Criza COVID-19 | Stirea Zilei

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-08-04 20:41

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor si pentru creditele vechi in lei pentru populatie, a ramas incremenit in ultima luna, la 2,15%, cu mult peste dobanda de politica monetara, de 1,75%.

Atat dobanzile de referinta din toate tarile vecine (Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria), cat si cele la credite, sunt mult mai mici, desi inflatia este, interesant, mai mare decat la noi.

Poate ca un motiv pentru letargia BNR este revigorarea creditarii in ultimele trei luni, dupa cum arata ultimele statistici din iunie, precum si dezvaluirile unor banci mari, privind revenirea creditarii in iulie la niveluri anterioare crizei.

In plus, creditarea firmelor este stimulata de programul IMM Invest, iar a populatiei de programul Prima Casa, redenumit Noua Casa, desi este suspendat de aproape patru luni iar in prezent inca nefunctional.

OUG pentru modificarea Programului Noua Casa a fost adoptata de Guvern in 31 iulie, dar inca nu a fost publicata in Monitorul Oficial. Urmeaza apoi sa fie aprobate si normele de implementare ale noului program, inainte ca acesta sa poata fi aplicat si bancile sa poata acorda credite. (vezi aici detalii)

Avem dobanzi mai mari decat in toate tarile vecine

Dobanzile la toate tipurile de credite in Romania sunt mai mari decat in toate celelalte tari vecine cu care ne comparam: Polonia, Ungaria, Cehia si Ungaria.

Datele Bancii Centrale Europene (BCE) arata ca dobanda medie la creditele noi pentru firme era in luna mai la 5,41%, comparativ cu 2,24% in Polonia, 3,38% in Cehia, 3,08% in Ungaria si 3,73% in Bulgaria.

La creditele ipotecare noi, dobanda medie in Romania este 5,08%, fata de 3,66% in Polonia, 2,49% in Cehia, 4,10% in Ungaria si 2,85% in Bulgaria.

La creditele de consum noi, dobanda medie in Romania este 9,37%, fata de 6,51% in Polonia, 7,44% in Cehia, 4,58% in Ungaria si 8,36% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

BNR a ramas in urma altor banci centrale cu scaderea dobanzii

Si dobanda de politica monetara din Romania, de 1,75%, a ramas cu mult peste cele din alte tari: 0,1% in Polonia, 0,25% in Cehia, 0,6% in Ungaria si 0% in Bulgaria. (vezi aici detalii)

Dobanda de referinta este corelata cu inflatia, insa in Romania aceasta este 2,58%, mai mica decat in Polonia si Cehia, unde este 3,3%, dar si fata de Ungaria, unde este 2,9%.

Taguri: dobanzi credite firme  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOpt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte. Cele opt banci care acorda in detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri de schimb valutar euro/leu?

Bancile cu cele mai avantajoase cotatii pentru vanzarea si cumpararea de euro la ghiseu, in cont sau pe card sunt CEC Bank, First Bank, Libra Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank. Cele mai dezavantajoase cursuri de schimb le gasim la Alpha Bank, ING Bank, BCR, detalii

Cum si-au schimbat bancile si IFN-urile atitudinea fata de clientii cu probleme, in cinci ani de functionare a CSALB: de la doar 30% dintre cererile de impacare amiabila acceptate in primul an, au ajuns la 70%, iar unele banci si la 90%

Daca in urma cu cinci ani, in septembrie 2015, cand s-a infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), bancile si IFN-urile erau foarte reticente in a accepta cererile de impacare amiabila venite de la clientii cu diverse reclamatii sau probleme, acum detalii

Topul cardurilor de credit cu cele mai mici dobanzi

Dobanda la cardurile de credit a ramas neschimbata pe parcursul ultimului an, dat fiind ca bancile isi vand acest produs ca un mijloc de plata a bunurilor si serviciilor in rate fara dobanda pe anumite perioade. "Pana la 12 rate fara dobanda" a devenit un slogan bine cunoscut pentru detalii

Ultimele Comentarii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • Nimic

  Am încercat cu ifn înțelegere, am apelat la csakb nici nu au vrut sa colaboreze și ce este mai ... detalii

 • ?

  & Comportament infracțional al instituțiilor și al BNR, care pe fondul insistenței ... detalii

 • Revlamatie

  Am trimis la bancă SOCIETE GENERALE peste 300euro, pentru anprumut de 3000euro, am anulat ... detalii

 • As dori pentru nevoi personale

  As dori pentu nevoi ... detalii