ECONOMIE | Stiri economice

Rata somajului a urcat la 5,2% in mai 2020: peste 100.000 de someri in plus fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-03 22:12

Pe fondul efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului conform definiției internaționale a urcat în luna mai 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Este un nivel în creștere cu ( doar) 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă și similar celui consemnat în urmă cu trei ani, ceea ce arată că impactul pe piața muncii a fost, deocamdată, limitat.

Ca număr de persoane afectate, s-a ajuns la 463 de mii, cu 31 mii în plus față de luna aprilie 2020 și cu 109 mii de persoane în plus față de mai 2019, ceea ce reflectă mai bine evoluția prin ajustare cu sezonalitatea obișnuită, care face abstracție de factori ce pot să apară în mod excepțional.

De remarcat faptul că de la începutul acestui an, chiar înainte de a se manifesta efectele pandemiei, am asistat la o creștere sistematică a nivelului șomajului, de la 3,7% în ianuarie spre cele 5,2% din mai, cu observația că, în mai 2019, acest indicator a fost de 3,9%. Totodată, ar fi de reținut valoarea semnficativ mai mare în rândul bărbaților (6,1%) decât al femeilor (4,0%).

Acest fapt care poate fi explicat parțial prin aceea că femeile sunt mai puțin active în căutarea unui loc de muncă. Ceea ce limitează oarecum artificial atât amploarea reală a fenomenului de creștere a șomajului cât și obligațiile de plată aferente susținerii prin sistemul de protecție socială.

• Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;(iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă,oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

• Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă (toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, deja -4,17% din PIB dupa primul semestru din 2020

Bugetul general consolidat a înregistrat pe prima jumătate a anului în curs un deficit de circa 45 miliarde lei, echivalent cu 4,17% din PIB estimat pentru anul în curs. Rezultatul este de peste două ori mai slab decât în aceeași perioadă a anului detalii

Productia agricola a scazut cu 3,8% in 2019, conform datelor INS

Potrivit datelor comunicate de INS, producția agricolă s-a diminuat în 2019 cu 3,8% în termeni reali față de anul precedent. Deși în termeni nominali valoarea realizată s-a apropiat de 90 de miliarde de lei, ajustarea cu nivelul prețurilor a condus la rezultatul negativ, detalii

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate). La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, detalii

Romania importa cu 1 miliard de euro mai multe alimente decat exporta

Exporturile s-au situat în luna mai 2020 la circa 60% față de aceeași lună a anului trecut iar importurile s-au redus la 65%, potrivit datelor publicate de INS. Astfel, prin restrângerea schimburilor externe ca efect al pandemiei, deficitul comercial a coborât la detalii

Ultimele Comentarii