Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Cum amana bancile ratele la credite, inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-29 22:34

Aproape toate bancile, 13, mai exact, au anuntat masuri de amanare a ratelor la creditele populatiei, iar sapte banci si pentru firme, pentru a putea face fata crizei pandemiei coronavirusului COVID-19.

Majoritatea bancilor sunt dispuse sa suspende ratele timp de pana la trei luni, doua banci le suspenda pe doua luni cel mult, o banca pe o luna iar alta pe un termen neprecizat.

Modalitatea de amanare a ratei, adica ce se intampla cu ratele dupa cele trei luni de pasuire, este abordata si ea intr-un mod omogen de cele mai multe banci: prin prelungirea perioadei de creditare cu acelasi numar de luni in care ratele au fost amanate.

Rata nu se majoreaza, asadar, dupa cele trei luni de amanare, ci doar se prelungeste termenul de plata.

Sunt si trei exceptii: la BRD nu se suspenda si plata asigurarii, la CEC Bank rata amanata timp de o luna va trebui achitata in a doua luna, iar la BCR dobanzile aferente ratelor amanate se capitalizeaza (adauga) la soldul creditelor, astfel ca din luna a patra, dupa amanare, rata se majoreaza.

Aceeasi solutie a fost stabilita si in Ordonanta Guvernului privind amanarea ratelor la credite din 26 martie, care inca nu a fost facuta publica si nici nu a fost publicata in Monitorul Oficial: ratele se amana pe un termen de pana la noua luni, prin prelungirea perioadei de creditare, insa dobanzile se capitalizeaza la soldul creditelor si rata se majoreaza. (vezi aici detalii)

Amanarea ratelor a devenit miza politica

Capitalizarea dobanzii (sau asa-zisa dobanda la dobanda) se pare ca a fost ceruta de banci, care se vad in fata perspectivei de a nu incasa un volum important de dobanzi, pe o perioada lunga de timp, ceea ce le-ar putea afecta serios activitatea. 

Daca jumatate dintre credite vor fi suspendate, valoarea dobanzilor neincasate de banci se ridica la 7 miliarde de lei, o suma foarte mare, care va produce pierderi sistemului bancar, conform unui calcul realizat de Bancherul.ro.

Probabil ca de aceea Guvernul a renuntat la propunerea initiala anuntata de premierul Ludovic Orban, de a subventiona dobanzile pe perioada in care sunt amanate.

PSD, care are majoritate in Parlament, a criticat, fireste, in stil populist, masura Guvernului PNL de amanare a ratelor prin majorarea acestora si a depus propriul proiect de lege, care prevede amanarea ratelor pe o perioada mai scurta, de 6 luni, dar inclusiv a dobanzilor, asadar fara cresterea ulterioara a ratelor.

De altfel, PSD a anuntat proiectul de lege privind amanarea ratelor inaintea Guvernului, dupa modelul partidelor nationalist-populiste din Ungaria si Polonia.

In Ungaria, ratele la credite au fost amanate tot pana la finalul anului, cu avertismentul premierului Orban catre banci ca nu cumva acestea sa majoreze ulterior ratele.

In Polonia, dobanzile aferente ratelor suspendate pe o perioada de sase luni sunt acoperite de catre guvern, care, spre deosebire de al nostru, are suficiente resurse in acest scop.

In aceste conditii, amanarea ratelor a devenit o batalie politica, astfel ca va fi greu pentru guvernul PNL sa nu faca o concesie in urmatoarele zile, pentru a nu pierde capital politic in fata PSD.

 

Taguri: amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii