ECONOMIE | Analize economice

Deficitul de cont curent, in scadere cu 21%. Investitiile straine au ramas pe minus

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-17 10:15

Pe fondul restrângerii schimburilor comerciale ca urmare a pandemiei, deficitul de cont curent după primele patru luni din acest an s-a redus cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 1.782 milioane euro.

Majorarea cu 17% a deficitului pe segmentul de bunuri (de la 5,05 miliarde de euro la 5,93 miliarde de euro) a fost contrabalansată de o creștere cu 18% a soldului pozitiv pe segmentul de servicii (de la 2,57 miliarde euro la 3,04 miliarde euro). Per total, pe segmentul combinat de bunuri şi servicii deficitul s-a majorat cam cu o cincime (de la circa -2,47 miliarde euro la 2,9 miliarde euro).

Așadar, explicația evoluției favorabile o avem, de fapt, în soldurile pozitive consemnate la venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare - investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii - şi alte venituri primare - impozite, subvenții -), unde soldul a evoluat de la 185 milioane de euro la 612 milioane de euro (+230%) și la venituri secundare (care include transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate (+498 milioane euro față de numai +34 milioane euro în aceeași perioadă a anului trecut).

Cu toate acestea, ar trebui să reținem scăderile consemnate la soldurile tradițional pozitive din serviciile de transport (de la 1.435 milioane de euro până la 1.288 milioane de euro, adică -10%) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (de la 933 milioane euro până la 738 milioane euro, adică -21%).

Cu toate acestea, ar trebui să reținem scăderile consemnate la soldurile tradițional pozitive din serviciile de transport (de la 1.435 milioane de euro până la 1.288 milioane de euro, adică -10%) şi la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (de la 933 milioane euro până la 738 milioane euro, adică -21%). Gradul de acoperire pe sectorul de turism a coborât la doar 51% iar minusul rezultat pe acest segment critic al serviciilor (-505 milioane euro) a reprezentat peste 80% din soldul pozitiv al veniturilor primare.

Din păcate, investițiile directe ale nerezidenților pe primele patru luni din 2020 au însumat VALOAREA NEGATIVĂ de 454 milioane euro, comparativ cu un plus de 2.161 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de doar 33 milioane euro, iar creditele intragrup au avut valoarea netă negativă de 487 milioane euro ( per total, filialele din România au finanțat firmele-mamă).

Datoria externă totală s-a menținut la circa la 106 miliarde de euro, din care 73 miliarde euro pe termen mediu și lung iar 33 miliarde euro pe termen scurt. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung a crescut la 17,6% dar a rămas sub nivelul de 18,6% consemnat la finele anului precedent.

Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,3 luni, de la 4,6 luni în decembrie 2019. Semnal de atenție, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare ale BNR s-a redus în aprilie 2020 la 72%, după ce a scăzut sistematic în ultimii cinci ani.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComertul, in revenire spre normal in mai 2020, dupa lunile de izolare din timpul pandemei COVID-19

Potrivit datelor comunicate de INS, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de luna precedentă (+20,2% serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate). În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a detalii

Romania a avut cea mai mare crestere a sectorului serviciilor din UE in T1 2020

România a consemnat cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. De altfel, doar noi (+4,7%) și bulgarii (+3,6%) am rămas pe plus după ce criza Covid a afectat puternic acest segment al detalii

Romania a coborat de pe locul unu pe locul sase in UE la cresterea costului muncii

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, România a coborât pe primul trimestru din 2020 pe locul șase între statele UE în ceea ce privește creșterea costului muncii, după ce a deținut prima poziție în perioada T1 2016 – T1 2019. Cu un avans redus detalii

Deficitul de cont curent, in scadere cu 21%. Investitiile straine au ramas pe minus

Pe fondul restrângerii schimburilor comerciale ca urmare a pandemiei, deficitul de cont curent după primele patru luni din acest an s-a redus cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 1.782 milioane euro. Majorarea cu 17% a deficitului pe segmentul de detalii

Ultimele Comentarii