ECONOMIE | Stiri economice

Statul roman se imprumuta cel mai scump dintre toate tarile din zona

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-20 08:46

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata dobânzii pe termen lung a continuat să crească în luna aprilie 2020. Titlurile de valoare emise de statul român au fost cotate de piață la nivelul de 4,83%, în creștere pronunțată față de nivelul din luna februarie, de dinaintea epidemiei de coronavirus și cu mult peste nivelurile consemnate în alte state din regiune.

Percepția externă în ceea ce ne privește s-a înrăutățit după ce agențiile de rating ne-au păstrat la limită ratingul investițional, dar au modificat perspectiva de la stabilă la negativă.

Reamintim că, în prealabil, intrasem deja în procedură de deficit excesiv, după ce nivelul de -4,3% din PIB pe 2019, calculat după standarde europene, depășise clar limita permisă de -3% din PIB.

După cum se poate constata, situația nu este singulară în regiune, unde Croația și Grecia au cunoscut evoluții similare, dar situate pe paliere mult mai joase iar Ungaria a avut o amplitudine mai mică a creșterii dobânzilor.

Bulgaria și Cehia au păstrat cam aceleași valori iar Polonia a reușit chiar să-și reducă acest indicator critic pentru finanțarea măsurilor luate în criză.

Noi ne-am păstrat sub cota atinsă în urmă cu un an (4,93% în luna mai 2019) dar va trebui să ne apropiem de practica acestor țări.

BNR a redus dobânda de politică monetară, a luat măsuri pentru asigurarea lichidității și a efectuat, în premieră, achizitii de titluri pe piața secundară începând cu 1 aprilie 2020.

Datele colectate până acum pe luna mai indică o scădere semnificativă a dobânzilor la împrumuturile pe termen lung, care rămâne a fi confirmată de datele Eurostat.

Dată fiind cerința mare și simultană de bani din partea tuturor statelor aflate sub pandemie, ar trebui să ținem cont de deficitele bugetare acumulate în ultimii ani și, mai ales, de prognozele destul de pesimiste din partea Comisiei Europene în ce privește revenirea spre valori mai reduse.

România fiind singura țară din regiune în care deficitul bugetar ar urma să se majoreze în 2021 față de 2020 (-11,2% din PIB față de -9,4% din PIB), în ciuda creșterii economice.

În context, reținerea de la cheltuieli bugetare care nu pot fi susținute din veniturile afectate de criză și accesarea de fonduri europene nerambursabile, cu efectul lor de multiplicare (calculat a fi undeva la un spor de 0,7 puncte procentuale pentru creșterea economică imediată la fiecare procent de PIB tras și la 3 puncte procentuale pe termen scurt) se impune cu necesitate.

Inclusiv din perspectiva de a păstra datoria publică la un nivel rezonabil, date fiind dobânzile relativ ridicate la care ne putem împrumuta.

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflatia din Romania a coborat sub cea din Cehia, Polonia si Ungaria

În aprilie 2020, prima lună în care s-au manifestat deplin efectele epidemiei de coronavirus, România s-a situat pe locul patru între statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un un nivel al inflației anuale de 2,3% pe metodologia armonizată pentru detalii

Statul roman se imprumuta cel mai scump dintre toate tarile din zona

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata dobânzii pe termen lung a continuat să crească în luna aprilie 2020. Titlurile de valoare emise de statul român au fost cotate de piață la nivelul de 4,83%, în creștere pronunțată față de nivelul din luna februarie, de detalii

Deficitul comercial a crescut cu 20% in T1 2020, din cauza scaderii puternice a exporturilor

Deficitul comercial pe primul trimestru a crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit cifrelor publicate de INS. Exporturile FOB pe primele trei luni din anul 2020 au fost de circa 17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de detalii

Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și detalii

Ultimele Comentarii