Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Guvernul va decide amanarea platii ratelor la credite de catre persoanele si firmele afectate de coronavirus si ar putea subventiona si dobanzile; PSD depune un proiect de lege asemanator in Parlament

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-24 21:13

Guvernul va decide in sedinta de joi adoptarea unui moratoriu pentru amanarea ratelor la creditele pe care le au la banci si IFN-uri persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului COVID-19, a anuntat ministrul Finantelor, Florin Citu.

In acelasi timp, premierul Ludovic Orban a declarat ca Guvernul intentioneaza sa subventioneze o parte din dobanzile pe care clientii bancilor ar fi trebuit sa le achite in perioada suspendarii ratelor la credite, pentru a asigura bancilor lichiditatile necesare pentru sustinerea economiei.

Citu a precizat ca amanarea ratelor se va face la cererea persoanelor afectate de criza, fara sa fie nevoie de niciun document justificativ, pe o perioada care urmeaza sa fie stabilita, probabil in jurul a noua luni.

Ratele amanate vor trebui achitate ulterior, printr-o procedura care de asemenea va fi stabilita de Guvern.

Anuntul ministrului Finantelor a fost facut dupa ce BNR a comunicat ca bancile pot amana fara probleme ratele la credite pentru persoanele afectate de pandemia de coronavirus, fara sa fie nevoite sa faca provizioane, ca in cazul unei restructurari obisnuite a creditelor. (vezi aici detalii)

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat ca nu doar bancile pot amana fara probleme ratele la credite, ci si Guvernul poate adopta un moratoriu privind amanarea ratelor pentru toti romanii, indiferent la ce banca sau IFN au imprumutul, sau sa subventioneze dobanzile.

Aproape toate bancile mari au anuntat deja ca vor suspenda plata ratelor la credite pe perioade intre 1 si 6 luni.

Si guvernele altor tari din regiune, precum Ungaria si Polonia, au decis sa suspende plata ratelor la credite, din cauza crizei coronavirusului, pe perioade intre 6 luni, in cazul Poloniei, si pana la finalul anului, in Ungaria.

Guvernul din Polonia a alocat si fonduri bugetare destinate amanarii ratelor.

Declaratia premierului Orban, in cadrul conferintei de presa de la Guvern:

Vreau să vă spun un lucru simplu, care trebuie înțeles de toți oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetățenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă.

Noi trebuie, pe de o parte, să susținem companiile și cetățenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-și rescadenţeze creditele, să se amâne plata unor rate, noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între Banca Națională, Guvernul României și, evident, între sistemul financiar-bancar.

Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără de care nu poate să funcționeze normal. Aici trebuie să existe un echilibru, care, pe de o parte - vă repet - să mențină funcționalitatea sistemului financiar-bancar, să nu pună băncile într-o situație de lipsă de lichidități sau într-o situație care să le afecteze buna funcționare şi, pe de altă parte, să şi putem să oferim o mână de ajutor către companii şi cetățenii care se află în dificultate.

Echilibrul trebuie căutat şi trebuie căutat prin dialog, prin colaborare, prin gândirea foarte serioasă a fiecărei măsuri care se adoptă. Știu că există o adevărată competiție acum de proiecte legislative, care vin şi promit marea cu sarea că o să amâne pe 9 luni, pe 1 an de zile ratele la bănci.

Nu se poate face aşa ceva, pentru că în momentul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, fiind lipsite de venituri pe care ei nu pot să le compenseze în altă modalitate, vor fi afectate și, până la urmă, va avea de suferit economia, va avea de suferit cetățeanul, vor avea de suferit firmele.

Proiectul de lege al PSD

PSD a depus la Parlament un proiect de lege pentru suspendarea rambursarii creditelor pe care le au la banci si IFN-uri persoanele fizice si firmele afectate de criza coronavirusului, pe o perioada de 6 luni, pana la 30.09.2020.

Proiectul PSD mai prevede ca IFN-urile care inregistreaza dificultati financiare in urma suspendarii platii ratelor la credite pot obtine credite garantate de stat, in conditiile OUG nr.29/2020. 

Taguri: Criza COVID-19  amanare rate credite  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19Ministerul Finantelor explica modul in care se amana ratele la credite, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020: trebuie o declaratie pe proprie raspundere ca veniturile sunt afectate de criza COVID-19

Ministerul Finantelor explica, intr-un comunicat, modul in care persoanele fizice si firmele pot sa-si amane ratele la banci si IFN-uri pana la sfarsitul anului, conform normelor de aplicare a OUG 37/2020, care inca nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Astfel, persoanele fizice pot detalii

Poprirea conturilor bancare continua, in ciuda crizei COVID-19: "ING mi-a luat tot salariul de pe card"

Executorii judecatoresti continua popririle pe salarii si conturile bancare ale celor executati silit de banci, IFN-uri, fime de recuperare creante si alti creditori, in ciuda situatiei de stare de urgenta cauzata de pandemia coronavirusului COVID-19. Executorii judecatoresti nu au oprit detalii

Legea privind amanarea ratelor la credite pentru toate persoanele fizice, afectate sau nu de coronavirus, pana la sfarsitul anului, fara majorarea ratei ulterior, a fost votata de Parlament

Parlamentul a adoptat astazi o lege initiata de Partidul Social Democrat (PSD), care detine majoritatea in legislativ, potrivit careia orice persoana fizica poate cere bancilor, IFN-urilor si firmelor de leasing, amanarea ratelor la credite, pana la sfarsitul anului, spre deosebire de OUG detalii

Normele de aplicare ale OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite nu au fost inca publicate; bancile, cu exceptia BRD, amana ratele conform ofertelor proprii

Normele de aplicare ale OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial, insa bancile, cu exceptia BRD, continua sa primeasca cereri de amanare a ratelor conform propriilor oferte, care prevad suspendarea platii ratelor pe perioade de pana la 3 detalii

Ultimele Comentarii