Criza COVID-19 | FNGCIMM

Statul garanteaza dobanzile la creditele ipotecare ale caror rate au fost amanate, conform OUG 37/2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-07 16:40

Statul va garanta dobanzile la creditele ipotecare ale caror rate au fost amanate, conform OUG 37/2020, ceea ce inseamna ca va despagubi bancile si IFN-urile care nu vor mai incasa respectivele dobanzi de la clienti, urmand ca ulterior sa-i execute silit pe rau-platnici.

OUG 37/2020 prevede ca dobanzile, care reprezinta in jur de o treime din ratele la creditele amanate pe o perioada de pana la noua luni, vor trebui rambursate ulterior, incepand de anul viitor, intr-un interval de 5 ani, ceea ce inseamna ca rata la credite va fi mai mare, dupa finalul perioadei de amanare. (vezi aici cu cat creste rata)

Pentru a putea beneficia de garantii, bancile si IFN-urile trebuie sa incheie conventii cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), institutie care a emis astazi urmatorul comunicat de presa:

"FNGCIMM a fost mandatat de catre MFP sa incheie conventii de garantare cu finantatorii, in scopul acordarii unor facilitati de garantare pentru dobanzile esalonate pentru creditele ipotecare acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare persoanelor fizice, ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare OUG nr.37/2020.

Astfel, creditorii sunt invitati ca in termen de 5 zile de la publicarea Normelor de Aplicare a OUG 37/2020, aprobate prin H.G. nr. 270/2020, sa notifice FNGCIMM intentia de incheiere a conventiilor de garantare cu FNGCIMM.

Termenul de depunere de catre creditori a intentiei de participare este data de 13.04.2020, ora 24.00, iar notificarile se depun la sediul FNGCIMM, str. Stefan Iulian, nr. 38, sect.1, Bucuresti, e-mail info@fngcimm.ro, tel. 021.310.18.07.

FNGCIMM va garanta in mod expres, irevocabil si neconditionat, obligatiile de plata reprezentand dobanzi esalonate pentru creditele ipotecare contractate de la creditori de catre debitorii persoane fizice, care beneficiaza de facilitatea de suspendare a platii ratelor, in conditiile Ordonantei de urgenta nr. 37/2020.

FNGCIMM, mandatat de Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, va emite Scrisori de garantie, prin care se obliga sa plateasca sumele garantate, la prima si simpla cerere a creditorului, pana la limita valorii scrisorii de garantie, in cazul in care debitorul/debitorii nu si-a/au indeplinit obligatiile de rambursare stabilite conform graficului/graficelor de rambursare a dobanzilor esalonate.

Scrisoarea de garantie garanteaza in procent de 100% plata esalonata a obligatiilor de rambursare a dobanzilor acumulate pe perioada suspendarii la plata pentru care creditorul a aprobat solicitarile de suspendare formulate de debitorii persoane fizice care au contractat credite ipotecare in condițiile prevederilor OUG nr. 37/2020.

Reamintim conditiile de acordare a scrisorilor de garantie emise in favoarea creditorilor, referitore la criteriile ce trebuiesc indeplinite cumulativ de catre creditul ipotecar pentru care se solicita garantarea:

- Creditul a fost acordat pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevazuta în contractul de credit, este ulterioara datei de 30 martie 2020, inclusiv;

- Creditul nu a fost declarat cu scadenaa anticipata pana la data de 30 martie 2020, inclusiv;

- Debitorul nu inregistreaza rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv, sau a efectuat plata obligatiilor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata, in conditiile prevazute la art. 2 alin 1) din OUG 37/2020.

In ceea ce priveste debitorul, acesta trebuie sa declare pe propria raspundere ca i-au fost afectate veniturile, direct sau indirect, de situația grava generata de pandemia COVID-19. Debitorul poate transmite creditorului solicitarea de suspendare a obligațiilor de plata cel mai tarziu în termen de 45 de zile fața de data de 30 martie 2020.

Creditorul poate aproba suspendarea la plata a ratelor de dobanda pe o perioada cuprinsa intre o luna si 9 luni fara a putea depasi data de 31 decembrie 2020 si va comunica debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligatiilor de plata a ratelor in termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitarii.

