ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-18 08:48

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate).

La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, în baza datelor consemnate pentru primul trimestru din acest an, efectul pe creșterea economică ar fi de 3,5 puncte procentuale în minus.

Producția industrială și-a mai revenit în luna mai 2020 față de luna precedentă (+22,2% în serie brută, dar numai +15,1% ajustat cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), cu observația că rezultatul a fost „îmbunătățit” tocmai de baza mică de raportare.

Comparativ cu aceeași lună din 2019, rezultatul brut a fost de -30,6% iar cel ajustat de -28,0%.

Deși efectul puternic negativ al crizei Covid a fost incontestabil, el nu ar trebui să mascheze rezultatele în scădere ANTERIOARE (ultima valoare pozitivă fusese consemnată tocmai în mai 2019 (+0,3%).

Pandemia a venit atunci când eram într-un proces de revenire din „groapa” înregistrată în octombrie-noiembrie 2019 (-7,7%) și revenisem în februarie 2020 la -2,6%.

Rezultatul din acest an a fost determinat de scăderea pe seria brută față de aceeași perioadă din anul trecut cu procentaje de -19,7% a industriei prelucrătoare (-33,8% în mai 2020!).

Cifra de afaceri din industrie pe luna mai 2020 a fost în avans consistent față de luna precedentă (+26,9%), dar a rămas mult sub cea consemnată în urmă cu un an (-31,0%). Pe cinci luni, rezultatul pe seria brută a fost de -14,9%, tonul fiind dat de industria prelucrătoare (-14,8%).

În cadrul acesteia, ceva mai bine s-a plasat industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Ea a fost urmată de sectorul bunurilor intermediare (-10%) și cel al bunurilor de folosință îndelungată (-11,1%).

Din păcate, industria bunurilor de capital, de importanță strategică pentru economia românească, a consemnat o diminuare al cifrei de afaceri de -22,4%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Deficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului detalii

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, detalii

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, detalii

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la detalii

Ultimele Comentarii