Criza COVID-19 | Criza COVID-19

BCR arata cu cat creste rata la credite dupa perioada de amanare, conform OUG 37/2020 si propriei oferte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-08 21:31

BCR arata cu cat creste rata dupa perioada de amanare de pana la noua luni, conform prevederilor OUG 37/2020, dar si conform propriei oferte, de pana la trei luni, numai la creditele de consum, in trei exemple: la un credit imobiliar (Prima Casa) si la un credit de nevoi personale.

La un credit Prima Casa sau ipotecar (Casa Mea) cu o valoare (sold) de rambursat in acest moment de 150.000 de lei, pe o perioada de 15 ani (180 de luni), cu o dobanda de 5,5%, rata este 1.226, compusa din dobanda in valoare de 688 de lei si principalul din credit, de 538 de lei.

Dupa perioada de amanare de noua luni (aprilie-decembrie), conform prevederilor OUG 37/2020, rata creste cu 103,2 lei, la 1.329 lei, pentru ca dobanda aferenta celor 9 luni amanate, in valoare de 6.192 lei, se va adauga la rata, esalonata pe o perioada de 60 de luni.

Cat creste rata la un credit de nevoi personale

In cazul unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei, pe o perioada de 3 ani (36 de luni), cu dobanda de 9%, rata curenta este 636 lei, din care dobanda reprezinta 150 de lei, principalul din credit - 486 lei si prima de asigurare de 5 lei.

Daca acest credit este amanat timp de 9 luni, conform OUG 37/2020, rata creste ulterior, dupa lunile de amanare, cu 43 de lei, de la 636 la 679 lei, pentru ca dobanda neplatita timp de noua luni (1.350 de lei), se capitalizeaza la soldul creditului.

BCR a mentinut si oferta proprie, dar numai pentru creditele de nevoi personale

BCR a mentinut si oferta proprie de amanare a ratelor, pe maxim 3 luni, dar numai pentru creditele de consum, nu si pentru cele imobiliare.

Oferta BCR presupune esalonarea dobanzilor din rata amanata la plata pe restul perioadei de creditare, la fel ca in cazul creditelor ipotecare conform OUG 37/2020.

Intr-un exemplu, BCR atata cu cat creste rata dupa cele trei luni de amanare.

Astfel, in cazul unui credit de nevoi personale de 20.000 de lei, pe o perioada de 3 ani, cu dobanda de 9%, rata curenta este 636 lei, din care dobanda reprezinta 150 de lei, principalul din credit - 486 lei si prima de asigurare de 5 lei.

Dupa amanarea ratelor timp de trei luni, in perioada aprilie-iunie, rata din luna iulie creste cu 27,5 lei, la 668,5 lei, pentru ca se aduna primele de asigurare. In august, rata scade putin, cu 15 lei, la 656 lei, valoare care urmeaza a fi platita pe restul perioadei de creditare.

Rata creste, asadar, cu 12,5 lei.

In varianta prevazuta de OUG 37/2020, toate creditele, cu exceptia celor ipotecare, se amana astfel: dobanda din perioda de amanare se aduna si se capitalizeaza la soldul creditului, nu se esaloneaza pe restul perioadei de creditare, ceea ce inseamna ca ulterior se va plati dobanda la dobanda, astfel ca rata va fi mai mare.

In cazul cardurilor de credit si creditelor tip overdrafit (descoperit de cont), BCR a luat decizia de amanare a ratelor cu 3 luni, dar in luna a patru vor trebui achitate toate dobanzile amanate, plus principalul, ceea ce inseamna o creste importanta a ratei.

BCR nu a dat exemple cu cat creste rata si in cazul cardurilor de credit.

Cum se amana rata la BCR

Pentru amanarea ratelor la creditele BCR, trebuie doar sa completati un formular pe site-ul BCR, la acest link, formular care contine si o declaratie standard pe proprie raspundere, conform prevederilor OUG 37/2020, precum si criteriile de eligibiltate.

