BANCI | Analiza

Topul bancilor la cresterea activelor in 2019: Banca Transilvania a fost performera sistemului bancar, urmata de ING si CEC Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-28 22:08

Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank.

BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la 87,7 miliarde lei, dublu fata de media sistemului bancar.

Activele bancilor romanesti au inregistrat un avans de 9.8% (44,1 miliarde lei) in 2019 fata de anul precedent, la 495 miliarde lei.

ING Bank a reusit anul trecut a doua performanta din sistemul bancar, dupa BT, cu o crestere a activelor de 16%, echivalentul a 6.2 miliarde lei, pana la 44,6 miliarde lei.

Banca olandeza, cu statut de sucursala a unei banci straine in Romania, ceea ce inseamna ca depozitele ei atrase de la romani sunt garantate in Olanda, a reusit astfel sa ajunga pe locul patru in topul bancilor dupa valoarea activelor, surclasand Raiffeisen si Unicredit.

Raiffeisen, ajunsa acum pe locul 6 in topul celor mai mari banci, a avut anul trecut o crestere a activelor de 7%, echivalentul a 2,8 miliarde lei, la 42,8 miliarde lei.

Unicredit a avut o evolutie asemanatoare, activele sale avand un avans tot de 7%, echivalentul a 3 miliarde lei, pana la 44,5 miliarde lei.

BCR, a doua mare banca din Romania, detinuta de banca austriaca Erste Group, a avut o evolutie modesta anul trecut, cu o dinamica a activelor de numai 5,2%, respectiv 3,5 miliarde lei, valoarea acestora atingand 71,4 miliarde lei.

BRD Groupe Societe Generale, a treia banca in topul activelor, a avut un ritm mai lent, de doar 3,2%, echivalentul a 1,7 miliarde lei, 55,8 miliarde lei in total.

CEC Bank, banca statului roman, s-a clasat in 2019 pe locul trei in topul celor mai active banci romanesti in functie de cresterea activelor.

Activele CEC Bank s-au majorat anul trecut cu 12%, comparativ cu 16% ale ING si 18% ale BT. Banca romaneasca si-a consolidat astfel pozitia a saptea in topul bancilor, sporindu-si activele cu 3,5 miliarde lei, la un total de 32,8 miliarde lei.

Ritmul de crestere a activelor inregistrat de BCR, BRD, Raiffeisen si Unicredit nu a fost insa suficient de intens pentru a le impiedica sa piarda in continuare cote de piata.

Doar BT si CEC Bank au reusit sa-si majoreze cotele de piata in 2019: BT la 17,72%, de la 16,48%, iar CEC Bank la 6,64%, de la 6,5% in anul anterior.

Toate bancile dintre primele 12 in ordinea marimii au reusit sa-si sporeasca valoarea activelor in 2019. Dintre bancile de talie mijlocie, cu cote de piata de peste 1%, un recul al activelor l-au inregistrat Banca Romaneasca, achizitionata de Eximbank, precum si First Bank.

Libra Internet Bank continua sa se dezvolte accelerat, ajungand la o cota de piata de 1,32%, de la 1,21%, cu active in crestere cu 19%, echivalentul unui miliard de lei.

Alior Bank, banca poloneza sosita in Romania in urma cu doi ani, a avut o evolutie dezamagitoare, cu o injumatatire a activelor in 2019, ceea ce pare a fi un indiciu ca reteta patentata in Polonia, in parteneriat cu Telekom, nu functioneaza si la noi.

Taguri: UniCredit Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Raiffeisen Bank  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  statistici BNR  CEC Bank  Banca Romaneasca  Alior Bank  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii

Alex
ing
Ing Bank inchide sucursale pe banda rulanta si au ajuns in top 5 fara achizitii.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaCe s-a intamplat cu dobanzile la credite si depozite, dupa ce BNR a scazut dobanda de referinta

Banca Nationala Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu o jumatate de punct, in 23 mai 2020, de la 2,5% la 2%, pentru a ajuta economia sa faca fata crizei COVID-19. Decizia BNR s-a transmis integral, in urmatoarele doua luni, la dobanzile pietei interbancare: ROBOR la 3 detalii

Topul bancilor la cresterea activelor in 2019: Banca Transilvania a fost performera sistemului bancar, urmata de ING si CEC Bank

Banca Transilvania (BT) si-a consolidat pozitia de lider al sistemului bancar in 2019, inregistrand cea mai mare crestere a activelor dintre bancile romanesti, urmata de ING Bank si CEC Bank. BT a reusit sa-si majoreze activele cu 18% anul trecut, echivalentul a 13,4 miliarde lei, la detalii

Biletele la ordin neplatite de firme, un indicator pentru blocajul financiar, au scazut la un nivel normal, dupa doua luni de crestere in perioada pandemiei

Biletele la ordin emise de firme clientilor, dar neplatite ulterior de banci, din lipsa de fonduri (refuzuri de plata), un indicator pentru blocajul financiar, au scazut la un nivel normal, dupa doua luni de crestere in perioada pandemiei, arata datele publicate de Banca Nationala a Romaniei detalii

Creditele noi in lei acordate de banci au scazut cu 35% in aprilie, prima luna de izolare din timpul pandemiei de coronavirus

In aprilie, prima luna completa de izolare din timpul starii de urgenta pentru combaterea coronavirusului, declarata in 16 martie, creditele noi in lei obtinute de la banci de populatie si firme au scazut cu 35%, echivalentul a 2 miliarde lei, fata de aceeasi luna a anului precedent, detalii

Ultimele Comentarii