BANCI | Stirea Zilei

Bancile au inceput anul in forta, cu un volum record de credite noi in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-03 19:48

Bancile au inceput in forta anul 2020, cu un volum record de credite noi in lei acorate in ianuarie, pentru toate tipurile de imprumuturi, atat pentru populatie cat si pentru firme, arata datele statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, valoarea totala a creditelor noi in lei acordate de banci in luna ianuarie s-a cifrat la 5 miliarde lei, un record istoric pentru aceeasi luna din ultimii 11 ani. (vezi graficul)

Avansul creditarii din ianuarie 2020 a fost de 37%, echivalentul a aproape 1,4 miliarde lei, comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, cand valoarea creditelor noi a fost de 3,7 miliarde lei, un nivel asemanator cu cele inregistrate in ultimii trei ani.

Toate tipurile de credite noi au fost in crestere in ianuarie, atat cele pentru consum si ipotecare, cat si creditele pentru firme.

Cel mai mare salt a fost inregistrat insa de finantarile pentru firme.

Cresterea puternica a creditelor acordate intreprinderilor este in contradictie cu rezultatele sondajului privind creditarea realizat de BNR, potrivit caruia bancile anticipau o inasprire a conditiilor de creditare pentru companii, in paralel cu un avans marginal al cererii de credite din partea acestora. (vezi aici rezultatele sondajului)

Creditarea firmelor a fost influentata si de dobanzile in scadere pentru a doua luna consecutiv, la 5,6% pe an in ianuarie, de la 5,79% in decembrie 2019 si 5,90% in noiembrie 2019, conform datelor BNR.

Dobanda medie la creditele pentru firme din ianuarie 2020 este mai mica si decat cea din aceeasi luna a anului precedent, cand se situa la 5,78% pe an.

Si costul total (DAE) al creditelor ipotecare a scazut usor in ianuarie, la 5,51%, de la 5,65% in decembrie, fiind de asemenea sub valoarea din urma cu un an, de 5,93%.

Cele mai mici dobanzi standard la creditele ipotecare sunt practicate in prezent de CEC Bank, ING Bank si Credit Europe Bank. (vezi aici topul celor mai mici dobanzi la creditele ipotecare)

In privinta dobanzii medii (DAE) la creditele pentru consum, aceasta a crescut usor in ianuarie, la 10,57%, de la 10,48% in decembrie, fiind de asemenea sub nivelul din ianuarie 2019, de 10,87%.

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele pentru nevoi personale sunt, in ordine, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si CEC Bank (vezi aici topul dobanzilor la creditele de consum).

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCreditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la conturile de economii

Dobanzile la conturile de economii in lei platite de cele mai mari banci romanesti variaza intre 0,3% si 1,5% pe an. Conturile de economii, spre deosebire de depozitele bancare clasice, au avantajul ca poti depune si retrage oricand bani, fara sa existe un anumit termen pana la care nu detalii

Cat de mult au scazut dobanzile la credite in Romania, dupa izbucnirea crizei COVID-19, in comparatie cu alte tari din zona: Ungaria, Polonia, Cehia si Bulgaria

Cat de mult au scazut dobanzile la credite in tara noastra si in alte state din zona, dupa ce bancile centrale au decis sa scada semnificativ ratele de referinta, pentru a contracara criza coronavirusului? BNR a scazut dobanda de referinta cu 0,5 puncte in 23 martie, de la 2,5% la 2%. detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele pentru casa?

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare standard sunt, in ordine, CEC Bank, Banca Transilvania (BT) si Banca Comerciala Romana (BCR). Dobanzile sunt valabile in conditii normale, fara alte conditionari, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii, incheierea unei detalii

Ultimele Comentarii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Rate

  Dupa cele enumarate mai sus as dori sa stiu cum as putea obtine o refinantare.. Am fost la ... detalii

 • Amânare plată a ratelor

  Am cerut amanarea ratelor pt i perioada de 6kuni,cererea mi a fost aprobată. Dupa doua luni am ... detalii