Criterii de eligibilitate pentru aplicarea pentru solutia OUG37:

- Nu ai avut intarzieri la plata pe data de 16 martie iar daca ai avut intarzieri, le-ai platit pana astazi

- Nu vei avea mai mult de 70 ani la data scadentei finale a creditului (prelungit cu perioada amanata) in cazul creditelor negarantate si garantate (fara Prima Casa) si 75 ani la data scadentei finale a creditului (in cazul creditelor Prima Casa).

- Credit acordat inainte de 30 martie 2020

- Declari motivul solicitarii amanarii la plata, bifand una dintre variantele de mai jos.

Declaratia pe proprie raspundere

Declar, pe proprie răspundere, în condițiile legii, că situația veniturilor mele este afectată semnificativ ca urmare a situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirsului SARS-CoV-2 ca mi-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19 față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență, ca urmare a intervenției uneia/mai multora dintre următoarele cauze:

- Am intrat in somaj tehnic ca efect al închiderii/restrângerii activității angajatorului in contextul COVID-19 (eu sau membrii familiei)

- Mi-am pierdut serviciul in contextul COVID-19 (eu sau membrii familiei)

- Salariul mi-a fost redus in contextul COVID-19 (eu sau membrii familiei)

- Sunt aflat in carantina, izolat sau spitalizat in contextual COVID-19

- Alte motive in contextual COVID-19

In cerere mai figureaza si urmatoarele informatii standard:

"Înțeleg modalitatea în care amânarea va fi acordată de către creditor, noua maturitate a contractului, precum și efectele privitoare la obligațiile de plată, inclusiv dobânda aferentă perioadei de amânare, [obligația de plată a comisionului de administrare FNGCIMM in cazul creditelor Prima casa], ce îmi vor reveni ulterior expirării duratei de amânare.

Înțeleg că efectele modificării contractului de credit potrivit prevederilor ordonanței de urgență se extind de drept asupra oricăror codebitori, garanți, inclusiv fideiusori, care au garantat obligația debitorului, precum și a oricăror alte părți ale contractului de credit astfel modificat și declar pe propria raspundere ca am obtinut acordul prealabil al acestora cu privire la modificările astfel intervenite

Solicit expres ca adresa de email comunicata mai sus sa fie folosita pentru toate comunicarile ulterioare in legatura cu aceasta cerere. Orice alte comunicări , în afară de comunicările legate de suspendarea ratelor conform prezentei cereri se vor efectua în mod valabil la adresele menționate în contract.

Declar pe proprie răspundere cunoscând prevederile art. 326 Cod Penal referitor la falsul în declarații ca toate datele/informațiile menționate în prezentul document sunt reale, exacte și complete.

Prin completarea şi validarea acestui formular sunt de acord ca toate datele cu caracter personal oferite BCR să fie prelucrate de către specialiştii băncii in vederea analizei si soluţionării prezentei solicitări precum si in scopuri statistice."

Taguri: Banca Comerciala Romana (BCR)  amanare rate credite  

Comentarii

Alex
Amanare rate Prima Casa BCR
In cazul amanarii creditului Prima Casa, nu inteleg de ce se mai prelungeste perioada de rambursare cu 9 luni?! Daca dobanda ce se aduna in cele 9 luni este platita in urmatoarele 60 de luni, de ce se mai adauga inca 9 luni la credit??

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate Prima Casa BCR
Pentru ca rata e formata si din principal (creditul in sine), nu doar din dobanda. Principalul din cele 9 luni de amanare va trece la coada graficului de rambursare, prelungit cu cele 9 luni. Daca sunt probleme, sunati-ma la tel. 0723292899 sau trimiteti email la: vasile.coman@bancherul.ro

Bosnea Elisabeta Amalia

As dori amanarea ratelor

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate BCR
Stimata doamna Bosnea, pentru amanarea ratelor la BCR, trebuie sa sunati la telefon *2227 (0800.801.227) sau sa intrati pe site-ul BCR.ro si sa completati formularul de amanare a ratelor, al acest link: https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/credite/amana-rata. Daca nu primiti raspuns sau aveti alte probleme, sunati-ma la 0723292899, sa va ajut.