Debitorul va primi in termen de 30 de zile de la primirea solicitarii, modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobarii solicitarii acestuia, fara incheierea de acte aditionale, doar prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobanzilor esalonate.

Valoarea garantiei o reprezinta suma aferenta soldului dobanzilor pentru creditele ipotecare, aferenta perioadei de suspendare la plata, ce urmeaza a fi platita de catre Ministerul Finantelor Publice daca se produce riscul de credit în perioada de eșalonare, în cazul în care debitorul nu a achitat integral un numar de 3 rate consecutive din dobanda eșalonata la plata, la scadențele prevazute în graficul de rambursare a dobanzilor esalonate pentru creditele ipotecare."

Comentarii

Popescu
OUG - o porcarie fara margini
Mai oameni buni OUG nu va ajyta pe nimeni, nici bancile, nici clientii, ne furam singuri presul de sub picioare. Cel mai indicat era ca fiecare banca sa ofere solutii de la caz la caz fiecarui client. Esti in somaj tehnic pe 2 luni ok, reducere la rata cu 25% ca ti-au fost afectate veniturile .... cu ce ii ajuta pe oameni ca veti capitaliza dobanda si din ianuarie le vor creste ratele. E o poracrie totala. Ofertele trebuie sa fie bine personalizate de la caz la caz. Niciun client nu seamana cu celalalt, fiecare e diferit. Ce ati facut cu OUG sa blocati activitatea bancilor urmare a miilor de solicitari de la clienti si sa creati stari de nemultumiri de ambele parti. E o nebunie care putea fi tratata altfel si cu cap. Mai ascultati mai guvernantilor si de specialistii din BNR ca nu doar degeaba sunt pusi acolo .... asta e problema mare a romanilor toti sunt specialisti pe toate domeniile. Mai daca ne-am vedea fiecare de sfera de actvitate si expertiza pe care o avem am fi altundeva. Vreti sa guvernati bine... chemati cei mai buni specialisti pe toate domeniile de activitate, indiferent de ce culoare politica este.... asta inseamna sa fii lider si sa ai sange in instalatie in astfel de situatie, sa poti sa-i aduni pe toti specialistii cei mai buni si sa-i pui la muncain folosul comunitatii pentru a salva Romania. Asta ar trebui sa fie si moto-ul - "Impreuna salvam Romania" si economic si dpdv medical .. Sus ca se poate si veniti cu idei bune si concrete, nu trebuie sa blocati activitati institutionale ci sa le deblocati, sa asigurati functionarea acestora. Nu uitati ca bancile reprezinta un elemnt cheie in relansarea economiei!!!Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: FNGCIMMGarantiile de stat pentru credite acordate de FNGCIMM au crescut cu 185% in 2020

FNGCIMM a inregistrat in anul 2020 rezultate istorice, prin acordarea celui mai mare numar de garantii de la infiintarea sa, in anul 2002, respectiv 92.241 garantii, cu o valoare de garantare de peste 20,7 mld lei. Situatia economica generata de manifestarea pandemiei COVID-19 a impus ca detalii

Programul IMM invest se prelungeste pana in 30 iunie 2021

Comisia Europeana a autorizat in data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST. In acest sens, a fost prelungita perioada de valabilitate a schemei pana la data de 30 iunie 2021 si a fost obtinuta o majorare a bugetului de la detalii

Firmele pot obtine credite bancare garantate si subventionate de stat, pe baza facturilor (factoring), prin programul IMM Factor

IMM FACTOR este cel de-al treilea program guvernamental, derulat de FNGCIMM, prin care este sustinut accesul la finantare al IMM. Costurile de finantare, in procent de 50% si
costurile de garantare, in procent de 100% sunt acoperite printr-o Schema de Ajutor de Stat, suportata din bugetul detalii

Programul IMM Leasing va fi operational in perioada urmatoare, anunta FNGCIMM

FNGCIMM isi diversifica oferta de garantare, in vederea sustinerii accesului la finantare a IMM-urilor, precum și a întreprinderilor afiliate, prin participarea in cadrul noului program guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE, care va fi operationalizat in perioada imediat detalii

  

Ultimele Comentarii