BANCI | Stirea Zilei

Guvernul permite bancilor sa-si deduca integral din profit pierderile din cesiunile de titluri de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-18 22:44

Guvernul a modificat Codul Fiscal prin OUG 70, publicata in Monitorul Oficial din 14 mai, prin care permite bancilor sa-si deduca integral din profit pierderile din cesiunile de titluri de stat.

Se revine astfel la situatia existenta pana la inceputul lui 2018, cand fostul guvern PSD a adoptat OUG 25/2017, prin care bancilor nu li s-a mai permis sa-si deduca decat maxim 30% din pierderea rezultata din diferenta dintre pretul de cesiune si valoarea creantei cesionate.

Aceasta ordonanta a fost adoptata dupa ce fostul ministru de finante PSD, Ionut Misa, a declarat ca 70% dintre banci nu platesc impozit pe profit, iar unele recurg la optimizari fiscale cu creditele neperformante, prin asa-zisul mecanism al preturilor de transfer. (vezi aici detalii)

Este vorba de cesiunile de creante, in principal credite neperformante, catre entitati din cadrul aceluiasi grup, la preturi mai mici decat cel real, astfel incat sa fie deduse cat mai multe pierderi, cu scopul de a plati un impozit pe profit mai mic.

Anterior, Codul Fiscal permitea bancilor sa-si deduca din impozitul pe profit valoarea creditelor neperformante vandute (cesionate) firmelor de recuperare creante, ceea ce a reprezentat un stimulent fiscal in vederea reducerii volumului de credite neperformante ale bancilor, astfel incat acestea sa se poata concentra pe acordarea de noi imprumuturi.

De exemplu, daca o banca vindea (cesiona) unei firme de recuperare un pachet de credite neperformante in valoare de 100 de milioane de lei, la un pret de 30 milioane lei, adica 30% din valoarea acestora, conform pretului pietei, banca putea sa-si scada din impozitul pe profit valoarea creantelor vandute, respectiv 100 milioane lei, intrucat acesterea erau considerate pierderi. In plus, nu se platea impozit nici pe veniturile de 30 milioane lei rezultate in urma vanzarii creantelor.

Acum, bancile au scapat de cea mai mare parte dintre creditele neperformante, insa detin un volum important de titluri de stat, aflat la limita pragului de risc impus de autoritati, astfel ca Guvernul s-a gandit sa anuleze restrictiile privind cesiunea acestora si sa le permita deductibilitatea integrala din profit.

Prevederile OUG 70/2020 cu privire la cesiunea titlurilor de stat:

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 70 din 14 mai 2020
privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative

EMITENT: GUVERNUL ROMÂNIEI

Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 394 din 14 mai 2020
VII. Modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare

Articolul 33

La articolul 25 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

(11) Prevederile alin. (10) nu se aplică în cazul cesiunilor de titluri de stat, obligațiuni și alte instrumente de datorie care conferă deținătorului un drept contractual de a încasa numerar, cheltuielile înregistrate din aceste cesiuni fiind deductibile la calculul rezultatului fiscal."

Alin. 10 prevede urmatoarele:

"În cazul creanţelor cesionate, pierderea netă reprezentând diferenţa dintre preţul de cesiune şi valoarea creanţei cesionate este deductibilă în limita unui plafon de 30% din valoarea acestei pierderi. În cazul în care cesionarul cedează creanţa, pierderea netă se determină ca diferenţă între preţul de cesiune şi costul de achiziţie al creanţei. În cazul instituţiilor de credit, în situaţia în care creanţele cesionate sunt acoperite parţial sau integral cu ajustări pentru pierderi aşteptate, precum şi în situaţia în care creanţele sunt scoase din evidenţă în conturi în afara bilanţului şi apoi sunt cesionate, 70% din diferenţa între valoarea creanţei înstrăinate şi preţul de cesiune reprezintă elemente similare veniturilor.”

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii