Banca Nationala a Romaniei (BNR) | Statistici BNR

Centrala Incidentelor de Plati (CIP) de la BNR: cerere informatii si stergere

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-26 17:08

Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP)

Prezentare

Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) reprezintă o structură specializată în colectarea, stocarea şi centralizarea informaţiilor specifice incidentelor de plăţi produse de titularii de cont cu cecuri, cambii şi bilete la ordin.

Transmiterea informaţiei la CIP se face pe cale electronică, prin utilizarea Reţelei de Comunicaţii Interbancare.

Baza de date a CIP este organizată în două fişiere:

1. Fişierul naţional de incidente de plăţi (FNIP) care are trei componente:

Fişierul naţional de cecuri (FNC),

Fişierul naţional de cambii (FNCb),

Fişierul naţional de bilete la ordin (FNBO) şi

2. Fişierul naţional al persoanelor cu risc (FNPR) care este alimentat automat din FNIP.

Fişierul naţional al persoanelor cu risc colectează informaţiile privind incidentele de plăţi majore (instrumente de plată trase în descoperit de cont, cecuri emise fără autorizarea trasului, cecuri emise cu dată falsă, cecuri emise de către un trăgător aflat în interdicţie bancară) înregistrate pe numele unei persoane fizice/juridice, rezidente sau nerezidente.

Anularea incidentelor de plată din această bază de date poate fi efectuată numai de către aceeaşi persoană declarantă care le-a transmis anterior la CIP, din proprie iniţiativă sau ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti executorii.

Interdicţia bancară este regimul impus de către o instituţie de credit unui titular de cont de interzicere a emiterii de cecuri pe o perioadă de un an începând cu data înregistrării la CIP a unui incident de plată major şi asigură prevenirea producerii unor noi incidente de plăţi şi sancţionarea titularilor de cont care le generează în sistemul bancar.

Suspendarea sau reluarea interdicţiei bancare se realizează de către persoanele declarante, doar în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii prin care este dispusă suspendarea, respectiv reluarea unei interdicţii bancare a unui cec.

În baza informaţiilor recepţionate de la persoanele declarante, CIP are obligaţia să transmită tuturor persoanelor declarante „Notificarea CIP privind interdicţia bancară", în cazul inserării/anulării unui incident de plată major cu cec şi, respectiv „Notificarea CIP privind suspendarea/reluarea interdicţiei bancare", în cazul suspendării/reluării interdicţiei bancare pentru un cec . Persoanele declarante au obligaţia distribuirii acestor informaţii în propriul sistem intrabancar.

Sediul central al instituţiei de credit sau unitatea teritorială a instituţiei de credit unde respectiva persoană fizică sau juridică, rezidentă sau nerezidentă, are cont deschis are obligaţia recuperării formularelor de cec necompletate sau greşit completate eliberate anterior.

Utilizatorii informaţiilor existente în baza de date a CIP sunt:

a. Banca Naţională a României;

b. instituţiile de credit, în mod obligatoriu, la eliberarea de formulare de cecuri titularilor de cont;

c. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Administraţiei şi Internelor cu unităţile lor teritoriale, instanţele judecătoreşti, alte instituţii ale statului cu atribuţii de supraveghere şi control;

d. persoanele fizice şi alte persoane juridice, rezidente sau nerezidente, prin intermediul instituţiilor de credit, în condiţiile legii.

Informaţiile înscrise în FNPR pe numele unei persoane fizice sau juridice, rezidente sau nerezidente, alături de analizele specifice efectuate de instituţiile de credit, pot contribui la fundamentarea deciziei de deschidere de cont curent pentru un nou client sau de acordare a unui credit.

Pentru a afla de catre cine a fost raportati in baza de date CIP, va trebui sa completati o cerere tip (vezi foto), pe care o gasiti pe site-ul BNR si in documentul atasat, pe care o trimiteti la BNR, prin posta.

Sursa: BNR.ro

 

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRCreditarea a ramas la niveluri ridicate si in luna octombrie

Creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor s-au mentinut in luna octombrie la niveluri ridicate, apropiate de cele din aceeasi luna a anului trecut, in ciuda crizei coronavirusului, arata statisticile publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Valoarea detalii

Imprumuturile pentru consum si-au redus la jumatate ritmul de crestere, pe cand creditele imobiliare sunt neafectate de criza

Valoarea creditelor pentru consum in lei acordate de banci populatiei si-a redus la jumatate ritmul de crestere in luna august, comparativ cu luna precedenta si cu aceeasi perioada a anului precedent, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Soldul acestor detalii

Valoarea biletelor la ordin neplatite de banci a explodat in iunie

Valoarea biletelor la ordin emise de firme care au fost refuzate la plata de catre banci, de regula din cauza lipstei banilor din conturi, a explodat in luna iunie, la aproape 700 milioane lei, fata de doar 200 milioane lei in luna precedenta si 100 milioane lei in urma cu doua luni, arata detalii

Valoarea restantelor la credite si numarul firmelor in insolventa au scazut in primele trei luni de pandemie COVID-19

Valoarea restantelor la creditele contractate de populatie si firme de la banci si numarul firmelor in insolventa au scazut in primele trei luni de pandemie COVID-19, nu au crescut, dupa cum era de asteptat, probabil si datorita masurilor de protejare a clientilor adoptate de banci si de stat, detalii

Ultimele Comentarii