ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-18 08:48

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate).

La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, în baza datelor consemnate pentru primul trimestru din acest an, efectul pe creșterea economică ar fi de 3,5 puncte procentuale în minus.

Producția industrială și-a mai revenit în luna mai 2020 față de luna precedentă (+22,2% în serie brută, dar numai +15,1% ajustat cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), cu observația că rezultatul a fost „îmbunătățit” tocmai de baza mică de raportare.

Comparativ cu aceeași lună din 2019, rezultatul brut a fost de -30,6% iar cel ajustat de -28,0%.

Deși efectul puternic negativ al crizei Covid a fost incontestabil, el nu ar trebui să mascheze rezultatele în scădere ANTERIOARE (ultima valoare pozitivă fusese consemnată tocmai în mai 2019 (+0,3%).

Pandemia a venit atunci când eram într-un proces de revenire din „groapa” înregistrată în octombrie-noiembrie 2019 (-7,7%) și revenisem în februarie 2020 la -2,6%.

Rezultatul din acest an a fost determinat de scăderea pe seria brută față de aceeași perioadă din anul trecut cu procentaje de -19,7% a industriei prelucrătoare (-33,8% în mai 2020!).

Cifra de afaceri din industrie pe luna mai 2020 a fost în avans consistent față de luna precedentă (+26,9%), dar a rămas mult sub cea consemnată în urmă cu un an (-31,0%). Pe cinci luni, rezultatul pe seria brută a fost de -14,9%, tonul fiind dat de industria prelucrătoare (-14,8%).

În cadrul acesteia, ceva mai bine s-a plasat industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Ea a fost urmată de sectorul bunurilor intermediare (-10%) și cel al bunurilor de folosință îndelungată (-11,1%).

Din păcate, industria bunurilor de capital, de importanță strategică pentru economia românească, a consemnat o diminuare al cifrei de afaceri de -22,4%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePensia medie pentru limita de varsta a atins pragul de 1.800 lei. Femeile primesc trei sferturi din ce incaseaza barbatii

Pensia medie pentru limită de vârstă a atins pragul de 1.800 lei în luna iulie 2021, potrivit datelor publicate de Casa Națională de Pensii Publice. Este o valoare cu aproape 15% mai mare față de aceeași lună a anului precedent, când se situa la 1.566 lei, și a reprezentat aproximativ 51% din cel mai recent venit salarial mediu net comunicat de INS. Numărul de beneficiari pentru care s-a calculat acest indicator, mult mai relevant decât amestecarea cu alte tipuri de venituri calificate drept pensii (invaliditate, urmași etc.), a fost de 3.654.769 persoane, dintre care 2.034.593 femei (aproximativ 4 din 7). De reținut, însă, au fost incluse în calcul și persoanele în vârsta care nu au îndeplinit stagiul minim de detalii

Inflatia a urcat la 4,95% in iulie 2021, sub efectul scumipirilor la gaze, electricitate si combustibili

Inflația anuală a urcat la 4,95% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna iulie 2021 cu procentajul record de 0,97% iar efectul de bază a fost defavorabil (0% creștere a prețurilor în iunie 2020). Scumpirile de la energia electrică, gaze și detalii

Avansul cifrei de afaceri din comert, stabilizat in T2 la +13%

Cifra de afaceri din comerț cumulată de la începutul anului 2021 s-a stabilizat în trimestrul al doilea la circa +13% comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Conform datelor publicate de INS, vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) detalii

Romania, ultima in UE la productivitatea resurselor. Scadere dramatica in ultimii 20 de ani

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, conform datelor publicate de Eurostat. Acest indicator este exprimat în euro pe kilogram (nominal sau ajustat la paritatea puterilor de detalii

  

Ultimele Comentarii