ECONOMIE | Analize economice

Cresterea PIB pe T1 2020 - confirmata la 2,4% brut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-09 11:04

Creșterea economică de 2,4% în serie brută şi 2,7% în serie ajustată sezonier pe T1 2020 a fost conformată de INS în varianta provizorie 2, cea care va rămâne de referință până anul viitor (în 2021 se vor anunța cifrele semidefinitive iar în 2022 cele definitive).

Valoarea realizată a fost modificată față de datele inițiale, de la 216,26 miliarde lei la 215,97 miliarde lei, astfel încât s-a păstrat avansul de 0,3% în raport cu T4 2019.

Pe partea de formare a PIB, s-a produs o schimbare majoră în structura creşterii. Industria a cedat prima poziție în favoarea comerțului, după un rezultat mai slab cu -5,9% în volum, care a condus la o contribuție negativă la avansul economic de -1,2 puncte procentuale.

PIB - serie brută pe categorii de resurse în T1 2020 și efectul acestora
PIB - serie brută pe categorii de resurse în T1 2020 și efectul acestora

Efectele pandemiei s-au resimțit doar în ultimele două săptămâni ale trimestrului analizat și s-au adăugat unui declin preexistent. De reținut și evoluția slabă a segmentului de intermedieri financiare şi asigurări (-1,3% în volum dar +8,6% ca indice de preț, cu o influență nulă pe creșterea economică.

Rezultatul relativ bun de creștere, într-un context european mai degrabă negativ a provenit din trei sectoare: construcții (+23,3%), informații și comunicații (+14,2%) și activități profesionale, servicii suport etc.(+10,5%).

Acestea au cumulat un efect asupra PIB echivalent cu întreagul avans economic pe primul trimestru al anului curent.

De remarcat, în cazul construcțiilor, și indicele de preț de doar 0,3, regăsit în indicele de 2,0 de la tranzacții imobiliare, care limitat deflatorul pe total economie la 4,0 și a permis obținerea nivelulului de +2,4% pentru performanța PIB.

În ce privește utilizarea PIB, majorarea consumului final al gospodăriilor populației a constituit principalul motor de creştere economică, cu două puncte şi jumătate. O evoluţie pozitivă (mai mult decât dublată la revizuirea datelor primare) a avut-o formarea brută de capital fix, în creştere semnificativă (+13,1%), cu o influenţă pozitivă de +2 pp.

Influența asupra PIB a variaţiei stocurilor s-a schimbat radical, de la +2pp în varianta provizorie 1 la -0,9 pp în varianta provizorie 2, pentru a acomoda modificările în cheltuielile administrației publice și în comerțul cu alte state, unde influența exportului net a fost reașezată de la -3,2 pp la -2,2 pp.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceDeficitul contului curent in crestere cu 84%. Datoria externa, redusa fata de finalul anului trecut

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele patru luni ale anului un deficit de 7.568 milioane euro, în creștere cu 84% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. Majorarea cu 39% a deficitului detalii

Deficit comercial record in aprilie 2022, in crestere anuala cu 63%

Deficitul comercial a fost în aprilie 2022 de 2,82 miliarde euro, cu 63% mai mare decât în aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor INS. Exporturile FOB au fost de 6,89 miliarde euro iar importurile CIF s-au cifrat la 9,71 miliarde detalii

Vanzarile cu amanuntul, +5% in prima treime a anului, dar se profileaza un trend descendent

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna aprilie 2022 o creștere semnificativă față de luna anterioară (+3,4%) pe seria brută dar marginală (+0,3%) pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile detalii

Romania, cea mai slaba performanta la nivel regional in comert exterior pe T1 2022

România a înregistrat în primul trimestru al anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat. În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) detalii

  

Ultimele Comentarii