BANCI | Ultima Ora

Erste Bank asteapta o scadere semnificativa a profitului in 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-31 19:17

Erste Bank se asteapta la o scadere semnificativa a profitului in 2020, din cauza crizei coronavirusului, se arata intr-un comunicat al bancii.

Profitul Erste Group a scazut deja in primul semestru din 2020 cu 60%, la 293,8 milioane euro, ca urmare alocarii unor provizioane semnificative pentru credite neperformante, in valoare de 675 milioane euro in primele sase luni, desi rata creditelor neperformante a ramas la un minim istoric de 2,4%.

"Am facut o planificare atenta pentru a lua in calcul, atat cat este posibil acum, deteriorarea preconizata a calitatii activelor", conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:   

"Alocarile de provizioane pentru credite, dar si pentru angajamentele si garantiile acordate, au crescut pe toate pietele principale.

Aceasta crestere a alocarilor de provizioane a fost determinata in principal de deteriorarea perspectivelor macroeconomice ca urmare a Covid-19.

O contributie pozitiva a avut-o venitul ridicat inregistrat din recuperarea unor credite deja scoase in afara bilantului in Romania.

Rata creditelor neperformante calculata la valoarea bruta a creditelor catre clienti s-a imbunatatit la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 91,1% (77,1%).

Prognozele Erste Bank

Produsul Intern Brut (PIB) este estimat sa scada considerabil, cu 4 pana la 9 procente, in Austria si Europa Centrala si de Est in 2020.

Aceasta evolutie ar trebui sa fie urmata de o recuperare in anul 2021, care, insa, nu va urma o traiectorie liniara, fiind dependenta de situatia din plan sanitar si de masurile administrative care vor fi luate.

In conditiile unei activitatii economice mai reduse, venitul operational este estimat sa scada. In termeni concreti, venitul net din dobanzi va scadea in 2020, ca urmare a reducerilor semnificative ale dobanzilor in Republica Ceha, Romania si Serbia, a unei cresteri organice mai reduse a creditarii, a structurii schimbate de portofoliu cu activitati garantate de stat la marje mai mici, si efectelor negative ale riscului valutar.

Se preconizeaza ca venitul din taxe si comisioane va fi afectat in mod negativ de restrangerea activitatii economice.

O scadere a rezultatului net din tranzactionare si din evaluarea activelor la valoarea justa era oricum estimata chiar si inainte de aparitia coronavirusului, avand in vedere ca in 2019 au fost raportate castiguri semnificative din evaluare. In acest context, cheltuielile de exploatare ar trebui sa se imbunatateasca de la un an la altul, ca urmare a unor cheltuieli mai mici cu deplasarile, economii de eficientizare si efecte pozitive ale cursului de schimb.

In 2020, principalul impact asupra profitului va veni din costurile de risc: pentru intreg anul, provizioanele de risc sunt estimate la circa 65-80 de puncte de baza in raport cu nivelul mediu al creditelor brute catre clienti.

Managementul Erste Group vizeaza sa acopere anticipat costuri de risc in masura in care acestea sunt justificate de datele macroeconomice si de prognoze, de evolutia ratingurilor companiei, precum si de evaluarea portofoliului de retail.

In absenta unor deprecieri ale fondului comercial, indicatorul „alte rezultate operationale” ar trebui sa se imbunatateasca in 2020 fata de 2019, cand a fost afectat puternic de efecte cu caracter exceptional. Rata impozitelor va creste aproape sigur, deoarece ne asteptam ca profitabilitatea sa scada in tarile cu cote reduse de impozitare. Per ansamblu, ne asteptam la o scadere semnificativa a profitului net in 2020.

Indicele capitalului comun de rang 1 (CET1) este estimat sa ramana la un nivel solid, oferind spatiu important de manevra in cazul in care situatia economica se va deteriora. Pe termen mediu, Erste Group continua sa aiba drept tinta un nivel al indicelui capitalului comun de rang 1 de 13,5%.

Erste Group este increzator si hotarat sa plateasca dividende-cash pentru exercitiul financiar 2019, cat si pentru 2020, imediat ce interdictia privind distributia de dividende impusa de autoritatea de supraveghere va fi ridicata incepand cu 1 ianuarie 2021 si, desigur, in functie de perspectivele economiei si ale mediului de business.

Riscuri privind perspectivele: criza Covid-19 sa dureze mai mult decat estimarile initiale, impactul privind evolutia ratelor de dobanda alta decat cea preconizata, masuri politice sau de reglementare impotriva bancilor, precum si evolutii economice geopolitice si globale. In plus, o deteriorare a mediului economic ar putea duce la deprecieri ale fondului comercial.

De asemenea, Erste Group este expus riscurilor de ordin juridic care se pot materializa indiferent de mediul economic.

Taguri: Erste Bank  banca  Erste Group  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca nationala a Ungariei majoreaza dobanda, pentru a opri deprecierea forintului

Banca Nationala a Ungariei a majorat dobanda pentru facilitate de depozit la o saptamana prin care sterilizeaza excesul de lichiditate din piata bancara cu 15 puncte de baza, la 0,75%, o masura apreciata de analisti ca fiind menita sa atenueze deprecierea forintului. Forintul maghiar s-a detalii

Banca Transilvania este pregatita pentru distribuirea granturilor europene de 1 miliard de euro destinate firmelor afectate de COVID-19

Banca Transilvania este bancă parteneră în programul de granturi din fonduri europene pentru antreprenori şi este pregătită să asigure o derulare rapidă a acestuia, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Programul - iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei și detalii

A noua banca incepe creditarea prin Programul Noua Casa: Banca Romaneasca

Banca Romaneasca, detinuta de statul roman prin Eximbank, este a noua banca pregatita sa acorde credite imobiliare garantate de stat prin programul Noua Casa, fostul program Prima Casa, cu avans de 5% sau 15%, in functie de valoarea creditului, si cu dobanda de 2% plus IRCC, adica 4,41%, nivelul detalii

CEC Bank are cea mai mica dobanda la creditele Noua Casa, daca primesti salariul pe cardul bancii

CEC Bank este a saptea banca intrata in Programul Noua Casa, cu cea mai mica dobanda, de 4,31% (1,9% + IRCC), fata de 4,41% (2% + IRCC) la restul bancilor, valabila insa doar cu conditia incasarii salariului pe card. Diferenta de 0,1 puncte procentuale in minus la dobanda inseama o rata detalii

Ultimele Comentarii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • ?

  & Comportament infracțional al instituțiilor și al BNR, care pe fondul insistenței ... detalii

 • Revlamatie

  Am trimis la bancă SOCIETE GENERALE peste 300euro, pentru anprumut de 3000euro, am anulat ... detalii

 • As dori pentru nevoi personale

  As dori pentu nevoi ... detalii