ECONOMIE | Stiri economice

Romania, pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-22 11:43

România a urcat pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv (AIC abreviat în lb. engleză), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2019.

Cu un nivel de 79% raportat la media UE, am fost la egalitate cu Polonia și am lăsat în urmă Grecia (77%), Estonia (75%), Slovacia (73%), Letonia (71%), Ungaria (67%), Croația (66%) și Bulgaria (59%). 

AIC (Actual Individual Consumption) se calculează pe baza bunurilor şi serviciilor realmente consumate de indivizi, fără a ţine cont de faptul că acestea au fost contractate şi plătite de către gospodării, guvern sau organizaţii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparaţii internaţionale și reflectă mai bine nivelul de trai decât PIB/locuitor.

Ponderea plăţilor făcute direct de gospodării pentru servicii importante, precum sănătatea şi învăţământul, diferă substanțial de la o ţară la alta. Astfel, ordinea aparentă a țărilor după nivelul de trai, ce ar rezulta din compararea PIB/locuitor, poate suferi modificări importante.

Dacă se ia drept criteriu de referinţă PIB/locuitor, în 2019 ne-am plasat la 69% din media UE și la 65% din media Zonei Euro. În context, reamintim că scenariile de adoptare a monedei unice prevedeau pentru România un nivel minim de 70% al PIB/loc. în varianta optimistă, 75% în varianta standard și 80% pentru mai multă siguranță.

Din păcate, din 2015 încoace, în pofida creșterii PIB/loc. spre pragul minim, am pierdut pe drum indicatorii Maastricht necesari, cu excepția nivelului datoriei publice.

De reținut decalajul major existent la noi între consumul efectiv la nivel individual și rezultatul economic măsurat prin PIB/loc.

Decalaj care ne-a plasat anul trecut foarte aproape de Malta ca nivel de trai, deși aceasta din urmă ajunge, practic, la media UE ca PIB/loc. Practic, suntem încă și mai accentuat pe model polonez, opus situației din Ungaria (cele două state menționate au același PIB/loc. raportat la media UE dar diferă semnificativ și simetric, cu câte șase puncte procentuale, la AIC).

Totuși, chiar dacă se face raportarea la clasicul PIB/locuitor, cu 69% din media UE, România figurează pe locul 23-24, alături de Letonia și peste toate celelalte țări din Balcani, respectiv Grecia (doar 68% și avertisment unde se poate ajunge după erori majore de politică macroeconomică), Croația (65%, în stagnare după aderarea la UE) și Bulgaria (53%, după ce a luat decizia de introducere a Consiliului Monetar în 1997, moment în care România a optat pentru flotarea controlată și păstrarea politicii monetare proprii).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRata somajului a urcat la 5,2% in mai 2020: peste 100.000 de someri in plus fata de anul trecut

Pe fondul efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului conform definiției internaționale a urcat în luna mai 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS. Este un nivel în creștere cu ( doar) 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă și similar celui detalii

Deficitul bugetar a ajuns deja la 3,6% din PIB pe fondul crizei: 85% din venituri s-au dus pe salarii si pensii

Deficitul bugetar a ajuns deja la circa -39 de miliarde de lei sau -3,6% din PIB după primele cinci luni ale anului, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Pe fondul crizei, rezultatul a fost mult mai slab decât în aceeași perioadă a anului trecut, detalii

Preturile din Romania sunt la 55% fata de media UE

Nivelul general al preţurilor la consumator (pentru consumul final al gospodăriilor) din România pe anul 2019 a fost calculat de Eurostat la 54,9% din media UE. Această valoare ne plasează pe penultima poziție între cele 27 de state membre, peste Bulgaria (52,8%) dar sub detalii

Romania, pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv

România a urcat pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv (AIC abreviat în lb. engleză), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2019. Cu un nivel de 79% raportat la media UE, am fost la egalitate cu Polonia și am lăsat în urmă Grecia detalii

Ultimele Comentarii