Criza COVID-19 | Stirea Zilei

Firmele au inceput sa se planga ca bancile au stopat creditarea; Guvernul si BNR trebuie sa adopte rapid masuri serioase, nu doar amanarea ratelor, pentru evitarea unui blocaj si escaladarea crizei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-17 10:09

Firmele au inceput sa se planga ca bancile le refuza aprobarea de noi linii de credit necesare pentru desfasurarea activitatii, in ciuda recomandarilor autoritatilor europene si locale pentru luarea unor masuri de a asigura afacerilor lichiditatile de care au nevoie, pentru a putea face fata crizei coronavirusului.

Intr-un comunicat de ieri al Eurogroup-ului se arata ca tarile membre trebuie sa adopte masuri coordonate pentru protejarea economiilor afectate de virusul COVID-19, precum:

- Cheltuieli bugetare de urgenta pentru tratarea si prevenirea virusului.

- Furnizarea de lichiditati firmelor afectate puternic de criza, in special IMM-urilor din sectoare si regiuni puternic afectate, precum transporturile si turismul, prin garantii de stat care sa ajute firmele sa obtina credite.

Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca Guvernul va acorda garantii de stat pentru a ajuta firmele sa obtina credite de la banci in perioada de criza, insa pana acum n-a fost adoptata nicio masura in acest sens, autoritatile fiind luate prin surprindere de amploarea crizei, ca de obicei.

Cele care sunt nevoite sa reactioneze rapid sunt firmele private, inclusiv bancile, care au adoptat deja masuri de criza, primele fiind, dupa cum stim din criza financiara din 2008, restructurarile si taierea/suspendarea cheltuielilor, iar in cazul bancilor restrictionarea creditarii.

De aceea, Guvernul si Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa vina rapid cu masuri pentru garantarea creditarii capitalului de lucru al firmelor, pentru ca acestea sa dispuna de suficiente lichiditati, in vederea reducerii amploarei crizei economice care va urma socului provocat acum de COVID-19.

Guvernul si BNR trebuie sa gaseasca, de asemenea, solutii si pentru persoanele fizice cu credite, pentru ca amanarea ratelor este doar o solutie temporara.

Trebuie sa ne gandim cum isi vor plati oamenii doua sau trei rate odata, dupa amanare, si mai ales de unde le vor plati, daca vor sta mai mult acasa sau chiar in somaj.

De aceea, ratele la credite ar trebui nu doar amanate la plata pentru o luna sau trei, ci si restructurate pe o anumita perioada, astfel incat oamenii sa le poata achita, dupa expirarea termenului de amanare si dupa ce criza se va fi terminat.

Masuri serioase, concrete, si cat mai rapite trebuie adoptate de Guvern si BNR, pentru evitarea unui blocaj si escaladarea unei crize.

Sa vedem daca am invatat ceva din criza din 2008 si daca mai si putem aplica lectia.

Bancile si-au anuntat disponibilitatea de a ajuta oamenii si firmele afectate de criza, dar au sugerat ca au nevoie si de sprijinul autoritatilor.

Intr-un comunicat comun al asociatiilor bancilor (ARB si CPBR), se arata ca "instituțiile de credit vor acorda o atenție deosebită privind posibilitatea agenților economici de a-și păstra angajații și capacitatea de retribuire a acestora.

Pe lângă măsurile individuale de sprijin pe care le adoptă băncile de la caz la caz, considerăm că va fi esențial suportul reglementării naționale și europene pentru anumite derogări menite să permită băncilor să acorde un sprijin mai amplu clienților persoane fizice și juridice care pot întâmpina dificultăți în această perioadă." (vezi aici detalii)

Cea mai mare banca din Romania, Banca Transilvania, o banca romaneasca, si-a luat angajamentul ca “vom face totul pentru binele românilor, al economiei şi al României. Vom avea o atitudine proactivă şi de susţinere pentru companii şi pentru clienţii creditaţi pentru că acum solidaritatea a devenit obiectivul principal" (vezi aici detalii).

Consiliul Investitorilor Straini si Confederatia Patronala Concordia, din care fac parte si o parte dintre banci, prin Consiliul Patronatelor Bancare, au publicat un set de masuri necesare pentru atacarea crizei coronavirusului, printre care:

- raportat la evoluția situației economiei românești și a dimensiunilor impactului acestei epidemii asupra clienților bancari, deopotrivă persoane fzice și juridice, este de analizat oportunitatea amendării cadrului de reglementare prudențial și contabil pentru facilitarea implementării celor mai bune măsuri de restructurare / eșalonare / amânare a unor plăți în cazul acestor clienți;

Extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienților care sunt în mod obișnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectați temporar de implicațiile situației apariției noului coronavirus;

- Elaborarea unui program de garanții guvernamentale pentru plățile aferente portofoliilor de credite garantate și de consum pentru următoarele 12 luni;

- Solicitarea către Uniunea Europeană a unei derogări pentru a putea acorda garanții extraordinare (pentru portofoliu) și/sau prelungirea finanțărilor cu garanția statutului pentru a asigura supraviețuirea companiilor supra-îndatorate pentru următoarele 12 luni (i.e. garantarea plaților);

Amânarea, fără penalizare, a plății obligațiilor fiscale a întreprinderilor mici și mijlocii – IMM, pentru o perioadă de 6 luni; (vezi aici detalii)

 

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Criza COVID-19  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii