ECONOMIE | Analize economice

Cresterea PIB pe T1 2020 - confirmata la 2,4% brut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-09 11:04

Creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe T1 2020 a fost conformată de INS în varianta provizorie 2, cea care va rămâne de referință până anul viitor (în 2021 se vor anunța cifrele semidefinitive iar în 2022 cele definitive).

Valoarea realizată a fost modificată față de datele inițiale, de la 216,26 miliarde lei la 215,97 miliarde lei, astfel încât s-a păstrat avansul de 0,3% în raport cu T4 2019.

Pe partea de formare a PIB, s-a produs o schimbare majoră în structura creşterii. Industria a cedat prima poziție în favoarea comerțului, după un rezultat mai slab cu -5,9% în volum, care a condus la o contribuție negativă la avansul economic de -1,2 puncte procentuale.

PIB - serie brută pe categorii de resurse în T1 2020 și efectul acestora
PIB - serie brută pe categorii de resurse în T1 2020 și efectul acestora

Efectele pandemiei s-au resimțit doar în ultimele două săptămâni ale trimestrului analizat și s-au adăugat unui declin preexistent. De reținut și evoluția slabă a segmentului de intermedieri financiare şi asigurări (-1,3% în volum dar +8,6% ca indice de preț, cu o influență nulă pe creșterea economică.

Rezultatul relativ bun de creștere, într-un context european mai degrabă negativ a provenit din trei sectoare: construcții (+23,3%), informații și comunicații (+14,2%) și activități profesionale, servicii suport etc.(+10,5%).

Acestea au cumulat un efect asupra PIB echivalent cu întreagul avans economic pe primul trimestru al anului curent.

De remarcat, în cazul construcțiilor, și indicele de preț de doar 0,3, regăsit în indicele de 2,0 de la tranzacții imobiliare, care limitat deflatorul pe total economie la 4,0 și a permis obținerea nivelulului de +2,4% pentru performanța PIB.

În ce privește utilizarea PIB, majorarea consumului final al gospodăriilor populației a constituit principalul motor de creştere economică, cu două puncte şi jumătate. O evoluţie pozitivă (mai mult decât dublată la revizuirea datelor primare) a avut-o formarea brută de capital fix, în creştere semnificativă (+13,1%), cu o influenţă pozitivă de +2 pp.

Influența asupra PIB a variaţiei stocurilor s-a schimbat radical, de la +2pp în varianta provizorie 1 la -0,9 pp în varianta provizorie 2, pentru a acomoda modificările în cheltuielile administrației publice și în comerțul cu alte state, unde influența exportului net a fost reașezată de la -3,2 pp la -2,2 pp.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficit bugetar de 1,71% din PIB, după prima jumătate a anului 2022

Deficitul bugetului general consolidat după prima jumătate a lui 2022 a fost de 23,5 miliarde lei (-1,71% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, minusul detalii

Creșterea PIB 2022, majorată în prognoza de vară. Salariul real va scădea anul acesta

Prognoza de vară a revizuit semnificativ în sus estimarea privind Produsul Intern Brut pe anul 2022, atât în termeni nominali cât și în termeni reali, potrivit datelor comunicate de Comisia Națională de Strategie și Prognoză. detalii

Deficitul contului curent, în creștere cu 80% după primele cinci luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele cinci luni ale anului un deficit de 10,24 miliarde euro, în creștere cu 80% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Este o valoare care depășește detalii

Inflația anuală a atins 15%. Totuși, creșterea lunară a prețurilor e pe trend descrescător

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 15,05% în luna iunie 2022, potrivit datelor publicate de INS, deși inflația lunară a fost de 0,76%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea detalii

  

Ultimele Comentarii