Criza COVID-19 | Analiza

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-07-02 22:07

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19.

Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele in lei, a scazut tot cu o jumatate de punct, mai exact cu 0,54 puncte, de la 2,94%, cat era la sfarsitul lunii februarie, la 2,40%, la finalul lunii mai.

Dobanzile la depozite si credite au fost insa influentate mult mai putin si in mod diferit de rata de referinta a BNR si de ROBOR.

Daca in cazul depozitelor, dobanzile au ramas mai degraba stabile, cu usoare scaderi la cele nou constituite, la creditele noi ajustarea costurilor a fost mai mare, in special in cazul finantarilor pentru firme si a creditelor imobiliare, in timp ce la creditele de consum costurile au crescut.

Dobanzile la depozitele la termen in lei existente in conturile bancare ale gospodariilor populatiei au ramas stabile in primele trei luni de pandemie, martie-mai, la un nivel de 1,95% pe an, in usoara crestere fata de ianuarie si februarie, cand dobanzile erau la 1,91%, respectiv 1,93% pe an.

Interesant, dobanzile depozitelor in lei la termen existente in soldurile firmelor sunt mai mari decat cele ale populatiei: 2,16% in medie au fost in mai, in scadere de la 2,22% in aprilie, 2,21% in martie si 2,23% in primele doua luni ale anului.

La depozitele in lei nou constituite de persoanele fizice, dobanda medie a scazut mult mai putin cu doar 0,09 puncte, de la 1,84% in februarie la 1,75% in mai. Si mai stabila a fost dobanda la depozitele pentru firme, care s-a ajustat cu numai 0,04 puncte in aceeasi perioada, la 2,19% pe an.

In cazul creditelor in lei pentru populatie existente in sold, dobanda medie a scazut de la 7,67% in februarie la 7,26% in mai, asadar cu 0,41 de puncte.

O ajustare asemanatoare a inregistrat-o si dobanda medie la creditele in sold pentru firme: de la 5,91% in februarie la 5,45% in mai, asadar cu 0,46 puncte.

La creditele noi pentru consum in lei obtinute de populatie, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) a crescut cu 0,32 puncte in mai fata de februarie, de la 10% la 10,32%, dat fiind ca aceste tipuri de imprumuturi au dobanda fixa, neinfluentata direct de ROBOR sau de IRCC.

In schimb, DAE medie la creditele pentru locuinte, majoritatea cu dobanzi variabile, a scazut de la 5,75% in februarie la 5,40% in mai, asadar cu 0,35 puncte.

La creditele noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut cel mai mult, cu 0,76 puncte, de la 6,10% in februarie la 5,34% in mai.

Este de asteptat ca dobanzile la depozite si credite sa se micsoreze si in urmatoarea perioada, dat fiind ca BNR a scazut inca o data dobanda, cu un sfert de punct, la 1,75%, in 2 iunie, iar ROBOR la 3 luni a scazut la 2,20% in prezent, fata de 2,40, cat era la sfarsitul lunii mai.

Taguri: IRCC  dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi depozite  ROBOR  credite firme  credite noi  dobanda de politica monetara  banca  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva)  credite nevoi personale  DAE credite nevoi personale  credite imobiliare  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCreditarea si-a revenit in iunie, dupa doua luni de scadere, ajutata de Programul IMM Invest

Creditele obtinute de populatie si firme de la banci au revenit pe crestere in iunie, dupa doua luni de scadere, din cauza crizei COVID-19, cu exceptia creditelor pentru locuinte, care nu au fost afectate de pandemie, desi Programul Prima Casa este blocat de trei luni. Cea mai mare detalii

Programul Prima Casa este blocat de trei luni

Programul Prima Casa, prin care se pot obtine credite pentru locuinte cu un avans de 5% si o dobanda variabila plafonata la 2% + IRCC (2,14%), adica 4,14%, este blocat de peste trei luni, mai exact din 3 aprilie, cand a intrat in vigoare noua lege care modifica acest program si-l redenumeste "O detalii

Ce s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Topul bancilor la cresterea activelor in 2019: Banca Transilvania a fost performera sistemului bancar, urmata de ING si CEC Bank

Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank. BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la detalii

Ultimele Comentarii