ECONOMIE | Analize economice

Romania este singurul stat din regiune care si-a majorat datoria publica in 2019

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-25 09:56

România este singurul stat din regiune care și-a majorat datoria publică pe parcursul anului trecut, de la 34,7% în T4 2018 până la 35,2% în T4 2019.

Bulgaria și Croația, candidate la adoptarea euro într-un orizont de timp relativ scurt și Cehia, care are PIB-ul și datoria publică similară cu ale noastre ca mărime, au performat spre o diminuare cu două procente.

Polonia, cea mai apropiată de noi ca dimensiune și structură a economiei, s-a apropiat de o diminuare cu trei procente iar Ungaria, sub imboldul de a coborî sub ștacheta fixată la 60% din PIB s-a ajustat cu aproape patru procente.

De reținut, acestea două din urmă sunt cele care ne aduc printre cele mai mari deficite în relațiile comerciale.

Fără a mai intra în multe detalii, ar trebui să reținem că 24 de state din cele 27 membre UE și-au redus în 2019 datoria publică, semnalul dat de Germania, care și-a redus sistematic și substanțial nivelul acestui indicator de la 75,3% la începutul lui 2015 până sub pragul de 60% la finele anului trecut fiind luat foarte în serios.

Cu alte cuvinte, forțarea consumului la noi peste posibilitățile date de producția internă a condus indirect la achitarea unei părți semnificative din datoria externă a unor țări foste colege de bloc socialist cu banii consumatorilor români.

Situația arată că, dacă tot ții morțiș să reinventezi roata pe bază de „wage-led growth” ar fi bine să fii atent să nu iasă „pătrată”.

Astfel, țările care au fost mai moderate cu politica salarială și pensiile au chivernisit mai bine banii și se află într-o postură mai avantajoasă acum, la prelungirea pe termen încă nedefinit a crizei pandemice.

Cum s-ar spune „așa cum îți așterni, așa dormi”. Doar că noi am dormit înainte de criză și acum ne-am deșteptat cam târziu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComertul, in revenire spre normal in mai 2020, dupa lunile de izolare din timpul pandemei COVID-19

Potrivit datelor comunicate de INS, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de luna precedentă (+20,2% serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate). În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a detalii

Romania a avut cea mai mare crestere a sectorului serviciilor din UE in T1 2020

România a consemnat cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. De altfel, doar noi (+4,7%) și bulgarii (+3,6%) am rămas pe plus după ce criza Covid a afectat puternic acest segment al detalii

Romania a coborat de pe locul unu pe locul sase in UE la cresterea costului muncii

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, România a coborât pe primul trimestru din 2020 pe locul șase între statele UE în ceea ce privește creșterea costului muncii, după ce a deținut prima poziție în perioada T1 2016 – T1 2019. Cu un avans redus detalii

Deficitul de cont curent, in scadere cu 21%. Investitiile straine au ramas pe minus

Pe fondul restrângerii schimburilor comerciale ca urmare a pandemiei, deficitul de cont curent după primele patru luni din acest an s-a redus cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 1.782 milioane euro. Majorarea cu 17% a deficitului pe segmentul de detalii

Ultimele Comentarii