Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Se amana ratele la banci, dar cum ramane cu IFN-urile, CAR-urile, firmele de recuperare creante, popririle si executarile silite?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-25 21:20

Ratele la banci se amana, a decis Guvernul. Foarte bine, spun cititorii, dar cum ramane cu ratele la IFN-uri, CAR-uri, unde s-au indatorat multi romani saraci si pensionari? Si ce facem cu firmele de recuperari, care executa in continuare fostii clienti ai bancilor si le pun poprire pe salarii?

Corect ar fi ca si ratele la IFN-uri, CAR-uri si firmele de recuperare, precum si executarile silite si popririle, sa fie suspendate pentru o perioada, macar cat suntem in situatie de urgenta.

"Cele 3000 de case de ajutor reciproc (CAR) de pensionari si salariati sunt, in cazul amanarii ratelor, intr-o situatie dramatica. Desi nu vor fi incluse in ordonanta, debitorii vor adopta comportamentul celor de la banci", considera un cititor.

Cititorul vrea sa spuna ca se va crea un hazard moral prin amanarea ratelor la credite, adica pensionarii nu-si vor mai plati nici ei ratele la CAR-uri, dupa exemplul amanarii ratelor la banci, astfel ca CAR-urile vor ramane fara venituri.

Numai ca, la fel ca bancile, CAR-urile atrag si depozite de la clienti, astfel ca dispun de lichiditati. Spre deosebire de IFN-uri, care nu atrag depozite, ele putand doar acorda imprumuturi.

"Nu va atingeti de IFN-uri ca ati omorat creditarea...sunteti pa de la guvernare cu o asemenea solutie ... amanati la banci ca le veti da bani ca va imprumutati de la ele, dar lasati IFN-urile in pace si casele de ajutor reciproc. Ati inebunit sa luati astfel de decizii???", se mira un cititor.

Alt cititor comenteaza astfel, situatia IFN-urilor:

1. De poimaine toate creditele online pe termen scurt vor opri creditarea? 
2. IFN-urile nu detin depozite de la clienti!!! ca bancile si nu pot lua o asemenea decizie prin care sa oblige actionarii sa se alineze la fel si cu bancile, e impotriva economiei de piata. 
3. Bancile vor fi sprijinite de stat, IFN-urile nu. si lista poate continua 
4. Cine va avea de suferit? - clientii nebancari care nu vor mai putea trece peste perioada asta mica de criza de o luna, doua cat va dura pandemia. Pentru astfel de tipuri de credite trebuia gandita o strategie pe maxim 3 luni. 
5. Nu confundati IFN-urile cu ONG-urile - obiectul lor de activitate este creditarea nu institutii de binefacere sau biserici. 
6. Suntem deschisi la solutii de la caz la caz si sa beneficieze cei cu probleme real, somaj sau au ramas fara loc de munca, etc., dar ce propuneti voi e lichidarea IFN-urilor ori cu asa ceva nu suntem de acord. 
7. Cine plateste taxe si impozite pe 9 luni si salarii ??? ne ofera statul sprijin in acest sens sau v-ati gandit numai cum sa taiati!!!"

In privinta firmelor de recuperare creante, un cititor are urmatoarea parere:

"Sunt zeci de mii de oameni cu dosare de executare sau popriri pe salariu. Din moment ce ratele la bănci se amână cu o simpla solicitare telefonica, fără a se tine cont de șomaj tehnic, salariu diminuat, etc, ar trebui reglementat prin ordonanță de urgenta și statutul acestor ... pentru perioada următoare, va rog sa faceți scandal la Tv."

Spre deosebire de banci, nici IFN-urile, nici CAR-urile nici firmele de recuperare creante nu au anuntat pana acum masuri de amanare a ratelor pentru clientii acestora.

Doar patronatul IFN-urilor care acorda credite online a publicat un comunicat, in care se spune: "Printre masurile care se pot lua pentru a veni in ajutorul clientilor se numara: amanarea la plata a ratelor, extinderea perioadei de gratie, suspendarea penalitatilor, reducerea temporara a ratei dobanzii practicate."

Numai ca nici macar IFN-ul presedintelui patronatului IFN-urilor, Viva Credit, nu a anuntat ca va amana ratele la credite.

