ECONOMIE | Stiri economice

Statul roman se imprumuta cel mai scump dintre toate tarile din zona

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-05-20 08:46

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata dobânzii pe termen lung a continuat să crească în luna aprilie 2020. Titlurile de valoare emise de statul român au fost cotate de piață la nivelul de 4,83%, în creștere pronunțată față de nivelul din luna februarie, de dinaintea epidemiei de coronavirus și cu mult peste nivelurile consemnate în alte state din regiune.

Percepția externă în ceea ce ne privește s-a înrăutățit după ce agențiile de rating ne-au păstrat la limită ratingul investițional, dar au modificat perspectiva de la stabilă la negativă.

Reamintim că, în prealabil, intrasem deja în procedură de deficit excesiv, după ce nivelul de -4,3% din PIB pe 2019, calculat după standarde europene, depășise clar limita permisă de -3% din PIB.

După cum se poate constata, situația nu este singulară în regiune, unde Croația și Grecia au cunoscut evoluții similare, dar situate pe paliere mult mai joase iar Ungaria a avut o amplitudine mai mică a creșterii dobânzilor.

Bulgaria și Cehia au păstrat cam aceleași valori iar Polonia a reușit chiar să-și reducă acest indicator critic pentru finanțarea măsurilor luate în criză.

Noi ne-am păstrat sub cota atinsă în urmă cu un an (4,93% în luna mai 2019) dar va trebui să ne apropiem de practica acestor țări.

BNR a redus dobânda de politică monetară, a luat măsuri pentru asigurarea lichidității și a efectuat, în premieră, achizitii de titluri pe piața secundară începând cu 1 aprilie 2020.

Datele colectate până acum pe luna mai indică o scădere semnificativă a dobânzilor la împrumuturile pe termen lung, care rămâne a fi confirmată de datele Eurostat.

Dată fiind cerința mare și simultană de bani din partea tuturor statelor aflate sub pandemie, ar trebui să ținem cont de deficitele bugetare acumulate în ultimii ani și, mai ales, de prognozele destul de pesimiste din partea Comisiei Europene în ce privește revenirea spre valori mai reduse.

România fiind singura țară din regiune în care deficitul bugetar ar urma să se majoreze în 2021 față de 2020 (-11,2% din PIB față de -9,4% din PIB), în ciuda creșterii economice.

În context, reținerea de la cheltuieli bugetare care nu pot fi susținute din veniturile afectate de criză și accesarea de fonduri europene nerambursabile, cu efectul lor de multiplicare (calculat a fi undeva la un spor de 0,7 puncte procentuale pentru creșterea economică imediată la fiecare procent de PIB tras și la 3 puncte procentuale pe termen scurt) se impune cu necesitate.

Inclusiv din perspectiva de a păstra datoria publică la un nivel rezonabil, date fiind dobânzile relativ ridicate la care ne putem împrumuta.

Taguri: Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceScădere conjuncturală a inflației, in octombrie 2022. Alimentele au dat trei cincimi din avansul lunar al prețurilor

Creșterea anuală a prețurilor s-a redus în octombrie 2022 la 15,32% (exact nivelul din august), față de 15,88% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Este prima scădere a acestui indicator critic dar ea a fost favorizată detalii

Agricultura 2021 - producția a trecut pragul de 100 miliarde lei pe fondul rezultatelor bune în sectorul vegetal

Valoarea producției agricole în 2021 s-a situat cu 14,3% peste cea din anul precedent, potrivit datelor definitive comunicate de INS. Sectorul vegetal a înregistrat o creștere de 22,2%, în timp ce producția animală și sectorul serviciilor prestate în detalii

Codul Muncii, modificat: angajatii pot obtine 10 zile de concediu pentru urgente familiale

Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicții la concediere, informarea candidaților / salariaților cu privire la anumite aspecte suplimentare, precum formarea profesională oferită de angajator, și includerea acestora în contractul de muncă, precum și asigurarea salariaților pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Astfel, angajații pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a detalii

România, pe locul 2 în UE la deficitul de cont curent

România figurează pe locul 2 în UE la mărimea deficitului de cont curent pe fluxurile financiare cu exteriorul în T2 2022, cu un rezultat de -11,0 miliarde euro. Datele prezentate de Eurostat ne poziționează după o economie mult mai mare, detalii

  

Ultimele Comentarii