Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Legea privind amanarea ratelor la credite pentru toate persoanele fizice, afectate sau nu de coronavirus, pana la sfarsitul anului, fara majorarea ratei ulterior, a fost votata de Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-04-03 14:00

Parlamentul a adoptat astazi o lege initiata de Partidul Social Democrat (PSD), care detine majoritatea in legislativ, potrivit careia orice persoana fizica poate cere bancilor, IFN-urilor si firmelor de leasing, amanarea ratelor la credite, pana la sfarsitul anului, spre deosebire de OUG 37/2020, aprobata deja de Guverul PNL, care permite amanarea ratelor doar celor afectati direct sau indirect de criza coronavirusului COVID-19.

Si firmele, PFA-urile, profesiile liberale sau alte forme de organizare pot cere suspendarea ratelor, dar numai pe baza unei declaratii pe proprie raspundere ca veniturile sau incasarile s-au diminuat cu minim 15% in luna in curs fata de cele doua luni anterioare.

Potrivit legii, "obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare."

Ceea ce inseamna ca ratele amanate timp de noua luni se vor plati la finalul perioadei de creditare, prin prelungirea termenului de rambursare aferent fiecarui credit.

De exemplu, daca perioada ramasa a imprumutului e de 3 ani, aceasta se prelungeste cu inca noua luni, iar rata ramane neschimbata dupa cele noua luni de amanare, de la 1 ianuarie 2021.

In varianta OUG 37/2020, ratele cresc usor dupa perioada de amanare, de pana la 9 luni, pentru ca dobanda acumulata in lunile de amanare se esaloneaza, din momenul reluarii platilor, pe restul perioadei de rambursare, in cazul creditelor ipotecare, sau se capitalizeaza la soldul creditelor, in cazul creditelor de consum.

Ratele ar putea creste astfel cu sume intre 40 de lei la un credit de consum si 120 de lei la un credit ipotecar. (vezi aici detalii)

O alta mare diferenta intre cele doua acte normative este ca in timp ce OUG 37/2020 permite amanarea ratelor doar celor afectati direct sau indirect de pandemia COVID-19, cum este si normal, legea initiata de PSD permite tuturor persoanelor fizice care au credite, afectati sau nu de coronavirus, sa le suspende pana la finalul anului, ceea ce nu este corect.

Pentru ca in acest fel, cei neafectati de criza, care au bani sa-si plateasca ratele, pot profita de lege sa nu o faca, in detrimentul bancilor.

De asemenea, in timp ce OUG 37/2020 permite amanarea ratelor doar celor care nu inregistreaza restante la data formularii cererii, legea PSD permite si celor care au restante de pana la 90 de zile sa-si amane ratele.

Legea prevede si posibilitatea suspendarii executarilor silite, precum si a popririlor, ceea ce nu permite OUG 37/2020.

"Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la
31.12.2020", arata noua lege.

Pot fi suspendate ratele la banci, IFN-uri si firme de leasing, dar nu si la firmele de recuperare creante, cum se prevedea in prima forma a legii, si nici la CAR-uri.

Chiar daca a fost adoptata de Parlament, legea nu intra imediat in vigoare, ca o Ordonanta de Guvern, pentru ca urmeaza o procedura prin care poate fi contestata la Curtea Constitutionala (PNL a anuntat ca o va contesta), iar apoi trebuie sa fie promulgata si de Presedintele Romaniei.

Deocamdata se poate aplica OUG 37/2020, chiar daca normele de aplicare inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial. 

De asemenea, bancile amana ratele conform propriilor oferte, cu exceptia BRD, care preia cereri doar in baza OUG 37.

Cum se amana ratele, la fiecare banca si IFN

Intrebari si raspunsuri utile despre OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite

Varianta finala, cu amendamente, a legii privind amanarea ratelor adoptata de Parlament:

LEGE pentru suspendarea rambursării creditelor

Art. 1.

În înțelesul prezentei legi, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) creditori - instituții de credit definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările și completările ulterioare, și
instituții financiare nebancare definite potrivit Legii nr. 93/2009 privind instituțiile financiare nebancare, cu modificările și completările ulterioare, precum și sucursalele instituțiilor de credit și ale instituțiilor financiare nebancare din străinătate care desfășoară activitate pe teritoriul României, cu excepția Caselor de Ajutor Reciproc precum și entitățile înregistrate care desfășoară activitatea de recuperare creanțe;

b) debitori - persoanele fizice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale ce funcționează potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către
persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, asociațiile, fundațiile, profesiile libere și cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei și persoanele juridice din contractele de credit, respectiv leasing, cu excepția instituțiilor de credit definite potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările și completările ulterioare, și întreprinderile mici și mijlocii (”IMM”), așa cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, care sunt părți într-un contract de credit sau de leasing.