Doar ExtraSimplu.ro, site-ul prin care Extra Finance acorda credite online, a anuntat ca amana cu 15 zile plata ratelor pentru clientii afectati de coronavirus, insa cateva zile mai tarziu acest IFN a fost radiat de BNR, care a descoperit ca a incalcat mai multe regulamente. (vezi aici detalii)

Comentarii

Cristina
Amanare rate IFN-uri
Sub egida hai sa dam tunuri la banci si ifn-uri ca nu le vom mai plati e o solutie extrem de buna luata de guvern si bnr. Intrebrea e cine plateste costurile acestei decizii? Bancile, actionarii sau statul? Pentru autorul articolului: Toate IFN-urile au luat decizii de amanare la plata dar de la caz la caz ca nu se pot lua unitar pentru toata lumea.... e o aberatie cu amanare pe 9 luni. Hai sa amanam salariile pe 9 luni ce ziceti sunteti de acord sau mai bine parlamentarii, guvernantii pentru a reduce costurile sa numai ia pe termen de 9 luni acea indemnizatie, ce ziceti nu suna bine sau pensii speciale taiate. Taiati costurile de la voi intai domnilor si dupa aceea sa nationalizati firme.

Popescu
Termen nejustificat de 9 luni - s-a aprobat furtul de la banci si IFN-uri
Ideea cu 2-3 rate lunare amanate isi avea sensul deoarce peste 2 luni va trebui sa ne intoarcem cu totii la munca sa-i dam drumul la economie ca doar nu stam toti in somaj 9 luni. Iar asta cu 9 luni la toata lumea in conditiile in care bugetarii isi vor primi salariile integral pana la sfarsitul anului e pur de campanie electorala si hotie pe fata. Daca statul ia o astfel de masura trebuie dat in judecata pentru ca e nationalizarea veniturilor unor persoane juridice pe o perioada de 9 luni fara sustinere de taxe si impozite. Adica luam de la voi ca aveti, dar nu v-ati pus si intrebarea daca vrem. Cine credeti ca va plati factura asta pentru rate amanate .... tot fraierul de roman numai ca o va plati de 3-4 ori mai mult decat daca si-ar plati ratele in mod normal. Cum se va intampla asta? Prin costurile indirecte la produse si servicii!

Adrian
Ifn=japca
Bai,sper ca toate ifn-urile astea care iti ia dobanzi mai mari decat camatarii sa se duca pe apa sambetei!niste jeguri cu dobanzi exorbitante care isi fac traiul nestingerite pe spatele fraierilor care nu au ce face ca nu au alta posibilitate decat sa apeleze la ei...zdrentelor!!v-ati scos parleala gata!

V .Gabriela
Pensii
Daca am poprire pe pensie referitor la un credit se syspenda poprirea oe perioada virusului?

Mazilu Viorica
Rate la CAR
Dupacum stim casele de ajutor reciproc acorda imprumuturi din fondirile sociale ale membrilor car , care si-au economisit anumite sume pentru zile negre , pastrind aceste sume la case de ajutor reciproc. Daca OG se aplica si la CAR , multi imprumutanti chiar si cei restantier vor face uz de aceasta OG. Intrebare : in acest caz de unde vom restitui fondurile sociale membrilor care nu au imprumuturi si au nevoie de acesti bani ????

Vasile Coman - Bancherul.ro
amanare rate CAR
Stimata doamna Mazilu, OUG 37 se aplica si IFN-urilor tip CAR sau amanet. In privinta restituirii fondurilor sociale, este o problema pe care va sfatuiesc sa o discutati cu BNR si cu Guvernul. Daca aveti nevoie de ajutorul meu, sunati-ma la 0723292899.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19Bancile si IFN-urile pot aproba amanarea ratelor la credite, incepand de astazi, conform OUG 37/2020, publicata in Monitorul Oficial din 6 aprilie

Incepand de astazi, bancile si IFN-urile pot aproba amanarea ratelor la creditele populatiei si firmelor afectate de pandemia COVID-19, conform normelor de publicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 37/2020, care au fost publicate in Monitorul Oficial nr.285 din 6 aprilie 2020 detalii

Cine si cum poate face amanarea ratelor la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020

Va prezentam mai jos procedura pentru amanarea ratelor la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020, sub forma de intrebari si raspunsuri utile. La "Comentarii" puteti sa puneti si alte intrebari daca aveti nelamuriri sau daca aveti nevoie de ajutor pentru amanararea detalii

Ministerul Finantelor explica modul in care se amana ratele la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020: trebuie o declaratie pe proprie raspundere ca veniturile sunt afectate de criza COVID-19

Ministerul Finantelor explica, intr-un comunicat, modul in care persoanele fizice si firmele pot sa-si amane ratele la banci si IFN-uri pana la sfarsitul anului, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020, care inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Astfel, persoanele fizice pot detalii

Poprirea conturilor bancare continua, in ciuda crizei COVID-19: "ING mi-a luat tot salariul de pe card"

Executorii judecatoresti continua popririle pe salarii si conturile bancare ale celor executati silit de banci, IFN-uri, fime de recuperare creante si alti creditori, in ciuda situatiei de stare de urgenta cauzata de pandemia coronavirusului COVID-19. Executorii judecatoresti nu au oprit detalii

Ultimele Comentarii