BANCI | Stirea Zilei

Comisionul de rezerva minima obligatorie sau cum transparenta Volksbank dauneaza clientilor si BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-06 12:41

Volksbank este, probabil, singura banca din Romania care afiseaza un comision de rezerva minima obligatorie perceput celor care contracteaza credite. Motivul este acelasi pentru toate bancile: rezervele minime obligatorii (RMO) percepute de BNR, pentru limitarea ritmului de creditare, o masura care s-a dovedit, in conditii de criza, salutare pentru evitarea unei crize bancare.

Nivelul rezervelor minime obligatorii a ramas la niveluri ridicate: 40% din pasivele (depozitele) in valuta si 20% din pasivele in lei ale bancilor (procent redus la 18% in perioada 24 noiembrie - 23 decembrie 2008).

Banca Nationala plateste o dobanda de 4,75% (+1,10%) in cazul rezervelor in lei, 2,35% (+0,35%) pentru rezervele in euro si 0,80% (-0,20%) pentru rezervele in dolari, dobanzi cu mult mai mici decat cele ale pietei.

Din acest motiv, bancile apreciaza ca rezervele minime obligatorii le aduc pierderi (banii respectivi ar putea fi investiti mult mai profitabil), drept urmare bancile isi recupereaza respectivele pierderi prin comisioane impuse la produsele de creditare.

Bancherii afirma ca aceste costuri cu rezervele minime presupun o majore a dobanzilor la credite cu pana la doua puncte procentuale.

Volksbank este insa printre putinele, daca nu singura banca in a carei oferta de credite este publicat costul cu rezerva minima, sub forma comisionului de rezerva minima obligatorie.

Anticipand reducerea rezervelor minime de catre BNR, Volksbank a precizat in contractele de creditare ca respectivul comision este perceput pana la finalul lui 2008, dupa care banca il va revizui (« Banca isi rezerva dreptul de a modifica in mod corespunzator valoarea sau perioada de aplicare a acestui comision, in cazul in care obligatiile sau conditiile impuse de Banca Nationala a Romaniei cresc/ se diminueaza / se elimina, aducand acest lucru la cunostinta imprumutatului. »

In consecinta, intrucat BNR nu a modificat nivelul RMO in cazul valutei, reducandu-l cu 2 puncte la RMO in lei, Volksbank si-a anuntat clientii ca respectivul comision de rezerva minima obligatorie se prelungeste si pe parcursul lui 2009.

Clientii bancii insa, afectati si de majorarile de dobanda, nu au inghitit prea usor aceasta prelungire de costuri si au trecut la proteste, inclusiv la adresa Bancii Nationale, "din a carei vina" banca impune respectivul comision.

BNR s-a vazut astfel la mijlocul schimbului de focuri intre banca si clientii sai, asa incat a reactionat pe masura, solicitand BNR sa-si revizuiasca politica de comisionare, pentru ca numele bancii centrale sa nu se mai regaseasca si astfel sa fie afectata.

Cu alte cuvinte, BNR a impus Volksbank sa ascunda respectivul comision in dobanda sau alte tipuri de taxe, dupa cum procedeaza si alte banci.

Iata mai jos raspunsul adresat de catre reprezentantii BNR unui client Volksbank.

"BANCA NAŢIONALĂ A ROMĀNIEI
Direcţia Secretariat Direcţia Supraveghere

Domnului VIOREL PAUNESCU

Referitor la sesizarea dvs. īnregistrată la Banca Naţională a Romāniei sub nr.9378/05.11.2008, vă comunicăm că instituţiile de credit, prin politica lor, stabilesc nivelul ratelor de dobāndă şi al comisioanelor practicate pentru produsele de creditare pe care le promovează.

Menţionăm că, īn mod nejustificat, instituţia de credit a invocat menţinerea şi prelungirea duratei de percepere a comisionului de rezervă minimă obligatorie ca fiind determinată de politica monetară a Băncii Naţionale a Romāniei, avānd īn vedere că nu există o relaţie directă īntre serviciile oferite de bancă şi cerinţele Băncii Naţionale a Romāniei privind rezervele minime obligatorii.

Ţinānd seama de problematica sesizată de dvs., Banca Naţională a Romāniei a solicitat instituţiei de credit clarificarea aspectelor respective. Īn acest sens, Volksbank Romānia SA a transmis o nouă scrisoare clienţilor săi din care rezultă motivele reale care au stat la baza deciziei de a prelungi unul din comisioanele contractuale şi intenţia de a revizui structura de comisioane, astfel īncāt ajustările de cost necesare ca urmare a fluctuaţiilor pieţei să fie acoperite exclusiv de nivelul ratei de dobāndă şi/sau al unor alte comisioane decāt cel īn discuţie.

