ECONOMIE | Analize economice

Inflația anuala a ramas in martie 2020 la nivelul de 3,05%. Evolutia viitoare, dificil de prevazut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-04-14 10:50

Inflația anuală a rămas în martie la nivelul de 3,05%, potrivit datelor comunicate de INS. Creșterea lunară a prețurilor a fost aproape identică în martie 2020 (+0,50%) și martie 2019 (+0,49%).

Este, însă, doar o coincidență, deoarece acum numai ieftinirea carburanților a limitat creșterea destul de pronunțată a prețurilor la produsele alimentare. Inflaţia medie anuală (media pe ultimele 12 luni raportată la media pe cele 12 luni anterioare) a fost de 3,7%, atât pe metodologia națională cât și pe cea armonizată la nivel european.

Legumele (scumpire de +5,43% doar în luna martie și fructele(+4,04%) au avut cea mai mare influenţă în sensul creşterii preţurilor pe luna martie și au generat mai mult de jumătate din inflația lunară.

Dacă acestea sunt produse cu prețuri volatile iar tendința lor de creștere se poate inversa, trebuie reținute creșterile înregistrate la o serie de produse precum precum pâinea (+0,93%), carnea (+0,84%), lactatele (+0,79%), uleiul (+0,77%) și zahărul (+0,77%). 

Dacă la grupa produselor alimentare, inflația a urcat la +1,46% (+3,11% față de decembrie 2019!), la produsele nealimentare s-a consemnat o ușoară ieftinire (-0.09%), ca urmare a reducerii conjuncturale a prețurilor la combustibili (-2,64%), care a prevalat asupra majorării înregistrate la produsele din tutun +2,01%). Serviciile au consemnat pe total un nivel de +0,35%, după scumpiri de +0,91% la telefon, +0,56% la îngrijirea medicală și +0,38% la apă, canal și salubritate.

Indicele IPC exclusiv legume, fructe, ouă și produse ale căror prețuri sunt reglementate, băuturi şi tutun (așa-numitul indicator CORE2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare) a atins cel mai înalt nivel din ultimele 12 luni. Ceea ce, alături de depășirea marginală a prognozei oficiale de inflație pe final de trimestru (+2,8% la Raportul asupra inflației din februarie 2020) atrage atenția asupra creșterii viitoare a prețurilor la consumator.

În contextul epidemiei de coronavirus, a crescut artificial cererea ( implicit prețurile) la o serie de produse de igienă și la produse alimentare, unde populația și-a constituit stocuri importante, urmare a limitării deplasărilor și a măsurilor de distanțare socială. Invers, a scăzut cererea la articole mai puțin necesare, de unde și discount-urile de rigoare.

În lunile care vin ne vom confrunta cu evoluții imprevizibile, date de situația economică excepțională în care s-a ajuns.

Taguri: inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComertul, in revenire spre normal in mai 2020, dupa lunile de izolare din timpul pandemei COVID-19

Potrivit datelor comunicate de INS, cifra de afaceri din comerț a revenit puternic în luna mai față de luna precedentă (+20,2% serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate). În pofida restricțiilor impuse de pandemie și a detalii

Romania a avut cea mai mare crestere a sectorului serviciilor din UE in T1 2020

România a consemnat cea mai mare creștere a sectorului serviciilor din UE pe primul trimestru al anului curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. De altfel, doar noi (+4,7%) și bulgarii (+3,6%) am rămas pe plus după ce criza Covid a afectat puternic acest segment al detalii

Romania a coborat de pe locul unu pe locul sase in UE la cresterea costului muncii

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, România a coborât pe primul trimestru din 2020 pe locul șase între statele UE în ceea ce privește creșterea costului muncii, după ce a deținut prima poziție în perioada T1 2016 – T1 2019. Cu un avans redus detalii

Deficitul de cont curent, in scadere cu 21%. Investitiile straine au ramas pe minus

Pe fondul restrângerii schimburilor comerciale ca urmare a pandemiei, deficitul de cont curent după primele patru luni din acest an s-a redus cu 21% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 1.782 milioane euro. Majorarea cu 17% a deficitului pe segmentul de detalii

Ultimele Comentarii