Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Cum amana bancile ratele la credite, inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei Guvernului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-29 22:34

Aproape toate bancile, 13, mai exact, au anuntat masuri de amanare a ratelor la creditele populatiei, iar sapte banci si pentru firme, pentru a putea face fata crizei pandemiei coronavirusului COVID-19.

Majoritatea bancilor sunt dispuse sa suspende ratele timp de pana la trei luni, doua banci le suspenda pe doua luni cel mult, o banca pe o luna iar alta pe un termen neprecizat.

Modalitatea de amanare a ratei, adica ce se intampla cu ratele dupa cele trei luni de pasuire, este abordata si ea intr-un mod omogen de cele mai multe banci: prin prelungirea perioadei de creditare cu acelasi numar de luni in care ratele au fost amanate.

Rata nu se majoreaza, asadar, dupa cele trei luni de amanare, ci doar se prelungeste termenul de plata.

Sunt si trei exceptii: la BRD nu se suspenda si plata asigurarii, la CEC Bank rata amanata timp de o luna va trebui achitata in a doua luna, iar la BCR dobanzile aferente ratelor amanate se capitalizeaza (adauga) la soldul creditelor, astfel ca din luna a patra, dupa amanare, rata se majoreaza.

Aceeasi solutie a fost stabilita si in Ordonanta Guvernului privind amanarea ratelor la credite din 26 martie, care inca nu a fost facuta publica si nici nu a fost publicata in Monitorul Oficial: ratele se amana pe un termen de pana la noua luni, prin prelungirea perioadei de creditare, insa dobanzile se capitalizeaza la soldul creditelor si rata se majoreaza. (vezi aici detalii)

Amanarea ratelor a devenit miza politica

Capitalizarea dobanzii (sau asa-zisa dobanda la dobanda) se pare ca a fost ceruta de banci, care se vad in fata perspectivei de a nu incasa un volum important de dobanzi, pe o perioada lunga de timp, ceea ce le-ar putea afecta serios activitatea. 

Daca jumatate dintre credite vor fi suspendate, valoarea dobanzilor neincasate de banci se ridica la 7 miliarde de lei, o suma foarte mare, care va produce pierderi sistemului bancar, conform unui calcul realizat de Bancherul.ro.

Probabil ca de aceea Guvernul a renuntat la propunerea initiala anuntata de premierul Ludovic Orban, de a subventiona dobanzile pe perioada in care sunt amanate.

PSD, care are majoritate in Parlament, a criticat, fireste, in stil populist, masura Guvernului PNL de amanare a ratelor prin majorarea acestora si a depus propriul proiect de lege, care prevede amanarea ratelor pe o perioada mai scurta, de 6 luni, dar inclusiv a dobanzilor, asadar fara cresterea ulterioara a ratelor.

De altfel, PSD a anuntat proiectul de lege privind amanarea ratelor inaintea Guvernului, dupa modelul partidelor nationalist-populiste din Ungaria si Polonia.

In Ungaria, ratele la credite au fost amanate tot pana la finalul anului, cu avertismentul premierului Orban catre banci ca nu cumva acestea sa majoreze ulterior ratele.

In Polonia, dobanzile aferente ratelor suspendate pe o perioada de sase luni sunt acoperite de catre guvern, care, spre deosebire de al nostru, are suficiente resurse in acest scop.

In aceste conditii, amanarea ratelor a devenit o batalie politica, astfel ca va fi greu pentru guvernul PNL sa nu faca o concesie in urmatoarele zile, pentru a nu pierde capital politic in fata PSD.

 

Taguri: amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiOpt banci au inceput creditarea prin Programul Noua Casa

OTP Bank a anuntat astazi ca incepe creditarea prin Programul Noua Casa (fostul program Prima Casa), alaturandu-se altor sapte banci prezente deja in cadrul acestui program, prin care se pot acorda credite garantate de stat pentru cumpararea de locuinte. Cele opt banci care acorda in detalii

Care sunt bancile cu cele mai bune cursuri de schimb valutar euro/leu?

Bancile cu cele mai avantajoase cotatii pentru vanzarea si cumpararea de euro la ghiseu, in cont sau pe card sunt CEC Bank, First Bank, Libra Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si Idea Bank. Cele mai dezavantajoase cursuri de schimb le gasim la Alpha Bank, ING Bank, BCR, detalii

Cum si-au schimbat bancile si IFN-urile atitudinea fata de clientii cu probleme, in cinci ani de functionare a CSALB: de la doar 30% dintre cererile de impacare amiabila acceptate in primul an, au ajuns la 70%, iar unele banci si la 90%

Daca in urma cu cinci ani, in septembrie 2015, cand s-a infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB), bancile si IFN-urile erau foarte reticente in a accepta cererile de impacare amiabila venite de la clientii cu diverse reclamatii sau probleme, acum detalii

Topul cardurilor de credit cu cele mai mici dobanzi

Dobanda la cardurile de credit a ramas neschimbata pe parcursul ultimului an, dat fiind ca bancile isi vand acest produs ca un mijloc de plata a bunurilor si serviciilor in rate fara dobanda pe anumite perioade. "Pana la 12 rate fara dobanda" a devenit un slogan bine cunoscut pentru detalii

Ultimele Comentarii