Criza COVID-19 | Educatie financiara

Cum se fac inselaciunile cu credite in numele bancii HSBC, cu ajutorul Western Union, Money Gram si WhatsUpp

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-05-07 21:08

Banca engleza HSBC este preferata hotilor online, care se folosesc de numele acesteia pentru a insela diverse persoane naive, carora le promit credite sau ca le vor cumpara diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul de anunturi gen Olx.ro.
Iata care este reteta unei astfel de inselatorii cu credite, conform informatiilor si documentelor furnizate de un cititor care a cazut victima unui escroc:

Mai intai hotii online trimit anunturi prin e-mail si retele de socializare, precum Facebook si WhatsApp, cu nume false, in care se recomanda drept reprezentanti ai bancii HSBC.

Anunturile sunt in limba romana, contin chiar si diacritice, pentru a fi credibile, cu o traducere aproximativa din Google, suficient de buna pentru a fi inteligibila.

Anuturile sunt laborioase (ca orice oferta de credit), cu conditii de eligibilitate si, fireste, o dobanda foarte mica (2%-3%).

Iata anuntul postat pe WhatsApp din cazul real relatat de clienti (vezi foto):

"Va multumim foarte mult pentru participarea la ofertele noastre de imprumuturi intre persoane si profesionisti. Deci, pentru acordarea de imprumuturi, am avut conditii corecte. Aceste conditii permit clientilor sa isi verifice potentialul de a obtine imprumuturi de la noi pentru a facilita sarcina in legatura cu rambursarea. Va invit sa cititi si sa recititi conditiile pentru a ne oferi securitate maxima.

Conditii generale ale imprumutului.

* Imprumutatul trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa fie responsabil
* Trebuie sa fii sincer si direct in relatiile tale :)
* Imprumutatul trebuie sa aiba un loc de munca capabil sa ramburseze imprumutul si sa asigure solvabilitatea fiecarei luni
* Oferim un imprumut de la 6 luni la 25 de ani maxim si de la 2000 la 5.000.000 de euro maxim.
* Imprumutul nostru este rambursat lunar, solicitand managerului bancar sa transfere fondurile
* Garantul nu este necesar
* Un contract intre imprumutat si creditor va necesita o dobanda de 3% in luna."

Celor care se arata interesati de oferta li se cere mai intai sa trimita o copie dupa buletin, aceasta fiind, fireste, prima inselaciune, intrucat hotul impostor poate folosi fotografia buletinului pentru a-si face o identitate falsa utila pentru alte inselaciuni. (vezi foto)

In cazul de fata, numele utilizat de escroc este "domnul Jesuis Ruiz Martizez, Creditorul cu banca HSBC". El lucreaza impreuna cu alti complici, precum "doamna Mariath Domiguez", "Diana Maria Balderas Garcia", pe numele carora va incasa banii de la cel inselat, prin Western Union sau Money Gram.

Ulti complici, "Mariath Domiquez" sau "Jesuis Ruiz Martinez", care se recomanda ca fiind reprezentantul bancii HSBC, va trimite mesaje pe WhatsApp, cu promisiunea ca va aproba creditul imediat ce vor fi trimisi banii prin Western Union sau Money Gram.

Ulterior, escrocul trimite un asa-zis contract de credit cu sigla HSBC, care este un fals, bineinteles (vezi foto), precum si contul in care sa fie virati, vezi Doamne! banii aferenti creditului.

Tot pentru a parea ca este vorba de un credit real, sunt trimise si dobanda si rata lunara pentru credit (dobanda de 3%, credit de 6.281,54 euro, rata de 174.49 euro, pe 36 de luni).

Pentru a spori sentimentul ca e un credit real, hotul cere victimei sa completeze si un formular cu date personale, precum nume, varsta, domiciliu, data nasterii, salariul, precum si garantia ca va putea obtine creditul in 24 de ore.

Dupa care urmeaza inselatoria propriu-zisa: hotul cere celui interesat de credit sa plateasca mai intai anumite sume de bani, in schimbul furnizarii asa-zisului credit. "Pentru aprobarea creditului, trebuie mai intai sa trimiteti 100, 200 sau 300 de de euro prin Western Union sau Money Gram, dupa care primiti creditul in valoare de 6.000 de euro in cont."

Este vorba de o asa-zisa "taxa de activare a creditului, care ne permite sa activam imprumutul in contul dvs.".

"Sper sa nu fie vreo inselatorie", este cuprins, totusi, de o banuiala, victima. Iar rapunsul este: "Nu domnule, va cer cuvantul meu!" "Veti primi confirmarea transferului creditului dumneavoastra prin e-mailul pe care ni l-ati trimis odata cu aceasta plata".

