ECONOMIE | Stiri economice

Exporturile au scazut in luna aprilie cu 47%. Gradul de acoperire tot mai redus afecteaza cresterea economica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-06-10 11:52

Potrivit datelor comunicate de INS, exporturile au scăzut în luna aprilie a anului curent cu 47% față de aceeași lună a anului trecut.

Contracția importurilor a fost semnificativ mai redusă (-34%).

Pe fondul restrângerii puternice a schimburilor externe, deficitul comercial s-a majorat astfel cu 18%, până la 1,63 miliarde euro.

Cumulat pe primele patru luni, livrările către exterior au însumat circa 20 de miliarde de euro iar importurile s-au cifrat la aproximativ 26 de miliarde de euro. A rezultat un sold negativ ceva mai mare de 6 miliarde de euro sau 2,7% din PIB-ul estimat în prezent pentru 2020.

La orientarea spre creștere bazată pe cererea internă ( 2,4% estimarea provizorie a creșterii PIB pe T1 2020 și 2,5 puncte procentuale influența consumului final al gospodăriilor populației), s-au adăugat efectele pandemiei, astfel încât contribuția exportului net la creșterea economică a ajuns la -3,2 puncte procentuale.

De reținut trendul continuu de scădere din 2014 încoace a gradului de acoperire a importurilor cu exporturile realizate, de la 93,5% spre doar 79,8%, după ce rezultatul din aprilie 2020 a fost de-a dreptul îngrijorător, doar 67%.

În prima treime a anului, schimburile cu țările din UE au fost de 14,37 miliarde euro la export și 19,04 miliarde euro la import (aproximativ 72% din total la exporturi şi 73% la importuri).

Pe partea de relații extracomunitare, s-au consemnat exporturi de 5,63 miliarde euro și importuri de 7,05 miliarde euro (circa 28% din total la exporturi şi 27% la importuri). Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 4,7 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de 1,4 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Pe sectoare de activitate, trebuie semnalată evoluția negativă consemnată la mașini și echipamente de transport, ramură strategică pentru economia românească.

După un plus de +455 milioane euro pe primul trimestru din anul în curs, afectarea producției pentru export ca urmare a epidemiei Covid a adus un minus de 310 milioane euro într-o singură lună, ceea ce a diminuat soldul pozitiv pe 2020 la doar +145 milioane euro.

Deficitul pe zona de produse alimentare a depășit 800 de milioane de euro iar soldul negativ al schimburilor de produse petrochimice a urcat deja la peste 4 miliarde de euro și a reprezentat două treimi din totalul deficitului comercial.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePreturile din Romania sunt la 55% fata de media UE

Nivelul general al preţurilor la consumator (pentru consumul final al gospodăriilor) din România pe anul 2019 a fost calculat de Eurostat la 54,9% din media UE. Această valoare ne plasează pe penultima poziție între cele 27 de state membre, peste Bulgaria (52,8%) dar sub detalii

Romania, pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv

România a urcat pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv (AIC abreviat în lb. engleză), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2019. Cu un nivel de 79% raportat la media UE, am fost la egalitate cu Polonia și am lăsat în urmă Grecia detalii

Inflatia anuala a scazut la 2,26% in luna mai, sub tinta BNR de 2,5%

Inflația anuală a scăzut în mai la doar 2,26%, potrivit datelor publicate de INS. Indicele lunar de creștere a prețurilor a fost de +0,05%, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (+0,46%). Pe marile categorii de produse, creșterea prețurilor la produsele detalii

Exporturile au scazut in luna aprilie cu 47%. Gradul de acoperire tot mai redus afecteaza cresterea economica

Potrivit datelor comunicate de INS, exporturile au scăzut în luna aprilie a anului curent cu 47% față de aceeași lună a anului trecut. Contracția importurilor a fost semnificativ mai redusă (-34%). Pe fondul restrângerii puternice a schimburilor externe, detalii

Ultimele Comentarii