Criza COVID-19 | Analiza

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-02 22:07

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19.

Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in lei, a scazut tot cu o jumatate de punct, mai exact cu 0,54 puncte, de la 2,94%, cat era la sfarsitul lunii februarie, la 2,40%, la finalul lunii mai.

Dobanzile la depozite si credite au fost insa influentate mult mai putin si in mod diferit de rata de referinta a BNR si de ROBOR.

Daca in cazul depozitelor, dobanzile au ramas mai degraba stabile, cu usoare scaderi la cele nou constituite, la creditele noi ajustarea costurilor a fost mai mare, in special in cazul finantarilor pentru firme si a creditelor imobiliare, in timp ce la creditele de consum costurile au crescut.

Dobanzile la depozitele la termen in lei existente in conturile bancare ale gospodariilor populatiei au ramas stabile in primele trei luni de pandemie, martie-mai, la un nivel de 1,95% pe an, in usoara crestere fata de ianuarie si februarie, cand dobanzile erau la 1,91%, respectiv 1,93% pe an.

Interesant, dobanzile depozitelor in lei la termen existente in soldurile firmelor sunt mai mari decat cele ale populatiei: 2,16% in medie au fost in mai, in scadere de la 2,22% in aprilie, 2,21% in martie si 2,23% in primele doua luni ale anului.

La depozitele in lei nou constituite de persoanele fizice, dobanda medie a scazut mult mai putin cu doar 0,09 puncte, de la 1,84% in februarie la 1,75% in mai. Si mai stabila a fost dobanda la depozitele pentru firme, care s-a ajustat cu numai 0,04 puncte in aceeasi perioada, la 2,19% pe an.

In cazul creditelor in lei pentru populatie existente in sold, dobanda medie a scazut de la 7,67% in februarie la 7,26% in mai, asadar cu 0,41 de puncte.

O ajustare asemanatoare a inregistrat-o si dobanda medie la creditele in sold pentru firme: de la 5,91% in februarie la 5,45% in mai, asadar cu 0,46 puncte.

La creditele noi pentru consum in lei obtinute de populatie, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) a crescut cu 0,32 puncte in mai fata de februarie, de la 10% la 10,32%, dat fiind ca aceste tipuri de imprumuturi au dobanda fixa, neinfluentata direct de ROBOR sau de IRCC.

In schimb, DAE medie la creditele pentru locuinte, majoritatea cu dobanzi variabile, a scazut de la 5,75% in februarie la 5,40% in mai, asadar cu 0,35 puncte.

La creditele noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut cel mai mult, cu 0,76 puncte, de la 6,10% in februarie la 5,34% in mai.

Este de asteptat ca dobanzile la depozite si credite sa se micsoreze si in urmatoarea perioada, dat fiind ca BNR a scazut inca o data dobanda, cu un sfert de punct, la 1,75%, in 2 iunie, iar ROBOR la 3 luni a scazut la 2,20% in prezent, fata de 2,40, cat era la sfarsitul lunii mai.

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  ROBOR  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaRaiffeisen Bank a pierdut 100.000 de clienti in 2020

Numarul clientilor Raiffeisen Bank a scazut anul trecut la 2,2 milioane, de la 2,3 milioane cati erau in urma cu un an, conform raportului anual prezentat de banca-mama din Austria. In aceeasi perioada, banca a inchis 17 unitati teritoriale, a caror numar a ajuns la 337 la finalul lui detalii

Creditele noi acordate de banci se mentin la nivelul anului trecut, in ciuda crizei COVID-19

Dupa ce in decembrie 2020 volumul de noi credite in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-a ridicat la 7,6 miliarde lei, cu peste un miliard mai mult decat in aceeasi luna a anului precedent, in ianuarie 2021 volumul de noi imprumuturi s-a mentinut la nivelul anului anterior, in ciuda detalii

Indicatorii completi ai cardurilor, ATM-urilor, POS-urilor si platilor electronice

Numarul total de carduri in circulatie era la finalul anului 2020 de 18.830.297 unitati, in crestere cu 583.545 unitati fata de decembrie 2019, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Numarul cardurilor de debit a ajuns in decembrie 2020 la 15,835 detalii

BT Energy, cel mai profitabil fond de investitii in 2020

BT Energy, fondul de investitii in actiuni administrat de BT Asset Management, din Grupul Banca Transilvania, a fost cel mai performant fond in anul 2020, cu o performanta de 17,4%, conform datelor prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Activele nete ale celor 224 de detalii

  

Ultimele Comentarii