Ema stefan
Amanare plata rate credit prima casa
Buna ziua As dori sa stiu in ce masura pot beneficia de suspendarea platii ratei aferente unui credit de Prima Casa in conditiile in care salariul este afectat cu 50%in perioada urmatoare dar am o intarziere de o luna la acest credit. In conditiile date, nu am de unde sustine toate cheltuielile de intretinere si rata aferenta credit etc Ma puteti ajuta cu un raspuns? Multumesc

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate Prima Casa
Stimata doamna Ema Stefan, puteti beneficia de amanarea ratelor la creditul Prima Casa, pana la finalul anului, conform OUG 37/2020. Trebuie sa trimiteti o cerere la BCR, la tel *2227 sau pe site-ul BCR, prin completarea formularului de la acest link: https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice/credite/amana-rata. Daca sunt probleme, reveniti la mine: tel 0723292899, email: vasile.coman@bancherul.ro

Bogdan
Suspendare rate
Buna ziua, Am un credit ipotecar la BCR. In aceasta perioada mi-a fost redus salarul cu 20%. Nu sunt inca in imposibilitatea de a-mi plati ratele, dar nu stiu ce decezii se vor lua pe viitor la compania la care lucrez, poate o sa inceapa sa de oameni afara. Avand in vedere ca cererea pt suspendare se poate face pana pe 15 mai ca masura preventiva as vrea sa suspend creditul pe 9 luni sa strang rata daca nu intervine nimic si sa rambursez anticipat cu optiunea de a reduce durata creditului dupa cele 9 luni de suspendare. Din ce-mi aduc aminte comisionul de rambursare anticipata este 0. Daca procedez in felul acesta ce platesc in plus. Sa presupunem cam am rata de 1000 ron pe 10 ani si dobanda de 5%. Multumesc frumos anticipat!

Vasile Coman - Bancherul.ro
suspendare rate BCR
Bogdan, nu vei plati nimic in plus daca suspenzi ratele timp de 9 luni, dupa care faci rambursare anticipata. Vei reveni la situatia anterioara a creditului. Dupa amanarea ratelor, scadentarul de rate se modifica prin prelungirea perioadei de creditare si majorarea ratei in urmatorii cinci ani, prin adaugarea dobanzii din perioada de suspendare. Nu este vorba de o majorare a ratei de dobanda, ci de o esalonare a dobanzii suspendate. Dupa rambursarea anticipata, scadentarul de rate se va modifica din nou si vei reveni la situatia anterioara. Sa-mi spui daca intampini probleme.

Holtea Nicoleta
Amanare rata prima casa bcr
Dupa ce este aprobata amanare ratei pe o perioada de 9 luni poti opri aceasta amanare in caz caz ca te reabilitezi financial?

Holtea Nicoleta
Amanare rata prima casa bcr
Dupa ce este aprobata amanare ratei pe o perioada de 9 luni poti opri aceasta amanare in caz caz ca te reabilitezi financial?

Dan
amanare rate
Nu inteleg un lucru daca se prelungeste perioada de credit de exemplu aman 3 luni dobanda pe 3 luni o platesc in 60 rate iar la final mai am 3 rate normale cu tot cu dobanda ..atunci cum nu platesti nimic in plus?

Elena
cauze indirecte
Buna ziua, cum sunt evaluate cauzele indirecte invocate de persoana care solicita suspendarea platii ratelor ? Orice persoana care este la zi cu plata ratelor si solicita suspendarea, declarand pe propria raspundere ca este afectata indirect, va beneficia de aceasta facilitate?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

  

Ultimele Comentarii