Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Banca Transilvania a decis sa amane ratele la credite conform OUG 37/2020, dar fara sa aplice dobanda la dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-09 22:37

Banca Transilvania a ales sa amane ratele la credite conform OUG 37/2020, dar fara sa capitalizeze dobanda la soldul creditelor de nevoi personale fara ipoteca, astfel incat clientii sa nu plateasca, dupa perioada de amanare, dobanda la dobanda si rata sa creasca prea mult.

OUG 37/2020 prevede ca dobanda acumulata pe perioada de suspendare de pana la noua luni se capitalizeaza (adauga) ulterior la soldul (valoarea) creditului, ceea ce inseamna ca se aplica dobanda la dobanda, cu exceptia creditelor ipotecare, unde dobanda se adauga la rata esalonat, pe o perioada de cinci ani.

In consecinta, ratele cresc, dupa perioada de amanare, la ambele tipuri de credite, chiar daca perioada de creditare se prelungeste cu echivalentul lunilor de amanare.

Rata nu ar creste doar daca toate componentele acesteia, atat principalul, cat si dobanzile, comisioanele si asigurarile, ar fi amanate prin prelungirea perioadei de creditare, adica daca ratele integrale ar fi mutate la finalul perioadei de creditare.

Alte banci mari, precum BCR, BRD, ING, Raiffeisen au decis sa implementeze intocmai OUG 37, atat in cazul creditelor ipotecare, cat si a restului creditelor.

Cum amana ratele la credite Banca Transilvania, conform informatiilor publicate de banca, pe site-ul propriu: 

Credite

Suntem si ramanem alaturi de clientii nostri. Daca esti client persoana fizica, iar aceasta perioada este o provocare pentru tine, iti prezentam varianta prevazuta de OUG 37/ 2020, privind Acordarea unor facilităti pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, care iti permite sa optezi pentru o perioda de amanare intre 1 si 9 luni, pentru imprumuturile in sold de tipul: credite de consum, credite cu garantie imobiliara, Prima Casa.

Pe scurt, cum vom implementa OUG 37/2020 in BT:

Vom oferi posibilitatea suspendarii obligatiei de plata pentru maxim 9 luni, fara ca scadentele ratelor amanate sa depaseasca data de 31 decembrie 2020.

Cum vom calcula dobanda amanata:

Pentru creditele CU garantie imobiliara, inclusiv Prima Casa, facilitatea de amanare la plata a ratelor se va realiza intocmai prevederilor OUG 37/ 2020. In cazul in care, maturitatea ramasa a creditului este mai mica de 60 de luni, dobanda acumulata pe perioada de amanare se va esalona cu rata dobanzii de 0% pe intreaga perioada ramasa.

Pentru creditele FARA garantie imobiliara vom calcula dobanzile datorate pentru perioada de amanare ca si o creanta separata la contractul de credit si o vom esalona pe maturitatea ramasa a creditului, similar creditelor cu garantie imobiliara, cu dobanda 0%.

Daca veti decide sa adresezi bancii o cerere de amanare a platii ratelor, datele tale vor fi prelucrate conform detaliilor pe care le regasesti in Informarea privind prelucrarea datelor personale pentru amanarea la plata a ratelor in contextul pandemiei Covid 19.

Carduri de credit

Pentru cei peste 500.000 de clienti cu carduri de credit care nu au in prezent intarzieri la plata obligatiei lunare, s-a extins perioada de gratie pana in data de 25 mai.

Perioada de gratie se aplica inclusiv pentru tranzactiile efectuate in rate. De exemplu, pentru o tranzactie efectuata in rate in luna februarie, prima rata va fi scadenta intre 1 - 25 mai, in loc de 25 martie, iar a doua rata va fi scadenta pana in 25 iunie etc. De asemenea si ratele care erau scadente pana in 25 martie, vor beneficia de noua scadenta, anume 25 mai;

Pentru tranzactiile efectuate in rate in lunile martie si aprilie, prima rata va fi scadenta in 25 iunie;

Desi clientii nu au obligatie de plata, cei care doresc pot sa isi alimenteze cardul. Recomandam modalitatile online: BT Pay, Internet & Mobile Banking BT24.

Nota: Chiar daca clientii au setata optiune de rulaj automat in BT Pay, acesta nu va fi realizat in data de 25 martie, ci doar in data de 25 mai. Daca totusi se doreste plata obligatiilor, recomandam transferul intre carduri.

Pentru amanarea ratelor la Banca Transilvania, trebuie completat formularul de pe site-ul bancii, la acest link.

 

Taguri: BT  Banca Transilvania  amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

  

Ultimele Comentarii