Criza COVID-19 | Stirea Zilei

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-04 20:41

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor si pentru creditele vechi in lei pentru populatie, a ramas incremenit in ultima luna, la 2,15%, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 1,75%.

Atat dobanzile de referinta din toate tarile vecine (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria), cat si cele la credite, sunt mult mai mici, desi inflatia este, interesant, mai mare decat la noi.

Poate ca un motiv pentru letargia BNR este revigorarea creditarii in ultimele trei luni, dupa cum arata ultimele statistici din iunie, precum si dezvaluirile unor banci mari, privind revenirea creditarii in iulie la niveluri anterioare crizei.

In plus, creditarea firmelor este stimulata de programul IMM Invest, iar a populatiei de programul Prima Casa, redenumit Noua Casa, desi este suspendat de aproape patru luni iar in prezent inca nefunctional.

OUG pentru modificarea Programului Noua Casa a fost adoptata de Guvern in 31 iulie, dar inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Urmeaza apoi sa fie aprobate si normele de implementare ale noului program, inainte ca acesta sa poata fi aplicat si bancile sa poata acorda credite. (vezi aici detalii)

Avem dobanzi mai mari decat in toate tarile vecine

Dobanzile la toate tipurile de credite in Romania sunt mai mari decat in toate celelalte tari vecine cu care ne comparam: Polonia, Ungaria, Cehia si Ungaria.

Datele Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca dobanda medie la creditele noi pentru firme era in luna mai la 5,41%, comparativ cu 2,24% in Polonia, 3,38% in Cehia, 3,08% in Ungaria si 3,73% in Bulgaria.

La creditele ipotecare noi, dobanda medie in Romania este 5,08%, fata de 3,66% in Polonia, 2,49% in Cehia, 4,10% in Ungaria si 2,85% in Bulgaria.

La creditele de consum noi, dobanda medie in Romania este 9,37%, fata de 6,51% in Polonia, 7,44% in Cehia, 4,58% in Ungaria si 8,36% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

BNR a ramas in urma altor banci centrale cu scaderea dobanzii

Si dobanda de politica monetara din Romania, de 1,75%, a ramas cu mult peste cele din alte tari: 0,1% in Polonia, 0,25% in Cehia, 0,6% in Ungaria si 0% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

Dobanda de referinta este corelata cu inflatia, insa in Romania aceasta este 2,58%, mai mica decat in Polonia si Cehia, unde este 3,3%, dar si fata de Ungaria, unde este 2,9%.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiRaiffeisen Bank a inchis unitatea din Piata Unirii, in centrul Capitalei

Nici macar unitatile bancare situate in centrul marilor orase nu mai sunt de interes pentru banci, care se bazeaza acum tot mai mult pe furnizarea de produse si servicii online. De exemplu, Raiffeisen Bank a inchis recent o unitate situata chiar in centrul Capitalei, in Piata Unirii detalii

Numarul restantierilor raportati de banci si IFN-uri la Biroul de Credit este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului

Numarul persoanelor fizice care inregistreaza restante mai mari de 30 de zile la creditele obtinute de la banci si IFN-uri este in scadere, in ciuda crizei coronavirusului, arata datele statistice publicate de Biroul de Credit si de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, in luna detalii

Ce faci daca nu poti sa platesti ratele la credite, dupa ce le-ai amanat? Ghid lansat de Provident

Clienții care au decis să-și amâne plata ratelor au la dispoziție, începând de astăzi, un Ghid pentru revenirea la plata ratelor. Provident Financial România lansează un ghid care să ajute consumatorii să se pregătească pentru revenirea la plata ratelor, detalii

Ce probleme pot aparea la reluarea platilor dupa amanarea ratelor la credite si cum pot fi rezolvate prin CSALB

Amanarea ratelor la credite in perioada pandemiei coronavirusului, conform moratoriilor statului si masurilor adoptate de banci si IFN-uri, i-a ajutat pe cei care si-au pierdut locurile de munca sau carora le-au fost afectate veniturile. Unii dintre ei, insa, ar putea intampina detalii

  

Ultimele Comentarii