IULIU IACOBESCU
Director

NICOLAE CINTEZĂ
Director "

Comentarii

Cristi Ignat
comment
Volkbank tepuieste clientii in continuare pe baza unor contracte ambiguu formulate si o face pentru ca BNR o incurajeaza sa faca asa ceva. BNR tare se teme ca nu cumva o banca sa pice si sacrificat e tot clientul evident. Din pacate singura institutie care ar putea apara clientul.. ANPC.. incepe sa dea inapoi, singura sansa a amarasteanului fiind instanta, or ..BNR si Volksbank stiu prea bine , in instanta merg 2-3 clienti din sutele de tepuiti ca restu nu-si permit..

Costel
...
ANPC-ul nu da inapoi, ba din contra ! Vedeti ce spune si Ordonanta aprobata ce vine in sprijinul ANPC. O "sa vada" toti clientii ce a facut ANPC-ul in sprijinul acestora: obliga bancile sa ascunda costurile doar in dobanda. De cand doreste ANPC-ul sa pretejeze astfel clientii ?

ionel
comentariu
Am vrut sa iau un credit de la o banca romaneasca, dar sincer nu mi-au convenit conditiile si nu am mai semnat - nu a fost nici o suparare. In ceea ce priveste zicala " a asteptat sa se vada cu sacii in carute" ce se poate spune ? Oare exista vreun client care a dat banii inapoi si sa spuna ca doreste anularea contractului deoarece nu-i convin conditiile ?......nu prea cred........cum se numesc astfel de clienti ???

Dana
dosar refuzat
Mi-am depus dosarul pentru un post de referent la BNR intr-un oras din Ardeal iar astazi cu o jumatate de ora inaintea expirarii termenului de inscriere la concurs mi-au dat dosarul in mana si mi-au spus ca nu pot sa particip deoarece am studii superioare iar acolo e nevoie de o persoana cu studii medii.Am ramas perplex.Chiar nu stiu ce sa cred.Adica stiu, dar nu-mi vine sa cred!! Concluzia mea:caut job in strainatate, ca acolo accepta si cu studii.

Cristi Ignat
mai ionele
dupa ce ai facut un credit si ti-ai cumparat apartament, l-ai renovat, mobilat si mutat in el - ia sa te vad eu viteazul luminii cum dai banii inapoi

si totusi...
comisioane
ce s-a mai hotarat in acest sens, an de an, se pot prelungi comisioanele astea, e posibil asa ceva?

Serban123
MilleniumBank
Macar VolksBank a precizat, in timp ce alte banci gen millenium il ascund bine de tot in contract. “Banca isi rezerva dreptul de a modifica rata dobanzii in conditiile unei modificari semnificative a conditiilor de piata, si anume acea modificare in care rata dobanzii de finantare de pe piata monetara definita ca EURIBOR la 6 luni + costul rezervei minime obligatorii(asa cum este el definit in practica/legislatia bancara) inregistreaza o modificare mai mare sau egala decat 1.5% intre oricare perioade succesive de modif a ratei dobanzii. EURIBOR-ul a scazut din iulie, iar din cate am inteles, costul rezervei minime pt valuta acum este 0 pt valuta: “BNR a decis, pe 31 martie 2009, ca începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2009, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valut? cu scaden?? rezidual? mai mare de doi ani s? fie zero” Ar trebui sa ma astept la o scadere a dobanzii sau a ditamai comisionului de admin(0.0042 din sold lunar=0.42%*sold/luna) ?? Presupun ca oricine are un credit deja contractat la orice banca ar trebui sa fie interesat de aceasta masura BNR intrucat ar trebui sa rezulte o scadere a dobanzii.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDana Dima, BCR: Nu trebuie sa va fie frica sau rusine cand aveti probleme cu banii, ci sa mergeti la banca sa cereti ajutorul (video)

Dana Dima - vicepreședinte BCR, în dialog cu Valentin Cocean - conciliator CSALB și avocat, și Irina Chițu – analist financiar. (vezi video la finalul articolului) - „70% din portofoliul BCR de credite imobiliare are dobânzi fixe. detalii

Bancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

  

Ultimele Comentarii