ECONOMIE | Analize economice

Deficitul de marfuri a crescut cu 14%, in ciuda restrangerii comertului international, pe fondul pandemiei de coronavirus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-15 22:50

Potrivit datelor comunicate de BNR, contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele cinci luni ale anului curent, un deficit de 2.881 milioane euro, cu 15% sub cel din aceeași perioadă a lui 2019.

Din păcate, pe componenta cea mai importantă, cea de mărfuri și servicii, minusul rezultat din schimburile externe s-a majorat cu 17%.

De reținut, pe fondul restrângerii comerțului internațional ca urmare a pandemiei, soldul negativ pe mărfuri s-a majorat de la circa 6,5 miliarde euro până la 7,4 miliarde euro (+14%).

Rezultatul mai bun al soldului pozitiv pe segmentul de servicii (+11%) s-a datorat exclusiv evoluției foarte bune la grupa „alte servicii” (+48%, iar aici au intrat IT-ul și serviciile profesionale).

În schimb, rezultatele s-au diminuat cu aproape zece procente pe transporturile internaționale și cu un sfert la serviciile de prelucrare a mărfurilor aflate în proprietatea terților.

Soldul negativ din turism s-a ajustat cu doar 27%, ca urmare a reducerii mai pronunțate la încasări decât la plățile efectuate.

Trebuie subliniate îmbunătăţirile semnificative consemnate atât pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii etc., unde de la -425 milioane euro s-a trecut la +88 milioane euro), cât și pe cel de venituri secundare, care include sumele transmise în țară de cei care lucrează în străinătate, unde rezultatul s-a îmbunătățit cu peste o jumătate de miliard de euro.

Din păcate, investițiile străine directe ale nerezidenților au rămas în domeniul negativ, față de o valoare netă pozitivă de 2.059 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Soldul a fost ceva mai moderat (-338 milioane euro față de -454 milioane euro la finele lui aprilie) dar ecartul de 2,5 miliarde de euro ar trebui să ne dea de gândit.

Inclusiv din perspectiva ratingului de țară aflat la limita de investment grade și cu perspectivă negativă. Semnificativ, și soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților a scăzut pe parcursul primelor cinci luni din 2019 la doar 43% din cel consemnat la finele anului anterior.

Datoria externă totală a urcat peste pragul de 110 miliarde euro, după o majorare cu peste patru miliarde euro în raport cu luna precedentă și șase miliarde de euro faţă de finele anului trecut. Ceea ce se va regăsi curând în statistica ținută față de un PIB aflat în scădere pronunțată pe trimestrul al II-lea.

De remarcat și faptul că patru cincimi din această creştere s-a regăsit în datoria externă pe termen mediu şi lung, care a urcat la 77,6 miliarde euro.

În fine, sunt două vești bune.

Pe fondul contracției schimburilor externe ca urmare a pandemiei, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a crescut la 5,8 luni, cu mult peste cele 4,6 luni consemnate la finalul anului trecut.

Totodată, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR (care au trecut pragul de 40 miliarde euro), a urcat la cota de 79,3%, semnificativ peste valoarea consemnată la finele anului trecut (73,8%).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung, a fost de 18,8%, ușor peste nivelul de 18,6% consemnat la finele anului 2019.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceConstructiile sunt in crestere ridicata, dar au aparut semnale de atentionare

Ritmul de creștere al activităților din sectorul de construcții s-a menținut relativ ridicat în luna mai 2020, cu un plus de 7,9% față de luna precedentă și 11,7% față de aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate de INS. Cu toate acestea, în detalii

Datoria publica a urcat la 39,9% din PIB, in luna mai 2020, cu perspectiva de crestere rapida

Datoria publică a urcat la finele lunii mai 2020 la circa 428 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este echivalentă cu 39,9% din PIB-ul estimat oficial pentru acest an (1.082,1 miliarde lei potrivit celor mai recente date ale CNSP). De detalii

Deficitul de marfuri a crescut cu 14%, in ciuda restrangerii comertului international, pe fondul pandemiei de coronavirus

Potrivit datelor comunicate de BNR, contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele cinci luni ale anului curent, un deficit de 2.881 milioane euro, cu 15% sub cel din aceeași perioadă a lui 2019. Din păcate, pe componenta cea mai importantă, cea de mărfuri detalii

Cresterea PIB pe T1 2020 - confirmata la 2,4% brut

Creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe T1 2020 a fost conformată de INS în varianta provizorie 2, cea care va rămâne de referință până anul viitor (în 2021 se vor anunța cifrele semidefinitive iar în detalii

Ultimele Comentarii