ECONOMIE | Analize economice

Constructiile sunt in crestere ridicata, dar au aparut semnale de atentionare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-28 09:04

Ritmul de creștere al activităților din sectorul de construcții s-a menținut relativ ridicat în luna mai 2020, cu un plus de 7,9% față de luna precedentă și 11,7% față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS.

Cu toate acestea, în comunicatul oficial au apărut semnale de alarmă, ritmul lunar fiind la o treime din cel consemnat per total de la începutul anului (+7,9% față de +22,3%).

Pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut în luna mai 2020 față de aprilie 2020 cu -2,2% (-2,3% la lucrările de construcţii noi). 

În plus, pe seria brută, deși volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut în mai 2020 față de aceeași lună a anului trecut cu 11,7%, lucrările de construcţii noi au scăzut cu -1,5% (explicația o găsim în procentajele de +58,7% la volumul lucrărilor de reparaţii capitale şi de +39,1% la cele de întreţinere şi reparaţii curente).

Cumulat pe cinci luni, situația arată încă bine, respectiv +22,3% pe seria brută, dar cu numai +9,1 % la construcții noi față de +58,5% la reparații capitale și +58,1% la reparații curente.

Totuși, viteza de creștere a prețurilor la case a depășit conjunctural limita teoretică de 6%, stabilită în cadrul procedurilor de stabilitate macroeconomică pe tabloul de bord european.

Astfel, pe fondul unor venituri reduse de pandemie, se pune problema cât va ține cererea, mai ales dacă cea din sectorul rezidențial nu va fi substituită ceva mai susținut prin investiții publice în infrastructură (în mai 2020 s-a consemnat o creștere de +32,6% față de mai 2019 dar -5,9% față de aprilie 2020) cu beneficiul de a utiliza mai mulți bani europeni nerambursabili.

Reamintim că, în primul trimestru al acestui an, sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere excepțională de 23,3% în volum raportat cu același trimestru al anului precedent și a asigurat o treime din avansul PIB ( 0,8 puncte procentuale din rezultatul brut consemnat oficial a fi de +2,4%).

Ceea ce a fost foarte bine, însă implică un efect de bază nefavorabil pentru 2021. O eventuală scădere a ritmului de creștere pe un domeniu strategic în contextul pandemiei ar constitui o mare problemă pentru revenirea economică scontată.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceEfectul cresterii pensiilor cu 40% in deficitul bugetar: inca 0,5% din PIB in 2020 si 1,5% in 2021

Simplificat, efectul majorării cu 40% a pensiilor în loc de valoarea de 14% anunțată și aplicată pe luna septembrie ar fi de circa 0,5% din PIB pe deficitul bugetar din 2020, dacă se vor acorda retroactiv banii stabiliți prin legea recent votată.  Acest efect detalii

Cum vad economistii Bancii Transilvania includerea BVB in categoria pietelor emergente secundare

■ Incepand de astazi 21 septembrie piata de capital din Romania a fost inclusa in categoria pietelor emergente secundare, conform deciziei adoptate de FTSE Russell in septembrie 2019, conform unei analize a economistilor Bancii Transilvania, in care se mai arata: ■ Din punct de detalii

Producția industrială este în revenire in iulie, dar ramane cu peste 12% sub valoarea de dinaintea pandemiei

În iulie 2020, producția industrială a crescut cu 8% față de luna precedentă dar a rămas cu 6,5% sub nivelul atins în aceeași lună a anului trecut, conform datelor publicate de INS. Ajustarea după numărul de zile lucrătoare și sezonalitate a dat valori mai mici, detalii

Inflația anuală, diminuată la 2,68% după scăderea prețurilor cu -0,05% în august 2020

Inflația anuală a scăzut la 2,68% după ce preţurile de consum s-au diminuat per total cu -0,05% în luna august 2020, conform datelor publicate de INS. Rolul decisiv a fost jucat de ieftinirile sezoniere la legume (-2,96%) și fructe (-3,23%), care au condus la ieftinirea de ansamblu a detalii

Ultimele Comentarii

 • refinanțare

  Dacă am beneficiat de amânarea la plată a ratelor în baza OUG 37/2020, mai sunt eligibil pentru ... detalii

 • 2020

  Acum si-au revenit. Sunt foarte transparenti si schimbul valutar in strainatate este mult mai ... detalii

 • schimbare numar telefon Raiffeisen

  Stimata doamna, pentru schimbarea numarului de telefon, trebuie sa sunati la banca, la telefoanele: ... detalii

 • Actualizare smat token

  As dori să-mi schimb numărul de telefon cu acesta ...19... Pentru ca mi-am blocat codu de la ... detalii

 • stergere crc

  Buna ziua, nu mai am niciun credit, doresc sa iau unul, dar inca mai apar in crc, dupa 3 ani tel ... detalii