Art. 2.

(1) Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 90/1998, republicată, cu modificările și completările ulterioare, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se suspendă, la cererea debitorului, cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică și debitorilor care au încheiate contracte de leasing operațional sau financiar, reglementate prin Ordonanța Guvernului nr. 51/1997, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Dobânda datorată de debitori, precum și comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

(4) Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi, intră sub incidența moratoriului și se suspendă până la 31.12.2020.

Art.3.

(1) Pentru a beneficia de suspendarea prevăzută la art.2, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în forma unui document imprimat pe suport de hârtie sau prin poșta electronică.

(2) Sunt eligibili debitorii care nu înregistrează întârzieri la plată, reprezentând principal și/sau dobândă, în relație cu creditorii, mai mari de 90 de zile, cu excepția celor care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată, de reorganizare judiciară sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

(3) Prelungirea duratei contractuale menționate la art. 2 alin. (1) produce efecte de la data comunicării solicitării de suspendare adresate creditorilor de către debitori și operează de drept prin efectul legii, fără încheierea de acte adiționale, creditorul notificând debitorului accesarea facilității de suspendare.

Art.4.

(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1), debitorii definiți la art. 1 lit. b), cu excepția persoanelor fizice, trebuie să trimită băncilor o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că veniturile sau încasările s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare.

(2) Debitorul răspunde în condițiile legii pentru corectitudinea informațiilor furnizate băncilor în declarația pe proprie răspundere.

Taguri: BRD Groupe Societe Generale  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  amanare rate credite  

Comentarii

Carmen
Psd disperat dupa voturi
Psdeul disperat dupa voturi aproba legi comunistoide, absurde, in contradictie cu principiile unei economii ce se doreste sanatoasa. Psd face totul pentru distrugerea stabilitatii financiare a Romaniei.

Carmen
Psd disperat dupa voturi
Psdeul disperat dupa voturi aproba legi comunistoide, absurde, in contradictie cu principiile unei economii ce se doreste sanatoasa. Psd face totul pentru distrugerea stabilitatii financiare a Romaniei.

Carmen
Psd disperat dupa voturi
Psdeul disperat dupa voturi aproba legi comunistoide, absurde, in contradictie cu principiile unei economii ce se doreste sanatoasa. Psd face totul pentru distrugerea stabilitatii financiare a Romaniei.

Carmen
Psd disperat dupa voturi
Psdeul disperat dupa voturi aproba legi comunistoide, absurde, in contradictie cu principiile unei economii ce se doreste sanatoasa. Psd face totul pentru distrugerea stabilitatii financiare a Romaniei.

Carmen
Psd disperat dupa voturi
Psdeul disperat dupa voturi aproba legi comunistoide, absurde, in contradictie cu principiile unei economii ce se doreste sanatoasa. Psd face totul pentru distrugerea stabilitatii financiare a Romaniei.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, da startul relaxarii creditarii, printr-o oferta cu dobanzi reduse

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a dat astazi startul relaxarii creditarii, dupa criza coronavirusului, prin lansarea celei mai mari promotii online de produse bancare de pana acum, care include imprumuturi cu dobanzi reduse. Banca Transilvania lansează azi detalii

Sectiunea de intrebari si raspunsuri de pe site-ul Bancii Transilvania (Intreb BT), vizitata de un milion de persoane in perioada starii de urgenta

Întreb BT a fost unul dintre cele mai accesate canale de comunicare ale Băncii Transilvania pe perioada stării de urgenţă, cu 1 milion de vizitatori care au făcut peste 2,7 milioane de vizite în decurs de două luni, vizite care au înlocuit drumurile la bancă, conform detalii

S-a dublat numarul biletelor la ordin neplatite de firme, din cauza crizei COVID-19

Criza COVID-19, care a redus substantial sau chiar a blocat resursele de bani (lichiditati) detinute de firmele nevoite sa-si ajusteze sau sa-si intrerupa activitatea, a determinat o reactie in lant, intrucat acestea nu au mai putut sa-si achite instrumentele de debit, precum biletele la ordin detalii

IMM Invest: doar 12 firme au primit pana acum credite, in timp ce 319 au fost refuzate de banci; in analiza se afla 48.712 de cereri de finantare

Bancile au primit 48.712 cereri de creditare din partea firmelor prin programul de stat IMM Invest, insa pana acum, dupa doua saptamani de la debutul programului, in 28 aprilie, au aprobat doar 12 credite, in timp ce 319 dosare au fost respinse,  conform unui comunicat al detalii

Ultimele Comentarii