Care este numele dumneavoastra? intreaba omul. "Sunt domnul Jesus Ruiz Martinez Creditorul cu banca HSBC".

Exista oameni naivi care cred ca vor primi creditul de 6.000 de euro daca platesc mai intai 100 de euro, cum s-a intamplat in acest caz, fara sa-i dea de banuit ca banii ajung tocmai in Burkina Faso, oras Bam, la Flito Ozias Florentino Gbetogo, nicidecum la "reprezentantul" HSBC sau intr-un cont HSBC, care oricum, ar fi fals.

Dupa ce incaseaza banii, hotii de regula mai cere alti bani, motivand ca trebuie achitata o alta taxa pentru credit, daca vad ca victima le-a cazut in plasa. Iar cel care a trimis deja 100 de euro, probabil ca va mai trimite 100 sau chiar 200 de euro, cum s-a intamplat in cazul de fata.

In final, hotii incearca sa mai obtina bani, tot cu falsuri in numele HSBC.

Ei trimit documente false cu sigla bancii HSBC, din care rezulta ca a fost aprobat creditul, dar pentru a primi banii trebuie achitata o alta taxa in valoare de 235 de euro.

Victima a primit mesajele din partea unui asa-zis avocat al bancii, Ilia Riano Kirlilov "avocatul responsabil de dosarul dvs. de imprumut la banca HSBC".

Falsurile sunt destul de grosolane (vezi foto), insa sunt destui oameni naivi care ar face orice pentru bani.

In cazul de fata, victima a cautat pe net informatii despre HSBC, si a aflat de pe site-ul Reclamatiibanci.ro ca HSBC este folosita pentru inselatorii, astfel ca ne-a contactat si l-am avertizat sa nu mai plateasca niciun ban si sa-i reclame la Politie pe hoti.

 

Comentarii

elena
dobanda abuziva
Buna seara.In 2010 am achitat un imprumut CAR,si am platit dobanda pe toata perioada creditului,desi l am achitat cu 4 ani mai devreme. Mai pot face ceva pt recuperarea acestei sume(cca35000 lei). Multumesc

Despina
Rata Reiffeisen
Pe perioada starii de urgenta si a starii de alerta banca Reiffeisen, unde primesl lunar pensia, mi-a suspendat retinerea unei rate la un card de credit. La aceasta pensie, insa, mi-a confiscat fara anunt, intreaga pensie - pentru luna iulie. Cum pot recupera acea parte din pensie pe care au cofiscat-o fara temei juridic?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraBRD mi-a blocat alocatia copilului pe card si nu vrea sa mi-o dea. Ce pot sa fac?

"Am avut un card la BRD in urma cu 3-4 ani, pe care incasam salariul si alocatia copilului. Acum salariul il primesc pe alt card, iar cand am fost la BRD sa scot alocatia, doamna de la ghiseu n-a vrut sa mi-o dea, pentru ca as avea o datorie mai veche la ei, mai intai sa platesc acea datorie detalii

Cum se fac inselaciunile cu credite in numele bancii HSBC, cu ajutorul Western Union, Money Gram si WhatsUpp

Banca engleza HSBC este preferata hotilor online, care se folosesc de numele acesteia pentru a insela diverse persoane naive, carora le promit credite sau ca le vor cumpara diverse obiecte scoase la vanzare pe site-ul de anunturi gen Olx.ro.
Iata care este reteta unei astfel de inselatorii detalii

BCR nu mi-a aprobat amanarea creditului pentru ca depasesc limita de varsta de 70 de ani. Ce pot sa fac?

"Am completat un formular pentru amânarea cu 9 luni a ratelor la credit la BCR și mi-au răspuns ca nu se poate acest lucru deoarece la sfârșitul contractului de credit voi depăși vârsta de 70 de ani. Ce pot face în aceasta situație?", intreaba un cititor, la detalii

Pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite?

"Buna ziua, Am facut o cerere de amanare a ratelor la banca si am fost refuzata, cu motivul ca sunt pensionara, iar pensionarii nu pot beneficia de amanarea ratelor la credite pentru ca nu sunt afectati de criza coronavirusului. Este normal? Familia mea a fost afectata de criza, fiul meu a ramas fara serviciu", intreaba un cititor la Reclamatiibanci.ro. Raspuns ReclamatiiBanci.ro Stimata doamna, Da, si pensionarii pot cere amanarea ratelor la credite, daca ei sau familia acestora, adica sotul/sotia sau copiii, sunt afectati de criza COVID-19. Normele de aplicare a OUG 37/2020 prevad ca pot amana ratele la credite cei carora le-au fost afectate “veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau detalii

Ultimele Comentarii