor nete, in scadere, totusi, de la 1,63%, la finalul lui 2019.

Rata creditelor neperformante a crescut la 4,38% in iunie 2020, de la 4,08% cat era la finalul lui 2019.

Cresterea riscului de credit a cauzat o diminuare importanta a profiturilor bancilor.

Astfel, profitul Bancii Transilvania a scazut cu 26%, al BRD s-a injumatatit, al Raiffeisen s-a diminuat cu 26%, al ING Bank cu 17% iar al Unicredit cu 13%.

Cu toate acestea, profitul net la nivelul intregului sistem bancar din S1 2020, in valoare de 2,7 miliarde lei, s-a mentinut la un nivel apropiat de cel al anului precedent, de 2,6 miliarde lei, datorita castigului raportat de BCR, de aproape o jumatate de miliard de lei, dupa o pierdere de 21 milioane lei in anul trecut, din cauza provizionului pentru BCR Banca pentru Locuinte (vezi aici detalii).

In acelasi timp, bancile si-au majorat si capitalurile proprii in prima parte a anului, tot ca masura preventiva pentru criza COVID-19, la solicitarea autoritatilor de supraveghere, care au interzis bancilor sa plateasca dividende.

Valoarea capitalurilor proprii ale bancilor a crescut astfel cu doua miliarde lei in prima jumatate a acestui an, la 56,9 miliarde lei.

In consecinta, indicatorul privind profitabilitatea capitalurilor (ROE) a coborat mult, de la 11,28% in iunie 2019 la 9,81% in aceeasi luna din acest an, iar indicatorul de solvabilitate a urcat la 22,76% la finalul primului semestru din 2020, comparativ cu doar 19,6% in iunie 2019.

Se poate spune deci ca bancile sunt pregatite pentru criza coronavirusului, asteptata sa vina in urmatoarele trimestre, cu precadere anul viitor.

In continuare exista un numar de 10 banci care fac pierderi in Romania, in timp ce restul de 23 sunt profitabile. Numarul bancilor neprofitabile ar putea creste in viitor, in contextul pandemiei.

Valoarea bruta a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a crescut cu 4,4 miliarde lei (1,5%) in prima jumatate a acestui an, evolutie afectata de criza.

Depozitele clientilor au avansat insa de trei ori mai mult, cu 13,6 miliarde lei (3,5%).

In consecinta, raportul credite/depozite a coborat sub 70%.
Bancile continua sa-si reduca reteaua teritoriala de unitati, in paralel cu cresterea utilizarii serviciilor bancare electronice: numarul de unitati bancare a scazut cu 62 in primul semestru, la 3.956, fara Creditcoop.

Iar numarul angajatilor din banci s-a diminuat la 52.907 oameni, cu 199 in minus fata de finalul anului 2019.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB

Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii

  

Ultimele Comentarii