ECONOMIE | Stiri economice

BNR se asteapta la o inflatie tot mai mica in urmatorii ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-06-04 09:05

Inflația estimată pentru finalul acestui an este de 2,8%, potrivit Raportului asupra inflației întocmit de BNR.

Pe finalul anului viitor ar urma să atingem exact mijlocul intervalului țintit de Banca Centrală, respectiv 2,5%.

De remarcat reducerea acestor estimări față de ediția anterioară a prognozei efectuate la intervale de trei luni, cu 0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2020 și cu 0,7 puncte procentuale pentru decembrie 2021. 

Marja de incertitudine va fi una importantă în condițiile în care procesul de colectare a datelor necesare calculării idicelui de inflație a fost afectat de consecințele pendemiei.

Raportul menționează că „în condițiile în care nu există practic o soluție optimă, opțiunile propuse sunt perfect acceptabile din punct de vedere statistic, totuși nu trebuie pierdut din vedere faptul că modificările intervenite în maniera de compilare a indicelui prețurilor de consum nu pot fi neutre față de conținutul informațional al acestuia, complicând interpretarea din perspectiva echilibrului cerere-ofertă în economie”.

Economia a trecut pe deficit de cerere începând cu trimestrul al doilea al anului în curs, poziție ce ar urma să se mențină pe tot intervalul de prognoză.

Cu toate acestea, presiunile dezinflaționiste induse de deficitul de cerere, care au traversat un nivel maxim la apogeul pandemiei, se vor diminua treptat.

Pe fondul unui efect de bază nefavorabil (valori ale creșterii prețurilor negative în iunie și iulie anul trecut și mai mici de 0,1% în august și septembrie) indicele de inflație va crește inițial spre pragul de trei procente pentru a reveni ulterior la valori mai reduse spre finele lui 2020.

În Raport se arată că „pe fondul amplelor seturi de măsuri stimulative adoptate recent de autorități, conduita politicii monetare și a celei fiscale exercită efecte favorabile, de natură contraciclică, la adresa activității economice.”

Se mai apreciază că, „pe termen mediu industria auto ar putea chiar să beneficieze, la fel ca în urmă cu un deceniu” iar „expunerea economiei românești pe servicii IT&C, printre cele mai ridicate din Europa, constituie unul dintre avantaje.”

„Ar fi dezirabilă o orientare contraciclică din partea autorităților publice, oglindită în impulsionarea lucrărilor de infrastructură, a cărei fezabilitate stă totuși sub semnul întrebării, dat fiind spațiul fiscal disponibil” arată Raportul, care avertizează asupra potențialului efect negativ asupra sectorului construcțiilor, dacă s-ar trece la reducerea veniturilor.

Totodată, atrage atenția asupra deficitului de cont curent, ce ar urma să sufere „o ușoară deteriorare pe ansamblul anului curent” , precum și a faptului că „finanțarea deficitului de cont curent se prefigurează a rămâne doar parțial asigurată prin fluxuri stabile, non-generatoare de datorie externă”.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economicePreturile din Romania sunt la 55% fata de media UE

Nivelul general al preţurilor la consumator (pentru consumul final al gospodăriilor) din România pe anul 2019 a fost calculat de Eurostat la 54,9% din media UE. Această valoare ne plasează pe penultima poziție între cele 27 de state membre, peste Bulgaria (52,8%) dar sub detalii

Romania, pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv

România a urcat pe locul 20 din 27 in UE la consumul individual efectiv (AIC abreviat în lb. engleză), potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2019. Cu un nivel de 79% raportat la media UE, am fost la egalitate cu Polonia și am lăsat în urmă Grecia detalii

Inflatia anuala a scazut la 2,26% in luna mai, sub tinta BNR de 2,5%

Inflația anuală a scăzut în mai la doar 2,26%, potrivit datelor publicate de INS. Indicele lunar de creștere a prețurilor a fost de +0,05%, cu mult sub valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (+0,46%). Pe marile categorii de produse, creșterea prețurilor la produsele detalii

Exporturile au scazut in luna aprilie cu 47%. Gradul de acoperire tot mai redus afecteaza cresterea economica

Potrivit datelor comunicate de INS, exporturile au scăzut în luna aprilie a anului curent cu 47% față de aceeași lună a anului trecut. Contracția importurilor a fost semnificativ mai redusă (-34%). Pe fondul restrângerii puternice a schimburilor externe, detalii

Ultimele Comentarii