BANCI | Ultima Ora

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-20 23:25

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, initiata de senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile sale impotriva sistemului bancar, redactate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, adoptata de Parlament in 6 mai, cu votul majoritar al PSD si cu opozitia PNL, a fost contestata la Curtea Constitutionala de PNL.

Curtea Constitutionala va dezbate legea de plafonare a dobanzilor la credite in 10 iunie.

PNL a invocat in contestatie incalcare art.1 alin. 3 si alin. 5 din Constitutie, privind respectarea normelor juridice care guverneaza procesul legislativ, mai exact "lipsa unei fundamentari a solutiilor in expunerea de motive care insotesc propunerea legislativa, precum si lipsa unui studiu de impact, astfel cum prevad in mod obligatoriu dispozitiile exprese ale Legii nr.24/2000, la art.6 alin. 3, art. 7, art.20, art.30-33."

PNL precizeaza ca o alta lege cu acelasi scop, plafonarea dobanzilor la credite, initiata tot de Zamfir (Legea pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti), a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala, anul trecut, prin Decizia nr. 139/2019, care prevede, la punctul 86:

"Curtea constata ca legea, in integralitatea sa, este neconstitutionala, in raport cu prevederile art.1 alin. 3 si 5 si art.141 din Constitutie, intrucat nu au fost realizate motivarea si fundamentarea economica, sociala si juridica a solutiilor adoptate si nu a fost solicitat avizul CES."

Conform legii privind plafonarea dobanzilor la credite, "DAE (Dobânda anuală efectivă) la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă".

Ceea ce inseamna ca DAE la creditele ipotecare este plafonata la 4% pe an, intrucat dobanda BNR este in prezent 2% pe an.

"DAE (Dobânda anuală efectivă) în cazul creditelor de consum
nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR", conform legii.

Plafonul DAE la creditele de consum va fi, asadar, 17% pe an.

"In cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate", mai prevede legea.

Legea mai prevede ca cei care au credite cu dobanzi mai mari decat aceste plafoane, pot cere bancilor si IFN-urilor sa le scada la nivelurile impuse de lege. (vezi aici detalii)

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraING Bank se joaca de-a avansul la credite

Dupa ce in urma cu o luna a majorat avansul la creditele ipotecare de la 15% la 35%, pentru a se proteja de riscurile induse de criza coronavirusului, ING Bank anunta acum reducerea acestuia la 25%. ING motiveaza scaderea avansului cu trecerea de starea de necesitate la starea de alerta, detalii

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, initiata de senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile sale impotriva sistemului bancar, redactate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, adoptata de Parlament in 6 mai, cu votul majoritar al detalii

A cazut iar sistemul informatic al ING Bank: Home Bank si site-ul bancii nu functioneaza (actualizat)

Home Bank, aplicatia de internet/mobile banking a ING Bank, o banca fara ghisee, care isi furnizeaza serviciile exclusiv prin carduri si online banking, nu a functionat timp de aproximativ 24 de ore, de vineri, in jurul orei 12, pana sambata, la aceeasi ora. Cu doar o saptamana in urma, detalii

Incident la Raiffeisen: a cazut tot sistemul informatic, nu mai functioneaza platile cu cardul, ATM-urile, aplicatiile de internet/mobile banking

Clientii Raiffeisen Bank au reclamat astazi, in jurul orei 18, ca nu pot plati cu cardurile la magazine, nu mai pot retrage bani de la ATM-uri si nici nu pot utiliza aplicatiile de online banking, incident pe care banca nu l-a anuntat. "Banuiesc ca stiti ca este tot sistemul picat: detalii

Ultimele Comentarii