Criza COVID-19 | Analiza

Cat costa amanarea ratelor la credite: 7 miliarde de lei, daca nu se mai platesc jumatate dintre ele

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-28 19:10

Costul amanarii ratelor la credite ar putea fi de aproape 1 miliard de euro (4,65 miliarde lei), daca bancile vor suspenda pana la finalul anului doar o treime din ratele la credite.

Valoarea sumelor neincasate ar putea ajunge chiar la 7 miliarde de lei, daca bancile vor aproba cererile de amanare a ratelor pentru jumatate dintre clienti, pana la finalul anului, cum prevede Ordonanta Guvernului.

Sistemul bancar a obtinut anul trecut venituri din dobanzile la credite in valoare de aproape 19 miliarde lei, ceea ce inseamna ca daca o treime dintre acestea vor fi suspendate timp de noua luni, sumele neincasate sunt in valoare de 4,65 miliarde lei, aproape 1 miliard de euro.

Daca amanarea ratelor va fi aprobata pentru jumatate din numarul total de credite, atunci sumele neincasate ajung la 7 miliarde lei.

Profitul net al sistemului bancar in primele noua luni ale anului trecut s-a ridicat la 5 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile ar putea suferi pierderi la finalul anului, daca vor amana mai putin de jumatate din volumul total de credite.

Numarul persoanelor fizice si juridice care au credite la banci era 1.418.898, la finalul lunii ianuarie 2020, dintre care 1.308.653 sunt persoane fizice si 110.245 sunt firme.

Valoarea imprumuturilor detinute la banci de populatie si firme este de 427 miliarde lei, dintre care 167 miliarde lei sunt ale persoanelor fizice, in timp ce firmele au imprumuturi in valoare de 260 miliarde lei, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Guvernul a adoptat o ordonanta potrivit careia amanarea ratelor la credite se va putea face atat la banci, cat si la IFN-uri si firmele de leasing, doar de persoanele fizice, PFA-urile si IMM-urile ale caror venituri sunt afectate direct sau indirect de criza coronavirusului COVID-10, nu de toata lumea, pe o perioada de maxim noua luni, prin prelungirea perioadei de creditare. (vezi aici textul ordonantei)

Cei afectati direct de criza COVID-19 sunt cei carora le sunt afectate veniturile sau isi pierd locul de munca, pe cand cei afectati indirect urmeaza sa fie stabiliti in normele de aplicare a legii, care urmeaza sa fie adoptate saptamana viitoare.

Ministrul finantelor, Florin Citu, a declarat ca va fi "o plaja larga de beneficiari" ai amanarii ratelor, pentru ca "mai toti am fost afectati de criza".

El a mai precizat ca pentru amanarea ratelor nu va fi nevoie de modificarea contractelor de credit, prin acte aditionale.

Nu toata rata va fi amanata, ci doar principalul din aceasta, dobanda urmand a se plati ulterior, fiind reesalonata pe restul perioadei de creditare, maxim 5 ani, ceea ce inseamna ca ratele se vor majora putin, nu foarte mult, dupa cele noua luni de amanare. (vezi aici cu cat ar putea creste rata)

 

Taguri: Criza COVID-19  amanare rate credite  

Comentarii

Popescu
Culmea COVID-ULUI
Numărul de morți afectați de COVID 19 dintr-o tara este direct proportional cu nivelul de corupție al acelei tari si al educației populației.. ... Vezi Japonia..... de ce?, pentru ca aia nu au diluat dezinfectanti si furnizat spitalelor, pentru ca la ei daca esti racit deja porti masca ca sa nu infectezi pe altii, pt ca nu declanșeze stare de urgență ca sa te gândesti cati bani poti sa furi cu această ocazie îmbogățind firme private ale clientelei, pt ca....etc. E penibil sa stii de 2 luni ce urmează si sa nu asiguri materiale necesare medicilor, asta suna a tradare națională....cat de nesimțit trebuie sa fii. De era un Vlad Țepeș acum ii chilarea pe toți din guvern.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaSalt urias privind adoptia online bankingului, stimulat de criza COVID-19 (Trenduri pe piata de payments din Romania generate de pandemie - White Paper realizat de Banca Transilvania)

Martie şi aprilie, având în vedere noul mod de viaţă al românilor adus de starea de urgenţă, a fost o perioadă care a schimbat comportamente şi obiceiuri de consum şi, odată cu acestea, modul de a face banking, se arata intr-o analiza (White Paper) publicata de Banca detalii

A treia forma a legii privind darea in plata (77/2016) a fost adoptata de Parlament

Legea Zamfir/Piperea privind darea in plata a creditelor ipotecare (Legea de modificare a Legii nr. 77/2016) a fost adoptata de Parlament intr-o nou forma modificata, a treia, dupa ce Curtea Constitutionala a decis, la finalul lui 2019, ca o mare parte dintre prevederile acesteia sunt detalii

Cat de mult creste rata la un credit Prima Casa, dupa amanarea ratelor, conform OUG 37/2020

Multi cititori ne-au intrebat cat de mult poate creste rata la un credit Prima Casa, dupa amanarea ratelor, pentru a vedea daca merita sa ceara suspendarea platilor, astfel incat sa nu ajunga mai tarziu in situatia neplacuta de a avea o rata prea mare, pe care sa nu o mai poata plati. In detalii

Cat costa amanarea ratelor la credite: 7 miliarde de lei, daca nu se mai platesc jumatate dintre ele

Costul amanarii ratelor la credite ar putea fi de aproape 1 miliard de euro (4,65 miliarde lei), daca bancile vor suspenda pana la finalul anului doar o treime din ratele la credite. Valoarea sumelor neincasate ar putea ajunge chiar la 7 miliarde de lei, daca bancile vor aproba cererile detalii

Ultimele Comentarii