ECONOMIE | Stiri economice

Deficitul bugetar s-a triplat din cauza crizei coronavirusului; obiectivul de -6,7% din PIB, foarte ambitios

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-28 17:47

În contextul epidemiei de coronavirus, deficitul bugetar a ajuns la -1,67% din PIB după primul trimestru al anului, minusul înregistrat fiind de circa 18 miliarde de lei. Adică mai mult decât triplu față de aceeași perioadă a anului anterior.

Astfel, obiectivul stabilit la recenta rectificare, de limitare a deficitului la doar -6,7% din PIB, se anunță deja a fi foarte ambițios.

Cauza principală a acestei evoluții a fost scăderea puternică a încasărilor ( -25%), după acordarea unor amânărilor la plată, de unde a apărut o diferență majoră (7,6 miliarde lei) între obligațiile fiscale de 24,6 miliarde lei și veniturile de 17 miliarde lei încasate, conform datelor communicate de ANAF.

La impozitul pe profit (-32,1%) și la impozitele pe proprietate (-36,6%) scăderile au fost și mai importante.

Creșteri modice în termeni nominali s-au mai consemnat la sumele colectate din impozitele pe venit (+8,5%) și la contribuțiile de asigurări (+2%, dar mult sub nivelul de aproape 10% al creșterilor salariale față de anul precedent).

Pe partea de impozite indirecte, dacă la accize s-a mai obținut un plus opt procente, ar fi de remarcat diminuarea puternică a încasărilor din TVA, cu aproape 20%.

Per total, veniturile bugetului general consolidat s-au diminuat pe primul trimestru cu 3,3%, în timp ce cheltuielile acestuia s-au majorat cu a 12,7%.

Excedentul păstrat la bugetele locale ( circa trei miliarde lei) a acoperit aproape integral deficitele de la bugetul asigurărilor sociale (-1,55 miliarde lei) și de la Fondul național pentru sănătate (-1,76 miliarde lei).

Cele mai mari creșteri de cheltuieli s-au consemnat la asistența socială ( +4,75 miliarde lei sau +17% în termeni procentuali) și pentru salariile din sectorul bugetar (+2,26 miliarde lei sau +9,4% față de aceeași perioadă a anului trecut). Acestea au cumulat 70% din sporul de circa zece miliarde lei acumulat la plățile efectuate de stat.

Tendința de scădere a încasărilor și de creștere a cheltuielilor va continua în lunile următoare. În loc să revină spre limita de -3% din PIB, deficitul bugetar se va majora semnificativ iar datoria publică va trece de 40% din PIB pe fondul împrumuturilor suplimentar generate de pandemie și a reducerii PIB prin restrângerea de activitate.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceInflatia din Romania a coborat sub cea din Cehia, Polonia si Ungaria

În aprilie 2020, prima lună în care s-au manifestat deplin efectele epidemiei de coronavirus, România s-a situat pe locul patru între statele UE, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un un nivel al inflației anuale de 2,3% pe metodologia armonizată pentru detalii

Statul roman se imprumuta cel mai scump dintre toate tarile din zona

Potrivit datelor publicate de Eurostat, rata dobânzii pe termen lung a continuat să crească în luna aprilie 2020. Titlurile de valoare emise de statul român au fost cotate de piață la nivelul de 4,83%, în creștere pronunțată față de nivelul din luna februarie, de detalii

Deficitul comercial a crescut cu 20% in T1 2020, din cauza scaderii puternice a exporturilor

Deficitul comercial pe primul trimestru a crescut cu aproape 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit cifrelor publicate de INS. Exporturile FOB pe primele trei luni din anul 2020 au fost de circa 17 miliarde de euro iar importurile CIF (inclusiv costurile de detalii

Romania se imprumuta cu dobanzi semnificativ mai mari decat tarile din regiune

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a fost în martie 2020 de 4,56%, în creștere de circa o jumătate de punct procentual, potrivit datelor publicate de Eurostat. Acest indicator are ca referință împrumuturile luate pe o perioadă de zece ani și detalii

Ultimele Comentarii