ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia din Romania a coborat sub cea din Cehia, Polonia si Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-24 12:43

În aprilie 2020, prima lună în care s-au manifestat deplin efectele epidemiei de coronavirus, România s-a situat pe locul patru între statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un un nivel al inflației anuale de 2,3% pe metodologia armonizată pentru comparabilitate la nivel european (valoarea calculată pe model național a fost 2,68%), ne-am plasat după cele trei colege de bloc socialist din Europa Centrală și cu regim valutar similar, de flotare a monedei naționale, Cehia (+3,3%), Polonia (+2,9%) și Ungaria (2,5%) dar înaintea Slovaciei (+2,1%) și Bulgariei (+1,3%), prima deja trecută la euro iar a doua cu moneda legată în regim de curs fix la moneda unică europeană.

Interesant, dacă am face ajustarea cu evoluția cursului de schimb mediu lunar ( de la 4,7583 lei/euro în aprilie 2019 s-a ajuns la 4,8342 lei/euro în aprilie 2020), România ar coborî la doar 0,7%, adică la cea mai mică creștere a prețurilor din regiune.

De subliniat și schimbările majore produse față de situația din urmă cu un an, când România conducea plutonul scumpirilor în UE cu 4,4%, urmată de Ungaria (3,9%), Estonia (3,2%), Cehia și Slovacia ( fiecare cu 2,4%). Explicația este că la noi s-a înregistrat cea mai mare scădere a inflației ( -2,1 puncte procentuale), peste cea din Ungaria (-1,4 pp) și pe dos față de evoluțiile din Polonia (+0,8 pp) și Cehia (+0,9 pp).

Inflația anuală a scăzut pe ansamblul Uniunii Europene la 0,7%, față de 1,2% în luna precedentă și 1,9% în aprilie 2019. Creșterea prețurilor în Zona Euro a fost semnificativ mai redusă, de doar 0,3% în aprilie 2020 ( în scădere de la 0,7% în luna precedentă) față de 1,7% în urmă cu 12 luni.

De reținut, valorile consemnate de Eurostat au fost negative în 13 state (cele mai mici au fost -1,3% în Slovenia, -1,2% în Cipru și -0,9% în Estonia și Grecia) și pozitive în alte 13 state ( printre care marile economii ale Zonei Euro, Germania 0,8%, Franța 0,4% și Italia 0,1%), cu Belgia aflată la cota zero.

Pe categorii de mărfuri și servicii, cele mai mari influențe asupra evoluției prețurilor la nivel european le-au avut scăderea pronunțată a costului energiei (-9,7% anual, din care -4,8 puncte procentuale doar în luna aprilie), produsele alimentare neprocesate (+7,6% anual, din care 3,4 puncte procentuale în aprilie 2020) și scumpirea consemnată pe segmentul de mâncare procesată, alcool și tutun (2,3%, din care 0,4 puncte procentuale în aprilie).

Taguri: inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, pe ultimul loc în UE la digitalizare

România figurează pe ultimul loc în materie de economie și societate digitală între statele UE, potrivit raportului DESI 2022 dat publicității de Comisia Europeană. Cu un indice situat de puțin peste pragul de 30 din 100, suntem detalii

Exemple de bune practici pedagogice, in cartea "Lectia care imi place"

Meseria de DASCĂL, am spus-o și o să o repet la infinit, e una VOCAȚIONALĂ. A TRANSMITE informații, cunoștințe, a FORMA deprinderi, nu sunt deloc lucruri ușoare și nici la îndemâna oricui. Cu riscul de a-i supăra pe unii, simt nevoia să detalii

Fonduri europene pentru digitalizare: 10.000 de companii din Romania sunt beneficiari eligibili

Echipamente IT și software, toate echipamentele electrice, electronice digitalie care contribuie la inovarea proccesului de producție sau servicii a unei întreprinderi, dar și servicii de IT, toate acestea pot fi cumpărate de IMM-uri din fonduri europene, detalii

Producția industrială - scădere îngrijorătoare, aproape la nivelul din urmă cu șapte ani

România a consemnat în decembrie 2022 o scădere de 14,4% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută și o scădere de -1,6% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a mai ajutat detalii

 



 

Ultimele Comentarii