ECONOMIE | Stiri economice

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-14 11:57

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la doar 1,25 miliarde euro, cu peste 15% mai mic față de mai 2019.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a menținut sub pragul de 80% cumulat de la începutul anului.

După o scădere sistematică de la ieșirea din criza precedentă, evoluția acestui indicator se îndreaptă spre situația din anul de criză 2009, când nivelul a coborât sub 78%.

Cumulat pe primele cinci luni, exporturile din 2020 au însumat circa 23,75 miliarde de euro (-19% față de aceeași peroadă a anului anterior) în timp ce importurile au totalizat 31,09 miliarde de euro (-13,5%). Astfel, deficitul comercial s-a cifrat la 7,34 miliarde euro, adică deja aproximativ 3,3% din PIB estimat pentru anul în curs.

De la începutul anului, schimburile cu țările din UE au fost de 14,37 miliarde euro la export și 19,04 miliarde euro la import (aproximativ 72% din total la exporturi şi 73% la importuri).

Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 6,60 miliarde euro și importuri de 8,43 miliarde euro (circa 28% din total la exporturi şi 27% la importuri). Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 5,5 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de 1,8 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Pe grupe mari de mărfuri, ar fi de reținut evoluția negativă după declanșarea pandemiei din sectorul de mașini și echipamente de transport, unde excedentul schimburilor sectoriale ajuns la finele primului trimestru la +455 milioane euro s-a diminuat la doar +56 milioane euro la finele lunii mai.

De asemenea, avem o evoluție îngrijorătoare pe zona de produse alimentare, unde deficitul a traversat pragul de un milliard de euro.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului detalii

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, detalii

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, detalii

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii