ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Cum pot obtine firmele credite cu dobanda platita de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-04 09:02

Firmele mici și mijlocii, precum și microîntreprinderile care vor accesa linii de credite și împrumuturi pentru investiții cu garanții de stat vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc pe urmãtorii 1-3 ani în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere, anunta Ministerul Finantelor intr-un comunicat, in care adauga:

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

În plus fațã de programul inițial IMM Invest, Guvernul a decis cã vor putea beneficia de garantarea creditelor și ajutor de stat pentru acoperirea dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc și companiile ce activeazã în domeniul intermedierilor financiare și asigurãri, tranzacții imobiliare și activitãți de închiriere și leasing încadrate în categoria IMM.

Prin implementarea schemei se estimeazã acordarea de ajutor de stat unui numãr de maxim de 40.000 beneficiari.

Durata maximã a finantãrilor este de 6 ani în cazul creditelor pentru investitii si de 3 ani în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 3 ani.

Valoarea maximã a creditelor/liniilor de credit pentru finantarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investitii, valoarea maximã a finantãrii este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totalã a 10 milioane de lei.

Bãncile vor analiza solicitãrile ținând cont de una dintre cele douã limitãri introduse de lege pentru respectarea condițiilor ajutorului de stat. Astfel, creditele se vor încadra în dublul masei salariale anuale a beneficiarului, reprezentatã de cheltuielile salariale, precum și contribuțiile sociale și costul cu personalul care lucreazã în cadrul întreprinderilor, dar care se aflã oficial pe statul de platã al unor subcontractanți, pentru 2019 sau pentru ultimul an disponibil. Un alt plafon care poate fi utilizat pentru determinarea valorii creditului reprezintã 25% din cifra de afaceri netã a beneficiarului pe 2019, respectiv venitul brut sau norma de venit în cazul persoanelor fizice care obțin venituri din activitãți independente.

Dacã beneficiarii depun justificãri din care sã rezulte nevoile lor de lichiditãți (acestea pot include atât costuri cu capital de lucru, cât și costurile cu investiții), cuantumul împrumutului poate fi majorat pentru a acoperi nevoile de lichiditãți de la momentul acordãrii pentru urmãtoarele 18 luni.

În cazul întreprinderilor create la 1 ianuarie 2019 sau dupã aceastã datã, cuantumul maxim al împrumutului nu poate depãși masa salarialã anualã estimatã pentru primii doi ani de activitate.

Valoarea maximã a fiecãrei finanțãri va fi de 500.000 lei pentru microîntreprinderi și de 1 milion de lei pentru întreprinderile mici. Statul garanteazã 90% din valoarea acestor credite.

Firmele care aplicã pentru obținerea granturilor depun un document scris prin care se angajeazã sã nu disponibilizeze personalul existent de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanțe de urgențã pânã la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaþilor în funcþie de evoluþia activitãții curente a acesteia.

Ministerul Finanțelor Publice va acoperi prin granturi 100% din dobânzile, comisioanele de administrare și risc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum și pentru creditele de investiții.

Ajutorul nu poate depãși 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfãșoarã activitatea în domeniul producției primare de produse agricole.

Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobânzii și comisioanelor de administrare și risc este de la momentul acordãrii creditelor/liniilor de credit contractate dupã intrarea în vigoare a ordonantei de urgentã si - pânã la 31 decembrie 2020.

Grantul pentru dobânzi se aprobã anual printr-un act normativ cu putere de lege pentru anul 2020 si pentru urmãtorii 2 ani doar în conditiile în care cresterea economicã estimatã de Comisia Nationalã de Strategie si Prognozã pentru aceastã perioadã se situeazã sub nivelul cresterii economice din anul 2020. Subventionarea dobânzii se realizeazã în conditiile respectãrii prevederilor legislatiei din domeniul ajutorului de stat în vigoare.

Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selecteazã beneficiarii si se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare este cuprinsã între data intrãrii în vigoare a prevederilor ordonanței de urgențã aprobate de Guvern și data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsã între data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgențã și data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.

Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanþii în cadrul programului întreprinderile mici si mijlocii din sectoarele/domeniile: activitãti de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitãti de investigare si protectie.

Taguri: dobanzi credite firme  Credite IMM  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorTermenul de depunere a declaratiei unice: 30 iunie; bonificatii de pana la 10% pentru cei care achita impozitele

Un milion de români care obțin venituri din activitãți independente, drepturi de proprietate intelectualã, agriculturã, chirii, câștiguri de capital și alte forme de venituri vor primi bonificații de pânã la 10% dacã vor achita impozitele detalii

Amnistia fiscala, aprobata de Guvern: cei care-si platesc datoriile la stat pana la finalul anului sunt scutiti de dobanzi si penalitati

Guvernul a aprobat amnistia fiscalã propusã de Ministerul Finanțelor pentru dobânzi, penalitãți și alte accesorii datorate de firmele care vor achita principalul restanțelor pânã la data de 15 decembrie 2020, mãsurã care va sprijini detalii

Banca Nationala a Romaniei sarbatoreste 140 de ani de la infiintare

Ministerul Finantelor anunta, intr-un comunicat: În urmã cu 140 de ani, românii sãrbãtoreau recenta independențã naționalã, iar clasa politicã a vremii, preocupatã de modernizarea țãrii, anticipa cã reforma detalii

Ratingul Romaniei, in pericol de scadere in categoria junk, nerecomandata investitorilor

Ministerul Finantelor anunta ca agentia Fitch a scazut perspectia de rating a Romaniei de la stabila la negativa, ceea ce inseamna ca ratingul tarii este in pericol de a fi diminuat cu o treapta, de la BBB- la BB+, care este o categorie de rating nerecomandata investitorilor sau "junk", asa cum detalii

Ultimele Comentarii