Criza COVID-19 | Statistici BNR

Valoarea biletelor la ordin neplatite de banci a explodat in iunie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-20 23:24

Valoarea biletelor la ordin emise de firme care au fost refuzate la plata de catre banci, de regula din cauza lipstei banilor din conturi, a explodat in luna iunie, la aproape 700 milioane lei, fata de doar 200 milioane lei in luna precedenta si 100 milioane lei in urma cu doua luni, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in Centrala Incidentelor de Plati (CIP).

Cresterea brusca a sumelor refuzate de banci ar putea fi cauzata de criza COVID-19, care a determinat reducerea sau chiar suspendarea activitatii unor firme.

Daca ne uitam insa la numarul incidentelor de plati, adica a cecurilor si biletelor la ordin care nu s-au platit, acesta este in scadere.

Astfel, numarul biletelor la ordin neachitate de banci a fost de 2.840 in iunie, cu mult sub numarul din mai - 3.739, aprilie - 5.954 si martie - 5.784.

Ceea ce inseamna ca explozia valorii biletelor la ordin neachitata in iunie este cauzata de una sau cateva bilete cu sume mari.

Putem deduce, asadar, ca nu am asistat luna trecuta la o crestere a blocajului financiar, in contextul crizei coronavirusului.

Dimpotriva, dupa lunile martie si mai, cand numarul refuzurilor la plata cu bilete la ordin a crescut la aproape 6.000, fata de niveluri de 3.000-4000 in lunile precedente, in iunie a revenit la o cifra mica, sub 3.000.

Si numarul cecurilor emise de firme, dar neplatite de banci, a ramas redus in iunie, la 114, comparativ cu 91 in mai, 296 in aprilie si 250 in martie, desi valoarea acestora a crescut, de asemenea, in iunie, la 12,7 milioane lei, de la 2 milioane lei in luna mai, 7 milioane in aprilie si 7,5 milioane lei in martie.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNR



Deficitul contului curent, în scădere cu 18% pe prima jumătate a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șase luni din 2023 un deficit de 9.826 milioane euro (-3% din PIB estimat), în scădere cu 18% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a detalii

Deficitul contului curent pe primele cinci luni, redus cu o șesime

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni din 2023 un deficit de 8.276 milioane euro, în scădere cu o șesime față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus pe segmentul detalii

Deficitul contului curent pe primele patru luni din 2023, mai mic cu aproape 30%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele patru luni din 2023 un deficit de 5.465 milioane euro, în scădere cu aproape 30% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. Deficitul s-a redus detalii

Indicatorii sistemului bancar in T1 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii martie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii agregați au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, persoane juridice detalii

 



 

Ultimele Comentarii