ECONOMIE | Stiri economice

Rata somajului BIM, stabilizata la 5,2% in iunie 2020. Totusi, au aparut cu 36% mai multi someri fata de aceeasi luna a anului anterior

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-31 13:06

În pofida efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului BIM conform definiției internaționale s-a stabilizat în luna iunie 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Este un nivel în creștere cu 1,5 puncte procentuale față de începutul lui 2020 și cu 1,4 puncte procentuale peste nivelul din aceeași lună a anului trecut, ceea ce arată că impactul pe piața muncii a fost, deocamdată, limitat de măsurile luate.

Numărul de persoane afectate a fost de 467 de mii, cu doar 4 mii în plus față de luna mai 2020 dar cu 124 mii de persoane în plus față de luna iunie 2019. Valoare care reflectă mai bine evoluția prin ajustare cu sezonalitatea obișnuită și impactul pe piața muncii al restrângerilor de activitate cu care ne confruntăm în prezent.

De altfel, poate că ar fi mai clară majorarea în termeni procentuali a numărului celor intrați în șomaj, și anume 36% în plus, care arată mai bine din perspectivă bugetară creșterea sumelor alocate pentru protecția socială aferentă.

În plus, potrivit datelor oficiale comunicate de Ministerul Muncii, la data de 3 iulie 2020 erau consemnate aproape 103 mii contracte de muncă suspendate (șomaj tehnic), dintre care cele mai multe în sectorul de hoteluri și restaurante (24,5 mii), urmat de industria prelucrătoare (20,5 mii) și comerț (9 mii). Indemnizaţia de şomaj tehnic poate fi acoperită de stat în proporție de cel mult 75% din câştigul salarial mediu brut, restul până la 75% din salariul de bază revenind de plată firmelor implicate în programul de sprijin. 

De la începutul acestui an, chiar înainte de a se manifesta pe deplin efectele pandemiei, a existat o creștere a nivelului șomajului BIM cam de aceeași mărime cu cea generată de criză. Totodată, ar fi de reținut valoarea ceva mai mare în rândul bărbaților (5,5%) decât al femeilor (5,0%).

Acest fapt poate fi explicat parțial prin aceea că, urmare a obligațiilor casnice, femeile sunt mai puțin active în căutarea unui loc de muncă.

Ceea ce limitează atât amploarea reală a fenomenului de creștere a șomajului măsurat oficial (vezi precizările metodologice) cât și obligațiile de plată aferente susținerii celor rămași fără slujbă prin sistemul de protecție socială.

Precizări metodologice:

• Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;(iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă (în România – n.r.), oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

• Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă (toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii