ECONOMIE | Analize economice

Constructiile sunt in crestere ridicata, dar au aparut semnale de atentionare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-28 09:04

Ritmul de creștere al activităților din sectorul de construcții s-a menținut relativ ridicat în luna mai 2020, cu un plus de 7,9% față de luna precedentă și 11,7% față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS.

Cu toate acestea, în comunicatul oficial au apărut semnale de alarmă, ritmul lunar fiind la o treime din cel consemnat per total de la începutul anului (+7,9% față de +22,3%).

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut în luna mai 2020 față de aprilie 2020 cu -2,2% (-2,3% la lucrările de construcţii noi). 

În plus, pe seria brută, deși volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut în mai 2020 față de aceeași lună a anului trecut cu 11,7%, lucrările de construcţii noi au scăzut cu -1,5% (explicația o găsim în procentajele de +58,7% la volumul lucrărilor de reparaţii capitale şi de +39,1% la cele de întreţinere şi reparaţii curente).

Cumulat pe cinci luni, situația arată încă bine, respectiv +22,3% pe seria brută, dar cu numai +9,1 % la construcții noi față de +58,5% la reparații capitale și +58,1% la reparații curente.

Totuși, viteza de creștere a prețurilor la case a depășit conjunctural limita teoretică de 6%, stabilită în cadrul procedurilor de stabilitate macroeconomică pe tabloul de bord european.

Astfel, pe fondul unor venituri reduse de pandemie, se pune problema cât va ține cererea, mai ales dacă cea din sectorul rezidențial nu va fi substituită ceva mai susținut prin investiții publice în infrastructură (în mai 2020 s-a consemnat o creștere de +32,6% față de mai 2019 dar -5,9% față de aprilie 2020) cu beneficiul de a utiliza mai mulți bani europeni nerambursabili.

Reamintim că, în primul trimestru al acestui an, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere excepțională de 23,3% în volum raportat cu același trimestru al anului precedent și a asigurat o treime din avansul PIB ( 0,8 puncte procentuale din rezultatul brut consemnat oficial a fi de +2,4%).

Ceea ce a fost foarte bine, însă implică un efect de bază nefavorabil pentru 2021. O eventuală scădere a ritmului de creștere pe un domeniu strategic în contextul pandemiei ar constitui o mare problemă pentru revenirea economică scontată.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceConstructiile sunt in crestere ridicata, dar au aparut semnale de atentionare

Ritmul de creștere al activităților din sectorul de construcții s-a menținut relativ ridicat în luna mai 2020, cu un plus de 7,9% față de luna precedentă și 11,7% față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS. Cu toate acestea, în detalii

Datoria publica a urcat la 39,9% din PIB, in luna mai 2020, cu perspectiva de crestere rapida

Datoria publică a urcat la finele lunii mai 2020 la circa 428 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este echivalentă cu 39,9% din PIB-ul estimat oficial pentru acest an (1.082,1 miliarde lei potrivit celor mai recente date ale CNSP). De detalii

Deficitul de marfuri a crescut cu 14%, in ciuda restrangerii comertului international, pe fondul pandemiei de coronavirus

Potrivit datelor comunicate de BNR, contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele cinci luni ale anului curent, un deficit de 2.881 milioane euro, cu 15% sub cel din aceeași perioadă a lui 2019. Din păcate, pe componenta cea mai importantă, cea de mărfuri detalii

Cresterea PIB pe T1 2020 - confirmata la 2,4% brut

Creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe T1 2020 a fost conformată de INS în varianta provizorie 2, cea care va rămâne de referință până anul viitor (în 2021 se vor anunța cifrele semidefinitive iar în detalii

Ultimele Comentarii