BANCI | Ultima Ora

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-20 23:25

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, initiata de senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile sale impotriva sistemului bancar, redactate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, adoptata de Parlament in 6 mai, cu votul majoritar al PSD si cu opozitia PNL, a fost contestata la Curtea Constitutionala de PNL.

Curtea Constitutionala va dezbate legea de plafonare a dobanzilor la credite in 10 iunie.

PNL a invocat in contestatie incalcarea art.1 alin. 3 si alin. 5 din Constitutie, privind respectarea normelor juridice care guverneaza procesul legislativ, mai exact "lipsa unei fundamentari a solutiilor in expunerea de motive care insotesc propunerea legislativa, precum si lipsa unui studiu de impact, astfel cum prevad in mod obligatoriu dispozitiile exprese ale Legii nr.24/2000, la art.6 alin. 3, art. 7, art.20, art.30-33."

PNL precizeaza ca o alta lege cu acelasi scop, plafonarea dobanzilor la credite, initiata tot de Zamfir (Legea pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti), a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala, anul trecut, prin Decizia nr. 139/2019, care prevede, la punctul 86:

"Curtea constata ca legea, in integralitatea sa, este neconstitutionala, in raport cu prevederile art.1 alin. 3 si 5 si art.141 din Constitutie, intrucat nu au fost realizate motivarea si fundamentarea economica, sociala si juridica a solutiilor adoptate si nu a fost solicitat avizul CES."

Conform legii privind plafonarea dobanzilor la credite, "DAE (Dobânda anuală efectivă) la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă".

Ceea ce inseamna ca DAE la creditele ipotecare este plafonata la 4% pe an, intrucat dobanda BNR este in prezent 2% pe an.

"DAE (Dobânda anuală efectivă) în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR", conform legii.

Plafonul DAE la creditele de consum va fi, asadar, 17% pe an.

"In cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate", mai prevede legea.

Legea mai prevede ca cei care au credite cu dobanzi mai mari decat aceste plafoane, pot cere bancilor si IFN-urilor sa le scada la nivelurile impuse de lege. (vezi aici detalii)

Taguri: Curtea Constitutionala  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProbleme cu functionarea cardurilor Raiffeisen la POS-urile magazinelor: clientilor li s-au luat banii din conturi de doua ori (actualizat)

Clientii Raiffeisen se plang ca astazi au avut probleme in utilizarea cardurilor de debit la POS-urile magazinelor. "Azi dimineata nu mergea tranzactionarea cu cardul de debit Raiffeisen la POS alte banci", s-a plans un client al bancii, pe Facebook. "S-au facut detalii

Noi comisioane pentru clientii ING Bank

ING Bank a anuntat ca introduce noi comisioane pentru serviciile furnizate clientilor bancii. Astfel, din 1 martie 2021, ING isi va taxa clientii cu cate 18 lei pentru fiecare card livrat la domiciliul acestora. Un comision de 20 de lei va trebui achitat, tot din 1 martie 2021, detalii

Cum a fost jefuita o banca cu un biletel primit de casiera de la hot

O unitate a BRD Groupe Societe Generale din Bucuresti, in apropierea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), a fost jefuita cu ajutorul unui biletel transmis de hot casieriei, in care-i cerea sa-i dea banii din sertar. (vezi biletelul in fotografia publicata de detalii

ING Bank va trimite cardurile la domiciliul clientilor, prin curier, cu un comision de 18 lei

ING Bank si-a anuntat clientii ca din 1 martie 2021 "cardurile embosate atașate ING Card Complet sau conturilor curente în EUR, atât cele nou emise cât și cele reînnoite, vor fi livrate la adresa de corespondență sau o altă adresă pe care ne-o vei comunica. Prețul detalii

Ultimele Comentarii