ECONOMIE | Stiri economice

Rata somajului a urcat la 5,2% in mai 2020: peste 100.000 de someri in plus fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-03 22:12

Pe fondul efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului conform definiției internaționale a urcat în luna mai 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Este un nivel în creștere cu ( doar) 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă și similar celui consemnat în urmă cu trei ani, ceea ce arată că impactul pe piața muncii a fost, deocamdată, limitat.

Ca număr de persoane afectate, s-a ajuns la 463 de mii, cu 31 mii în plus față de luna aprilie 2020 și cu 109 mii de persoane în plus față de mai 2019, ceea ce reflectă mai bine evoluția prin ajustare cu sezonalitatea obișnuită, care face abstracție de factori ce pot să apară în mod excepțional.

De remarcat faptul că de la începutul acestui an, chiar înainte de a se manifesta efectele pandemiei, am asistat la o creștere sistematică a nivelului șomajului, de la 3,7% în ianuarie spre cele 5,2% din mai, cu observația că, în mai 2019, acest indicator a fost de 3,9%. Totodată, ar fi de reținut valoarea semnficativ mai mare în rândul bărbaților (6,1%) decât al femeilor (4,0%).

Acest fapt care poate fi explicat parțial prin aceea că femeile sunt mai puțin active în căutarea unui loc de muncă. Ceea ce limitează oarecum artificial atât amploarea reală a fenomenului de creștere a șomajului cât și obligațiile de plată aferente susținerii prin sistemul de protecție socială.

• Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;(iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă,oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

• Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă (toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia - locul 9 în UE la inflația anuală în decembrie 2022

România s-a situat în luna decembrie 2022 pe locul 9 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 14,1%, calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru detalii

Deficitul contului curent - 25,3 miliarde euro după 11 luni, peste prognoza oficială pe întreg anul 2022

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2022 un deficit de 25,3 miliarde euro, în creștere cu aproape 62% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor BNR. După cum anticipam anterior, detalii

-4,2% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimei luni din 2022. Încadrarea în ținta revizuită de 5,74%, problematică

Deficitul bugetului general consolidat pe primele unsprezece luni din 2022 a fost mai mare cu 2,7 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a urcat la circa 58,7 miliarde lei (4,2% din PIB-ul estimat oficial la 1.396,2 miliarde lei), potrivit datelor publicate de detalii

Comertul cu amanuntul - avans de 4,5% după primele zece luni ale anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna octombrie 2022 față de luna anterioară cu 1,4% pe seria brută dar a crescut cu 0,5% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

  

Ultimele Comentarii