Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Euroizarea in statistici: transferurile bancare si depozitele in euro cresc mult mai rapid decat cele in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-19 22:12

Transferurile in euro (incasari si plati) si constituirea de depozite bancare in moneda unica au un ritm de crestere mult mai ridicat decat cele in moneda nationala, leul, arata statisticile.

Astfel, valoarea transferurilor in euro procesate prin intermediul bancilor romanesti a crescut anul trecut cu 28% fata de anul anterior, comparativ cu o dinamica de doar 11% in cazul operatiunilor in lei, conform statisticilor prezentate de Transfond, administratorul sistemelor de decontare interbancara a platilor in lei si euro.

Incasarile in euro prin intermediul bancilor din strainatate au avut un ritm de crestere de 29%, superior platilor in euro realizate prin bancile romanesti, care au crescut cu 19%.

Valoarea platilor in euro este, inca, cu mult sub cea a platilor in lei: 3,5 miliarde euro (echivalentul a 17 miliarde lei), comparativ cu plati in lei de peste 400 miliarde lei.

Dupa cum se vede si din grafic, ritmul de crestere a operatiunilor in euro a fost sustinut in ultimii trei ani (2017-2019), dupa ce Transfond a incheiat un acord cu o casa de compensare a platilor la nivelul statelor europene, in vederea derularii mai eficiente a platilor in moneda unica.

Platile si transferurile in euro ar putea avea o crestere si mai mare in acest an, datorita eliminarii costurilor prohibitive pe care le-au avut in trecut operatiunile bancare in euro prin intermediul bancilor romanesti.

Este vorba de faptul ca de la finalul anului 2019, bancile romanesti au fost obligate de un regulament european (SEPA) sa aplice pentru platile in euro aceleasi comisioane ca pentru cele in lei, si nu de peste 10 ori mai mari, cum se intampla in trecut (vezi aici detalii).

Unele banci au majorat comisioanele la operatiunile in lei, pentru a compensa scaderea comisioanelor la platile in euro (vezi aici topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru un cont in euro).

De asemenea, timpul in care se proceseaza acum platile in euro tip SEPA este identic cu cele in lei, adica nu mai mare de doua zile lucratoare sau chiar instant, in cazul bancilor care au aderat la schema de plati instant in euro tip SEPA. (niciuna din Romania, deocamdata).

Si depozitele in euro cresc mai mult decat cele in lei

Euroizarea Romaniei se observa nu doar la cresterea transferurilor in euro, ci si la valoarea depozitelor in moneda unica din bancile romanesti.

Astfel, valoarea depozitelor in euro a crescut in 2019 cu 15,3% fata de anul anterior, comparativ cu un avans de 9,7 a depozitelor in lei, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Populatia si-a majorat depozitele in euro intr-un ritm si mai sustinut, de 16,5%, in timp ce depozitele in lei au crescut cu 9%.

Valoarea depozitelor in euro ale populatiei a ajuns astfel la 91 miliarde lei, aproape de valoarea depozitelor in lei, de 130 miliarde lei.

Cresterea utilizarii monedei unice euro este stimulata si de perspectiva ca Romania sa adopte moneda euro in urmatorii ani, conform angajamentului si obligatiei ca tara membra UE.

Astfel, in cuprinsul Programului de Convergenţă 2019-2022 este precizat faptul că România își menține angajamentul de aderare la zona euro, stabilindu-și ca țintă anul 2024.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  plata SEPA  comisioane cont bancar  cont bancar  transferuri de bani  transfer SEPA  Transfond  SEPA  plati in euro  transfer bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCei cu credite la banci incep sa intrebe iar de amanarea ratelor

Recrudescenta crizei COVID-19 ii determina pe cei care au credite la banci si IFN-uri sa intrebe din nou daca pot sa-si amane ratele lunare, fie pentru ca au reintrat in somaj, fie pentru ca anticipeaza ca ar putea avea din nou probleme financiare. "Trecem printr-o situație dificila detalii

Banca Transilvania are o oferta cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale si overdraft

Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca romaneasca, anunta o oferta la creditele de nevoi personale si la overdraft (descoperit de card) cu cele mai mici dobanzi dintre toate bancile. BT ofera un credit de nevoi personale cu asigurare de viata si de somaj cu o dobanda fixa de 7,5%, detalii

Romanii care primesc salariul din Germania pe cardurile Postbank se plang de comisionul mare pentru retragerea de bani de la bancomate

Romanii care lucreaza in Germania si incaseaza salariile pe cardurile Postbank tip Girocard se plang de comisionul ridicat pe care trebuie sa-l plateasca bancii germane atunci cand retrag banii de la bancomatele din Romania. "Am fost la banca Raiffeisen sa scot salariul de pe cardul detalii

Ai mai multi euro decat lei? Vezi care sunt conturile bancare in euro cu cele mai mici comisioane, care banci au cele mai bune dobanzi in euro si cele mai avantajoase cursului de schimb valutar

Numarul mare de romani care muncesc in alte tari din Europa si devalorizarea leului in raport cu moneda europeana determina multa lume sa stranga mai multi euro decat lei in conturile bancare, o tendinta oglindita si de statistici, in care vedem un ritm de crestere mai mare a depozitelor in euro detalii

Ultimele Comentarii