ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul de cont curent redus cu o cincime, deficitul la bunuri și servicii majorat proportional in S1 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-15 17:08

În prima jumătate a anului curent, deficitul contul curent al balanței de plăți s-a redus cu 20%, până la circa 3,5 miliarde euro sau 1,5% din PIB, potrivit datelor comunicate de BNR.

Cu toate acestea, la bunuri a avut loc o înrăutățire de 15% a soldului negativ (minus suplimentar de 1,13 miliarde euro), contracarată parțial de creșterea cu +9% a soldului pozitiv consemnat pe segmentul de servicii.

De reținut, serviciile de transport (-8%) și cele de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terților (-23%) au mers mai slab, dar situația a fost îmbunătățită de de grupa mare „alte servicii” (+33%), care include IT și servicii profesionale.

Per total, la bunuri și servicii s-a ajuns la un sold negativ mai mare cu 21%, dar rezultatul de ansamblu al contului curent a fost salvat de îmbunătăţirile semnificative de sold mai mari de un miliard de euro pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -) și de circa o jumătate de miliard de euro în plus pe cel de venituri secundare, care include sumele transmise în țară de cei care lucrează în străinătate.

Veste bună, investițiile directe ale nerezidenților pe primele șase luni din 2020 au revenit pe plus cu 352 milioane euro, după ce consemnaseră în luna mai o valoare negativă de 338 milioane euro.

Din păcate, ele au rămas foarte departe (-87%) de cele aproape 2,7 miliarde euro consemnate în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) s-au cifrat la 160 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea de 192 milioane euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut în prima jumătate a lui 2020 la 43% din cel consemnat la finele anului anterior. De remarcat, totuși, suma s-a stabilizat la 325 milioane euro în iunie, după scăderile succesive din lunile precedente.

Datoria externă totală a urcat la 111,5 miliarde euro iar creșterea faţă de finele anului trecut a depășit cinci miliarde și jumătate de euro. Această creştere s-a regăsit aproape integral în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a ajuns la aproape 79 miliarde euro.

[1]

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a fost de 18,1%, sub nivelul de 18,6% consemnat în anul 2019. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR a urcat la cota de 80%, nivel mai bun decât în perioada 2017 - 2019.

Pe fondul contracției schimburilor externe ca urmare a pandemiei, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii s-a diminuat marginal până la 5,7 luni, dar a rămas cu mult peste cele 4,6 luni consemnate la finalul anului trecut.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDatoria publica a urcat la 42,2% din PIB in iulie 2020

În iulie 2020, datoria publică a urcat la 42,2% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Pragul de 40% fusese deja depășit la finele primului semestru iar cel de 35% la finele anului trecut. Valoarea calculată pe metodologia europeană a ajuns la 444,4 detalii

-4,6%, evoluția PIB pe primul semestru. IT-ul și construcțiile au acoperit din reculul înregistrat de industrie și servicii

INS a modificat ușor în sus, la -4,6%, evoluția PIB pe primul semestru al anului în curs, dar a păstrat nivelul de -3,9% calculat sezonier. Rezultatul brut de circa 440 miliarde lei a fost adus la 510 miliarde lei după ajustarea cu sezonalitatea. Distribuţia PIB pe cele detalii

Cu cat cresc alocatiile pentru copii in anii 2020-2022

Programul de creștere a alocațiilor pentru copii, eșalonat până la mijlocul anului 2022, va prespune un efort bugetar majorat cu 115% în 2023 față de 2019, cu impactul maxim în anul 2021 și cu un efect rezidual de cinci procente rămas pentru anul 2023. Numărul detalii

Deficitul de cont curent redus cu o cincime, deficitul la bunuri și servicii majorat proportional in S1 2020

În prima jumătate a anului curent, deficitul contul curent al balanței de plăți s-a redus cu 20%, până la circa 3,5 miliarde euro sau 1,5% din PIB, potrivit datelor comunicate de BNR. Cu toate acestea, la bunuri a avut loc o înrăutățire de 15% a soldului negativ detalii

Ultimele Comentarii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • ?

  & Comportament infracțional al instituțiilor și al BNR, care pe fondul insistenței ... detalii

 • Revlamatie

  Am trimis la bancă SOCIETE GENERALE peste 300euro, pentru anprumut de 3000euro, am anulat ... detalii

 • As dori pentru nevoi personale

  As dori pentu nevoi ... detalii