BANCI | Ultima Ora

Legea care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este neconstitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-16 09:14

Legea initiata de PSD prin care se modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, ca masura pentru combaterea crizei COVID-19, a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, ceea ce inseamna ca ordonanta ramane in vigoare in forma adoptata de Guvern.

"Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție", a anuntat Curtea Constitutionala.

Legea a fost contestata de PNL, partidul de guvernamant, la Curtea Constitutionala, dupa ce PSD, care are majoritatea in Parlament, a modificat radical OUG 37/2020.

Este a doua tentativa esuata a PSD de a prelua controlul initiativei populiste privind amanarea ratelor la credite, dupa ce o lege proprie pe aceeasi tema a fost si ea respinsa de Curtea Constitutionala (vezi aici detalii).

Cum s-ar fi putut schimba OUG 37

Una dintre principalele modificari aduse de lege era aceea ca oricine putea cere amanarea ratelor la credite, nu doar cei afectati direct sau indirect de criza COVID-19, cum prevede OUG 37/2020, ramasa in vigoare.

De asemenea, ar fi putut cere suspendarea ratelor si cei cu restante la credite, in contrast cu conditia din OUG 37, ca solicitantii sa nu inregistreze restante la data formularii cererii.
O alta modificare adusa de lege era aceea ca s-ar fi putut amana ratele si la firme de recuperare creante, neincluse in OUG 37. In schimb, din lege au fost excluse Casele de Ajutor Reciproc (CAR), care intra in prevederile ordonantei.

Legea mai prevedea expres ca sunt incluse si firmele de leasing financiar si operational, desi OUG 37 se aplica oricum si acestora.

O alta prevedere importanta din lege era suspendarea tuturor executarilor silite si a popririlor, pana la finalul anului, care a facut obiectul unei alte legi, de asemenea declarata recent neconstitutionala (vezi aici detalii).

Ratele la credite nu ar mai fi crescut, daca legea intra in vigoare

O alta modificare importanta adusa OUG 37/2020 prin legea declarata acum neconstitutionala este cea prin care se elimina capitalizarea dobanzii la soldul creditelor (dobanda la dobanda), pentru ca ratele sa nu se majoreze ulterior, dupa perioada de amanare.

Astfel, legea spunea ca ratele la credite se pot amana la cererea clientilor bancilor si IFN-urilor, pana la sfarsitul acestui an, prin "prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

De asemenea, a fost eliminata si prevederea din OUG 37 potrivit careia, in cazul creditelor ipotecare, dobanda amanata se plateste in urmatorii cinci ani dupa amanarea ratelor, ceea ce insemna ca rata se majoreaza.

Daca legea ar fi intrat in vigoare, ratele la credite nu se mai majorau dupa perioada de amanare, ci se plateau la sfarsitul perioadei de creditare, prin prin prelungirea acesteia cu echivalentul lunilor in care au fost amanate.

Conform actualelor prevederi ale OUG 37, rate la credite dupa amanarea acestora timp de noua luni cresc cu sume intre 40 si 120 de lei lunar. (vezi aici detalii)

Legea PSD declarata ilegala a eliminat si prevederea din OUG 37 prin care statul garanta dobanzile amanate la creditele ipotecare.

Legea mai prevedea ca perioada maxima de creditare putea fi depasita cu perioada suspendarii. Si limita de varsta, de regula 70 de ani, putea fi depasita, prin restructurarea creditelor, ceea ce nu permite OUG 37/2020.

Daca legea ar fi fost acceptata de Curtea Constitutionala, ar fi putut cere amanarea ratelor la credite si cei aflati in procedura de executare silita, exclusi in prezent din OUG 37.

De asemenea, cererile pentru amanarea ratelor la credite ar fi putut fi facute oricand pana la finalul anului si nu pana cel tarziu 15 iunie, conform OUG 37/2020.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  credite firme  amanare rate credite  banca  credite nevoi personale  credite imobiliare  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii

popescu
ATI AMETIT LUMEA
Ma intreb dupa o astfel de incompetenta strigatoare la cer cati oameni mai inteleg ce li se aplica si ce nu. Cati dintre ei cunosc prevederile OUG 37/2020 si cati au fost ametiti pe la tv de informatiile privind noile modificari aduse de legea declarata neconstitutionala. Atata timp cat vom avea 2 jucatori politici - unul executiv si altul legislativ nu va fi bine si vo avea de suferit. Poate ar fi timpul sa trecem si la un vot online care va fi mai ieftin decat votrarea clasica la urne. Va rog sa va adaptati pentru ca solutii exista..... sunt multe mijloace de comunicare in momentul de fata, in special de telefonie mobila care ar putea fi utilizate in acest scop. Trebuie schimbat legislativul de urgenta deoarece numai corespunde de ceva timp unei reprezentari electorale reale.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCreditele Prima Casa pentru locuinte noi vor fi mai greu de obtinut, pentru ca va fi necesar un avans de 15%, fata de 5% pentru apartamentele vechi

Principalul avantaj al creditelor Prima Casa, avansul de 5%, fata de minim 15% la un credit ipotecar obisnuit, este eliminat, in cazul locuintelor noi, din noul program anuntat astazi de Guvern, redenumit "Noua Casa". Astfel, in cazul creditelor Prima Casa pentru cumpararea de locuinte detalii

Legea care modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite este neconstitutionala

Legea initiata de PSD prin care se modifica OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite, ca masura pentru combaterea crizei COVID-19, a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, ceea ce inseamna ca ordonanta ramane in vigoare in forma adoptata de detalii

Guvernul nu vrea sa aplice legea noului Program Prima Casa, blocat de trei luni, ci propune alta varianta, prin Ordonanta de Urgenta

Guvernul nu vrea sa aplice noua lege a Programului Prima Casa, redenumit "O familie, o casa", in vigoare din 3 aprilie, dar nefunctionala, in lipsa normelor de aplicare, pe care executivul ar fi trebuit sa le adopte, conform legii, pana cel tarziu 3 mai. In schimb, Ministerul Finantelor detalii

BNR ii asigura pe cei raportati la Centrala Riscului de Credit pentru amanarea ratelor la credite ca nu vor fi afectati in relatia cu bancile

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a transmis un comunicat in care-i asigura pe cei raportati de banci la Centrala Riscului de Credit (CRC) pentru ca si-au amanat ratele la credite, conform OUG 37/2020, ca nu vor avea probleme in viitor, la obtinerea unui nou imprumut. BNR a facut aceste detalii

Ultimele Comentarii