LEASING | Noutati Guvern

Ordonanta de Urgenta IMM Leasing de echipamente si utilaje a fost adoptata de Guvern

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-18 11:31

Guvernul a adoptat in sedinta din 16 iulie 2020 Ordonanta de Urgenta privind aprobarea Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, prin care IMM-urile pot incheia cu firmele de leasing contracte de leasing financiar pentru achizitia de utilaje si echipamente, inclusiv IT, in leasing, cu avans 0 si garantii de stat.

Valoarea maxima a finantarii in leasing nu poate fi mai mare de 5 milioane de lei.

In proiectul de ordonanta nu se prevede un plafon al dobanzii pe care firmele de leasing pot sa-l perceapa pentru un contract de leasing.

Cum a fost motivata aceasta Ordonanta de catre Guvern:

Leasingul reprezintă un instrument financiar pe termen mediu sau lung utilizat pentru închirierea sau achiziționarea de active noi sau second-hand, care este în general recomandat companiilor nou lansate (start-ups), IMM-urilor care nu au garanții reale (active fixe) consistente sau care au un grad de îndatorare ridicat.

Caracteristica fundamentală a acestei operațiuni este aceea că transferul de tehnologie (inclusiv din import) va fi realizat efectiv de compania de leasing, care poate închiria apoi echipamentul către beneficiarul real – IMM.

Operațiunea este inițiată de un beneficiar IMM interesat să introducă un echipament în procesul său de producție care contactează o companie de leasing și care, la rândul său, va achiziționa în numele și pe contul său bunul de la furnizorul de echipament, conform solicitării primite din partea beneficiarului.

Compania de leasing contractează finanțarea necesară în numele și pe contul său de pe piețele locale și/sau internaționale (credite, listare de acțiuni/obligațiuni) iar beneficiarul IMM plătește periodic companiei de leasing o chirie (rate de leasing) pentru bunul contractat.

La sfârşitul perioadei de leasing compania de leasing se obligă să respecte dreptul de opţiune al utilizatorului de a cumpăra bunul, de a prelungi contractul de leasing fără a schimba natura leasingului ori de a înceta raporturile contractuale.

Utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni şi dacă achită toate obligaţiile asumate prin contract.

Finantarile de tip leasing pot fi:
i) Leasing Financiar
ii) Leasing Operațional.

Operațiunea de leasing financiar care face obiectul prezentei ordonanțe de urgență, constă în aceea că IMM-urile care nu sunt eligibile pentru contractarea unui credit bancar pot apela la un capital important care să le dea posibilitatea dezvoltării încă din stadiul incipient al afacerii astfel încât să se poată dezvolta mai rapid și cu costuri mai reduse.

Prezența garanției FNGCIMM, în numele și contul statului, este menită să faciliteze accesul la acest tip de finanțare din partea IMM-urilor și să determine companiile de leasing să acorde atenție unui sector cu reale dificultăți în acest sens, considerat neatractiv până în prezent din perspectiva analizei de risc.

Operațiunile de leasing se diferențiază de creditarea bancară în principal datorită separării dreptului legal de proprietate asupra unui activ de utilizarea lui economică.

Valoarea adăugată este creată însă de utilizarea acelui activ, și nu este o rezultantă a dreptului de proprietate asupra activului.

Finanțatorul are dreptul de proprietate asupra activului, astfel bunurile achiziționate pot fi reposedate relativ ușor, când un client intră în incapacitate de plată sau nu își îndeplinește obligațiile de plată.

(vezi aici proiectul Ordonantei de Urgenta)

Taguri: leasing  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati GuvernOrdonanta de Urgenta IMM Leasing de echipamente si utilaje a fost adoptata de Guvern

Guvernul a adoptat in sedinta din 16 iulie 2020 Ordonanta de Urgenta privind aprobarea Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, prin care IMM-urile pot incheia cu firmele de leasing contracte de leasing financiar pentru achizitia detalii

Bancile au amanat ratele la credite pentru 200.000 de persoane fizice si firme, in baza OUG 37/2020

Bancile au amanat ratele la credite pentru 200.000 de persoane fizice si firme, pana la finalul acestui an, in baza OUG 37/2020, a anuntat astazi Guvernul. Ieri, 15 iunie, a fost ultima zi in care s-au mai putut face cereri de amanare a ratelor la credite in baza OUG 37/2020, insa detalii

Bancile au acordat pana acum credite prin programul IMM Invest unui numar de 4.750 de firme, din totalul celor 60.000 care au cerut

Un numar de 4.750 de firme au obtinut pana acum credite garantate de stat prin programul IMM Invest, dintre cele peste 60.000 care s-au inscris pentru obtinerea unui astfel de imprumut, a anuntat astazi Guvernul. Valoarea garantiilor acordate de stat pentru aceste credite se ridica la detalii

Bancile ar putea fi implicate in evaluarea proiectelor europene pentru IMM-uri, in valoare de 1 miliard de euro

Ministerul Fondurilor Europene a obținut 1 miliard de euro pentru IMM-uri de la Comisia Europeană, anunta ministerul intr-un comunicat, in care adauga: · Suplimentar vor fi lansate și apelurile de proiecte deja prevăzute din programele operaționale · În premieră, se are în vedere implicarea băncilor în evaluarea proiectelor europene Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat în premieră creșterea până la 1 miliard de euro a sumei alocate relansării operatorilor economici. În cadrul dezbaterii online găzduite de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a detaliat cele 4 instrumente negociate cu Comisia Europeană, ce sunt în detalii

Ultimele Comentarii