BANCI | Stirea Zilei

Bancile relaxeaza conditiile de acordare a creditelor de consum, dar le inaspresc pentru firme

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-02 20:16

Bancile continua sa stimuleze creditele pentru consum, in conditiile cresterii salariilor si pensiilor, datorita politicii fiscale prociclice, facand in acelasi timp mai greoaie finantarea firmelor, rezulta din sondajul trimestrial in randul bancilor realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, bancile se asteapta ca in primul trimestru din acest an standardele de creditare pentru oferta de credite de nevoi personale (destinate consumului, in special) sa se relaxeze, in paralel cu inasprirea conditiilor de acordare a creditelor pentru companii (vezi graficul).

In privinta cererii pentru credite de nevoi personale, bancile se asteapta ca aceasta sa creasca in primele trei luni din 2020, in timp ce solicitarile pentru finantarea afacerilor ar putea urma doar un avans marginal.

In privinta creditelor pentru achizitia de locuinte si terenuri, oferta ar urma sa ramana constanta, la fel ca cererea, dupa ce aceasta din urma a consemnat o dinamica importanta in ultimul trimestru al anului trecut, in paralel cu scaderea cererii pentru credite de consum.

Sondajul privind creditarea din ianuarie 2020 publicat de BNR:

Sinteză

În concordanță cu estimările din trimestrul precedent, instituțiile de credit au păstrat nemodificate condițiile de creditare a populației în T4 2019, în cazul ambelor categorii
de împrumuturi destinate populației (consum și imobiliar).

Standardele de creditare

aferente împrumuturilor acordate companiilor au cunoscut o înăsprire marginală.

Așteptările pentru următoarea perioadă (T1 2020) sunt de menținere constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri și de relaxare moderată în cazul creditelor de consum acordate populației.

Pentru ansamblul companiilor, băncile se așteaptă ca standardele de creditare să înregistreze o înăsprire moderată în T1 2020, evoluție generată de standardele de creditare aferente împrumuturilor pe termen scurt și lung care vor fi acordate IMM.

Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a crescut semnificativ în T4 2019, în timp ce solicitările pentru împrumuturi de consum acordate populației s-au redus cu aceeași amplitudine.

Cererea de credite din partea companiilor nefinanciare
a înregistrat o creștere marginală, această evoluție la nivel agregat fiind influențată de cererea de credite pe termen lung din partea companiilor mici și mijlocii pentru care, de asemenea, s-a consemnat un avans marginal.

Așteptările băncilor pentru perioada următoare (T1 2020) sunt de menținere constantă a cererii pentru creditele imobiliare și de creștere moderată a celei pentru împrumuturile de consum acordate populației.

Instituțiile de credit estimează o creștere marginală a cererii
din partea firmelor în T1 2020, atât la nivel agregat, cât și în structură.

A. SECTORUL COMPANIILOR NEFINANCIARE

▪ Standardele de creditare s-au înăsprit marginal în T4 2019, atât la nivelul ansamblului companiilor nefinanciare, cât și în structură, pentru toate tipurile de scadențe și firme.

Factorii care au generat această evoluție sunt similari celor din trimestrul anterior, respectiv situația actuală sau așteptată a capitalului băncii și deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR.

Pentru T1 2020, instituțiile de credit prognozează o înăsprire moderată a standardelor de creditare, la nivelul întregului sector, evoluție determinată de segmentul companiilor mici și mijlocii, indiferent de scadența împrumuturilor.

▪ Termenii creditării, în cea mai mare parte, s-au menținut neschimbați, cu excepția primei solicitate pentru creditele mai riscante care s-a înăsprit moderat și a spread-ului ratei medii de dobândă a creditului față de IRCC/ROBOR care a înregistrat o relaxare de intensitate moderată.

▪ Cererea de credite din partea companiilor, la nivel agregat, a crescut marginal în T4 2019. Această dinamică are drept corespondent, în structură, majorarea marginală a cererii de credite pe termen lung din partea companiilor mici și mijlocii.

▪ În ceea ce privește evoluția riscului de credit, băncile au apreciat, pentru T4 2019, că acesta s-a menținut constant, indiferent de dimensiunea companiei.

Defalcat pe sectoare de activitate, băncile au perceput riscul de credit ca fiind în creștere pentru o parte dintre sectoare, cel mai important avans consemnânduse în ramura energie.

B. SECTORUL POPULAȚIEI

▪ În concordanță cu estimările din trimestrul precedent, băncile au păstrat nemodificate standardele de creditare a populației în T4 2019, în cazul ambelor categorii de împrumuturi destinate acestui sector (consum și imobiliar).

Așteptările pentru următoarea perioadă (T1 2020) sunt de menținere constantă a standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri și de relaxare moderată la nivelul creditelor de consum.

▪ Termenii creditării pun în evidență relaxarea moderată a spread-ului ratei medii de dobândă a creditului față de IRCC/ROBOR pentru creditele de consum și păstrarea nemodificată a acestora pentru împrumuturile imobiliare.

▪ Cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a crescut semnificativ în T4 2019, în timp ce solicitările pentru împrumuturi de consum s-au redus cu aceeași amplitudine.

Așteptările băncilor pentru perioada următoare (T1 2020) sunt de menținere constantă a cererii pentru creditele imobiliare și de avans moderat al celei pentru creditele de consum.

Solicitările de creditare a populației respinse de băncile autohtone în T4 2019 s-au menținut la o valoare constantă.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii