ECONOMIE | Stiri economice

Preturile nu au crescut in iunie, dar inflatia anuala a urcat, prin efect de baza, la 2,58%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-12 08:46

În luna iunie, potrivit datelor communicate de INS, prețurile au rămas aproape constante (+0,08%). Inflația anuală a urcat la 2,58%, ca urmare a efectului de bază (în iunie 2019, prețurile scăzuseră cu 0,23%).

Produsele alimentare s-au ieftinit per total cu -0,38%, sub efectul scăderii substanțiale a prețurilor la legume și conserve de legume (-5,37%), în timp ce produsele nealimentare s-au scumpit cu 0,28% (prețurile la combustibili au urcat cu aproape un procent) iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,34%.

Inflația calculată după metodologia europeană armonizată IAPC a fost de 2,2% iar creșterea medie anuală a prețurilor (media mobilă a celor mai recente 12 luni față de cele 12 luni precedente) a fost de 3,3% pe metodologia națională și 3,2% pe cea armonizată.

De reținut majorarea prețurilor la o serie de produse de bază, precum ulei comestibil (+0,87% și +3,63% de la începutul anului), făină (+0,81%), preparate din carne (+0,42%), lapte (+0,37%) sau pește și conserve din pește (+0,33%). Fenomen repetat la produse nealimentare, precum încălțăminte (+0,48%), îmbrăcăminte (+0,27%), autoturisme (+0,33%), mașini de spălat (+0,31%) sau frigidere (+0,29%).

Indicatorul CORE 2 ajustat, aflat sub influenţa politicii monetare, s-a menținut cvasiconstant în ultimele trei luni în apropierea valorii de 0,30%, într-un context dificil. Este un semnal care confirmă utilitatea reducerii graduale a dobânzii de referință și măsurile de păstrare la un nivel rezonabil a fluxurilor financiare.

În rezumat, inflația a coborât ușor sub valoarea centrală prognozată de BNR în recentul raportul trimestrial asupra inflației și este în linie cu estimările făcute în prognoza Comisiei Europene.

Proiecţia inflaţiei anuale a preţurilor IPC şi intervalul de incertitudine asociat
Proiecţia inflaţiei anuale a preţurilor IPC şi intervalul de incertitudine asociat

Foarte probabil, același efect de bază înregistrat în iunie 2020 se va manifesta pe mai departe în cele trei luni ale trimestrului III, deoarece valorile de referință au fost relativ scăzute anul trecut (-0,20% în iulie, +0,06% în august și +0,09% în septembrie) și vor fi dificil de reeditat.

Conjunctural, inflația anuală ar urma să urce până în toamnă către pragul de 3%. Pentru a reveni la final de an și, în continuare, în primul trimestru din 2021 spre centrul intervalului țintă de 2,5% plus/minus 1%.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului detalii

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, detalii

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, detalii

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii