BANCI | Ultima Ora

Piata de factoring, in crestere cu 1% in S1 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-09-03 19:49

Asociația Română de Factoring (ARF) a realizat studiul semestrial al pieței de factoring din România din care reiese un foarte ușor avans, de aproximativ 1%, față de aceeași perioadă a anului trecut, totalul creanțelor gestionate prin astfel de structuri, depășind 2,25 miliarde de euro, conform unui comunicat al asociatiei, in care se adauga:

Cercetarea ARF are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.

“Constatăm în prima jumătate a anului o stabilizare a pieței de factoring, ca volum total al creanțelor gestionate, cu o mențiune specială pentru factoringul intern, care a înregistrat totuși o creștere importantă datorată consumului populației pe fondul temerilor generate de pandemie, în primul rând în T1, dar și în T2, însă cu o temperare consistentă”, explică Bogdan Roșu, președinte ARF.

La nivelul factorigului intern, volumele realizate de sectorul FMCG au cea mai mare pondere din total, de aproximativ 24%, în valoare absolută însemnând peste 431 milioane de euro.

Pe locul doi, cu o pondere de 16%, se află sectorul IT&C, valoarea creanțelor provenite din acest sector și gestionate în factoring ajungând, la mijlocul anului, la aproximativ 290 milioane de euro, în creștere cu aproape 10% față de mijlocul lui 2019.

Pe locul al treilea cu o pondere de 12,5% se regăsește domeniul Auto-Utilaje-Echipamente, domeniu care, de altfel, a înregistrat cel mai puternic avans la nivelul întregii piețe de factoring (21% față de mijlocul anului 2019), ajungând la 301 milioane euro total creanțe derulate prin factoring (intern, export plus import).

În timp ce factoringul intern a înregistrat un avans de 11%, atingând aproximativ 1,9 miliarde euro în prima jumatate a anului, volumul creanțelor derulate prin factoring de export a scăzut cu 28%, iar al celor derulate prin factoring de import cu 43%, pe fondul evoluției economiilor europene partenere.

Finanțările interne prin factoring revers au depășit de 40% din piața internă

Factoringul invers (Reverse Factoring/Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți.

Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a depășit în primele 6 luni 744 milioane de euro, în creștere cu 35% față de primul semestru al anului trecut. Factoringul invers este prezent în piață de mai mult de zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi cinci.

“Acest tip de finanțare este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. În baza structurii agreate între părți, furnizorii își pot încasa facturile imediat dupa emitere, iar beneficiarul (debitorul cedat), inițiatorul programului de factoring invers, se bucură de o optimizare a cash-flow-ului, ambii parteneri suportând costuri extrem de avantajoase, bazate pe situația financiară solidă a beneficiarului. Concret, putem lua exemplul unui producător care furnizează marfă pentru un mare lanț comercial (Key Account). Furnizorul, cu sprijinul și la inițiativa lanțului comercial, poate opta pentru o finanțare a facturii emise către acesta, obținând banii în cont la momentul emiterii, fără a mai aștepta termenul de plată impus prin contractul comercial”, explică Bogdan Roșu.

IMM-urile în prim plan

Din punct de vedere al profilului companiilor care accesează soluții de factoring, în continuare, valoarea cea mai mare a operațiunilor este realizată de companii cu cifra de afaceri de între 5 și 50 de milioane de euro, acestea atingând o pondere 40%, în timp ce firmele cu afaceri peste 50 de milioane de euro au o pondere de 36%, din total piață.

“Chiar dacă suntem încă rezervați în ceea ce privește evoluția la nivel macroeconomic din a doua parte a anului, rămânem optimiști pe sectorul nostru pentru că în fiecare an am putut observa o creștere consistentă a interesului pentru factoring începând din T3. În plus, prin adoptarea de către Guvern a programului IMM Factor, care stimulează accesul la produsul de factoring cu regres, IMM-urile (care derulează acum doar un sfert din volumele de factoring intern) sunt mai bine informate asupra caracteristicilor produsului de factoring cu regres și sunt astfel încurajate sa apeleze la astfel de soluții. Astfel, în condițiile calibrării corespunzatoare a normelor de aplicare, asupra carora am furnizat către FNGCIMM, la solicitarea acestora, recomandări menite să ușureze implementarea și derularea tranzacțiilor vizate de program, IMM-urile vor putea beneficia de subvenționarea costurilor de factoring pentru următoarele luni, precum și de acces mai facil la finanțare, prin garantarea de către stat a jumătate din suma finanțată. Sperăm că programul IMM Factor va fi primit cu interes și că aceste companii se vor îndrepta mai mult către acest tip de finanțare, care le ajuta în reglarea cash-flow-ului într-o perioadă economică cu foarte multe necunoscute și variabile”, mai explică Bogdan Roșu.

La realizarea estimărilor de piață la nivelul primelor 6 luni din 2020 au contribuit un număr de 11 bănci și instituții financiare nebancare, care oferă servicii de factoring.

Membrii ARF sunt Access Financial Services IFN SA, Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank, EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Intesa Sanpaolo Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A..

Taguri: banca  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca nationala a Ungariei majoreaza dobanda, pentru a opri deprecierea forintului

Banca Nationala a Ungariei a majorat dobanda pentru facilitate de depozit la o saptamana prin care sterilizeaza excesul de lichiditate din piata bancara cu 15 puncte de baza, la 0,75%, o masura apreciata de analisti ca fiind menita sa atenueze deprecierea forintului. Forintul maghiar s-a detalii

Banca Transilvania este pregatita pentru distribuirea granturilor europene de 1 miliard de euro destinate firmelor afectate de COVID-19

Banca Transilvania este bancă parteneră în programul de granturi din fonduri europene pentru antreprenori şi este pregătită să asigure o derulare rapidă a acestuia, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Programul - iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei și detalii

A noua banca incepe creditarea prin Programul Noua Casa: Banca Romaneasca

Banca Romaneasca, detinuta de statul roman prin Eximbank, este a noua banca pregatita sa acorde credite imobiliare garantate de stat prin programul Noua Casa, fostul program Prima Casa, cu avans de 5% sau 15%, in functie de valoarea creditului, si cu dobanda de 2% plus IRCC, adica 4,41%, nivelul detalii

CEC Bank are cea mai mica dobanda la creditele Noua Casa, daca primesti salariul pe cardul bancii

CEC Bank este a saptea banca intrata in Programul Noua Casa, cu cea mai mica dobanda, de 4,31% (1,9% + IRCC), fata de 4,41% (2% + IRCC) la restul bancilor, valabila insa doar cu conditia incasarii salariului pe card. Diferenta de 0,1 puncte procentuale in minus la dobanda inseama o rata detalii

Ultimele Comentarii

 • Da

  Am nevoie de ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • ?

  & Comportament infracțional al instituțiilor și al BNR, care pe fondul insistenței ... detalii

 • Revlamatie

  Am trimis la bancă SOCIETE GENERALE peste 300euro, pentru anprumut de 3000euro, am anulat ... detalii