BANCI | Ultima Ora

Erste Bank asteapta o scadere semnificativa a profitului in 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-31 19:17

Erste Bank se asteapta la o scadere semnificativa a profitului in 2020, din cauza crizei coronavirusului, se arata intr-un comunicat al bancii.

Profitul Erste Group a scazut deja in primul semestru din 2020 cu 60%, la 293,8 milioane euro, ca urmare alocarii unor provizioane semnificative pentru credite neperformante, in valoare de 675 milioane euro in primele sase luni, desi rata creditelor neperformante a ramas la un minim istoric de 2,4%.

"Am facut o planificare atenta pentru a lua in calcul, atat cat este posibil acum, deteriorarea preconizata a calitatii activelor", conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:   

"Alocarile de provizioane pentru credite, dar si pentru angajamentele si garantiile acordate, au crescut pe toate pietele principale.

Aceasta crestere a alocarilor de provizioane a fost determinata in principal de deteriorarea perspectivelor macroeconomice ca urmare a Covid-19.

O contributie pozitiva a avut-o venitul ridicat inregistrat din recuperarea unor credite deja scoase in afara bilantului in Romania.

Rata creditelor neperformante calculata la valoarea bruta a creditelor catre clienti s-a imbunatatit la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 91,1% (77,1%).

Prognozele Erste Bank

Produsul Intern Brut (PIB) este estimat sa scada considerabil, cu 4 pana la 9 procente, in Austria si Europa Centrala si de Est in 2020.

Aceasta evolutie ar trebui sa fie urmata de o recuperare in anul 2021, care, insa, nu va urma o traiectorie liniara, fiind dependenta de situatia din plan sanitar si de masurile administrative care vor fi luate.

In conditiile unei activitatii economice mai reduse, venitul operational este estimat sa scada. In termeni concreti, venitul net din dobanzi va scadea in 2020, ca urmare a reducerilor semnificative ale dobanzilor in Republica Ceha, Romania si Serbia, a unei cresteri organice mai reduse a creditarii, a structurii schimbate de portofoliu cu activitati garantate de stat la marje mai mici, si efectelor negative ale riscului valutar.

Se preconizeaza ca venitul din taxe si comisioane va fi afectat in mod negativ de restrangerea activitatii economice.

O scadere a rezultatului net din tranzactionare si din evaluarea activelor la valoarea justa era oricum estimata chiar si inainte de aparitia coronavirusului, avand in vedere ca in 2019 au fost raportate castiguri semnificative din evaluare. In acest context, cheltuielile de exploatare ar trebui sa se imbunatateasca de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasarile, economii de eficientizare si efecte pozitive ale cursului de schimb.

In 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru intreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de baza in raport cu nivelul mediu al creditelor brute catre clienti.

Managementul Erste Group vizeaza sa acopere anticipat costuri de risc in masura in care acestea sunt justificate de datele macroeconomice si de prognoze, de evolutia ratingurilor companiei, precum si de evaluarea portofoliului de retail.

In absenta unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operationale” ar trebui sa se imbunatateasca in 2020 fata de 2019, cand a fost afectat puternic de efecte cu caracter exceptional. Rata impozitelor va creste aproape sigur, deoarece ne asteptam ca profitabilitatea sa scada in tarile cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne asteptam la o scadere semnificativa a profitului net in 2020.

Indicele capitalului comun de rang 1 (CET1) este estimat sa ramana la un nivel solid, oferind spatiu important de manevra in cazul in care situatia economica se va deteriora. Pe termen mediu, Erste Group continua sa aiba drept tinta un nivel al indicelui capitalului comun de rang 1 de 13,5%.

Erste Group este increzator si hotarat sa plateasca dividende-cash pentru exercitiul financiar 2019, cat si pentru 2020, imediat ce interdictia privind distributia de dividende impusa de autoritatea de supraveghere va fi ridicata incepand cu 1 ianuarie 2021 si, desigur, in functie de perspectivele economiei si ale mediului de business.

Riscuri privind perspectivele: criza Covid-19 sa dureze mai mult decat estimarile initiale, impactul privind evolutia ratelor de dobanda alta decat cea preconizata, masuri politice sau de reglementare impotriva bancilor, precum si evolutii economice geopolitice si globale. In plus, o deteriorare a mediului economic ar putea duce la deprecieri ale fondului comercial.

De asemenea, Erste Group este expus riscurilor de ordin juridic care se pot materializa indiferent de mediul economic.

Taguri: Erste Bank  banca  Erste Group  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraScaderea costului creditului este principala doleanta a celor care apeleaza la CSALB

Ultimii doi ani de criză au adus modificări importante în profilul consumatorului care se adresează Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Analiza celor detalii

CEC Bank plateste dividende de 634 milioane lei statului roman

- Dividendele sunt aferente profitului din 2019 și 2020 - Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019 CEC detalii

Garanti BBVA finanteaza proiectul imobiliar The Ivy

Speedwell, unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori imobiliari din România, a semnat un nou acord de finanțare cu Garanti BBVA, pentru construirea celei de-a doua clădiri din proiectul THE IVY, conform unui comunicat de presa, in care se mai arata: Valoarea totală a detalii

Atac phishing la utilizatorii aplicatiei YOU BRD

Utilizatorii aplicatiei de internet/mobile banking YOU BRD sunt vizati de un atac tip phishing, o tentativa de frauda online prin care se incearca furtul datelor personale si a parolelor/PIN-urile cardurilor si aplicatiilor bancare. Atacul se deruleaza printr-un email care apare a veni detalii

  

Ultimele Comentarii