BANCI | Ultima Ora

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, contestata de PNL la Curtea Constitutionala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-20 23:25

Legea privind plafonarea dobanzilor la credite, initiata de senatorul Daniel Zamfir, cunoscut pentru legile sale impotriva sistemului bancar, redactate impreuna cu avocatul Gheorghe Piperea, implicat in numeroase procese impotriva bancilor, adoptata de Parlament in 6 mai, cu votul majoritar al PSD si cu opozitia PNL, a fost contestata la Curtea Constitutionala de PNL.

Curtea Constitutionala va dezbate legea de plafonare a dobanzilor la credite in 10 iunie.

PNL a invocat in contestatie incalcarea art.1 alin. 3 si alin. 5 din Constitutie, privind respectarea normelor juridice care guverneaza procesul legislativ, mai exact "lipsa unei fundamentari a solutiilor in expunerea de motive care insotesc propunerea legislativa, precum si lipsa unui studiu de impact, astfel cum prevad in mod obligatoriu dispozitiile exprese ale Legii nr.24/2000, la art.6 alin. 3, art. 7, art.20, art.30-33."

PNL precizeaza ca o alta lege cu acelasi scop, plafonarea dobanzilor la credite, initiata tot de Zamfir (Legea pentru completarea Ordonantei Guvernului nr.13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti), a fost declarata ilegala de Curtea Constitutionala, anul trecut, prin Decizia nr. 139/2019, care prevede, la punctul 86:

"Curtea constata ca legea, in integralitatea sa, este neconstitutionala, in raport cu prevederile art.1 alin. 3 si 5 si art.141 din Constitutie, intrucat nu au fost realizate motivarea si fundamentarea economica, sociala si juridica a solutiilor adoptate si nu a fost solicitat avizul CES."

Conform legii privind plafonarea dobanzilor la credite, "DAE (Dobânda anuală efectivă) la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă".

Ceea ce inseamna ca DAE la creditele ipotecare este plafonata la 4% pe an, intrucat dobanda BNR este in prezent 2% pe an.

"DAE (Dobânda anuală efectivă) în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR", conform legii.

Plafonul DAE la creditele de consum va fi, asadar, 17% pe an.

"In cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate", mai prevede legea.

Legea mai prevede ca cei care au credite cu dobanzi mai mari decat aceste plafoane, pot cere bancilor si IFN-urilor sa le scada la nivelurile impuse de lege. (vezi aici detalii)

Taguri: Curtea Constitutionala  dobanzi credite nevoi personale  dobanzi credite ipotecare  DAE (Dobanda Anuala Efectiva) credite ipotecare  DAE credite nevoi personale  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraProfitul bancilor creste puternic, cu 70%

Profitul sistemului bancar a inregistrat o crestere puternica in primul trimestru al anului, cu 70% fata de aceeasi perioada a anului precedent, de la 2 la 3,4 miliarde lei, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Umflarea castigurilor detalii

Credit pentru panouri fotovoltaice, de la Banca Transilvania

Banca Transilvania lansează un pachet de soluții pentru reducerea costurilor cu energia, care cuprinde finanțare BT pentru panouri fotovoltaice, simulator online de economisire a banilor și oferte specifice din partea partenerilor băncii în acest program, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluțiile sunt destinate antreprenorilor care doresc să-și crească sustenabil afacerea prin producerea și utilizarea energiei verzi din surse regenerabile. Soluții pentru reducerea consumului de energie și independență energetică:  Creditul pentru panouri fotovoltaice o Fără comision de acordare până la finalul anului o Perioadă de acordare de până la 10 ani o Împrumuturi detalii

BCR este a 4-a banca la care se pot face transferuri catre un numar de telefon, fara cod IBAN

Banca Comerciala Romana (BCR) este a patra banca ai carei clienti pot face transferuri de bani catre numerele de telefon ale clientilor Bancii Transilvania (BT), ING si CEC Bank, fara a fi necesar codul IBAN.  Banca Comercială Română extinde ecosistemul digital George printr-o nouă funcționalitate și lansează plățile intra și interbancare prin intermediul numerelor de telefon. Astfel, clienții BCR pot transfera bani, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor, fără a utiliza codul IBAN, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Opțiunea de plată funcționează prin intermediul TRANSFOND și este valabilă între băncile participante la serviciu și între clienții care și-au dat acordul de a detalii

ANPC cere bancilor sa schimbe modul de calcul al ratelor la credite

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anuntat ca a sanctionat mai multe banci pentru modul in care calculeaza ratele la credite. Concret, ANPC spune ca "pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă. Comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda detalii

  

Ultimele Comentarii