ECONOMIE | Analize economice

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei, in recesiune tehnica accentuata

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-03 16:22

Principalele state partnere ale României în comerțul exterior au intrat în recesiune tehnică accentuată ca urmare a pandemiei de Covid 19.

De reținut, dintre primele trei în topul schimburilor de mărfuri cu străinătatea, Italia și Franța consemnaseră deja două valori negative înaintea trimestrului doi 2020 iar declinul lor a fost semnificativ mai puternic decât al Germaniei, principalul nostru partener comercial.

Pentru referință, am inclus și valorile din țări care au o pondere mai însemnată în schimburile României, dintre statele care s-au conformat cu termenul ceva mai ambițios fixat în premieră de Eurostat. Scopul fiind de a dispune de date semnal la 30 de zile de la încheierea trimestrului precedent, precum și estimările pe ansamblul UE27 (cu care derulăm trei sferturi din comerțul exterior) și Zona Euro, pentru a facilita procesul decizional.

Datele prezentate pentru T2 2020 au la bază datele colectate pentru 16 state membre care însumează 93% din PIB-ul Zonei Euro și 88% din PIB-ul UE, cu o precizarea importantă, și anume că procesul de prelucrare nu a fost afectat de criza Covid.

Ele vor putea face, însă, obiectul unor rectificări la termenul clasic de 45 de zile de la finalul trimestrului, respectiv data de 14 august, termenul limită de publicare a rezultatelor pentru toate statele membre.

Reamintim că România a anunțat deja o surprinzătoare creștere pe T1 2020 de 0,3% față de trimestrul precedent, respectiv un avans de 2,7% în raport cu T1 2019.

Astfel, chiar dacă valoarea estimată curent pentru declinul pe T2 2020 este de -14,4%, adică în linie cu evoluția generală din UE, ar urma să evităm intrarea în recesiune tehnică potrivit definiției care cere două trimestre consecutive cu valori negative.

Se va vedea, însă, evoluția negativă a principalilor parteneri comerciali europeni, cu care suntem conectați și în lanțurile de producție, în viteza cu care ar urma să revenim la nivelul PIB de dinaintea crizei.

Taguri: Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceCum vad economistii Bancii Transilvania includerea BVB in categoria pietelor emergente secundare

■ Incepand de astazi 21 septembrie piata de capital din Romania a fost inclusa in categoria pietelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell in septembrie 2019, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata: ■ Din punct de detalii

Producția industrială este în revenire in iulie, dar ramane cu peste 12% sub valoarea de dinaintea pandemiei

În iulie 2020, producția industrială a crescut cu 8% față de luna precedentă dar a rămas cu 6,5% sub nivelul atins în aceeași lună a anului trecut, conform datelor publicate de INS. Ajustarea după numărul de zile lucrătoare și sezonalitate a dat valori mai mici, detalii

Inflația anuală, diminuată la 2,68% după scăderea prețurilor cu -0,05% în august 2020

Inflația anuală a scăzut la 2,68% după ce preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,05% în luna august 2020, conform datelor publicate de INS. Rolul decisiv a fost jucat de ieftinirile sezoniere la legume (-2,96%) și fructe (-3,23%), care au condus la ieftinirea de ansamblu a detalii

Problema cresterii deficitului bugetar este localizata aproape exclusiv pe partea de cheltuieli

Bugetul general consolidat a încheiat luna iulie 2020 cu un deficit de circa 50 miliarde lei, mai mare cu 32 de miliarde de lei sau circa 3% din PIB în plus față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Peste șase șeptimi detalii

Ultimele Comentarii