BANCI | Interviu

BRCI, banca lui Dorinel Umbrarescu, a fost vanduta magnatului indian Sanjeev Gupta, care detine si Sidex Galati

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-28 08:07

Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI), detinuta de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, a fost vanduta magnatului indian Sanjeev Gupta, care detine si Sidex Galati, precum si o banca in Marea Britanie, Wyelands Bank.

BRCI nu este preluata de banca lui Gupta ci de acesta personal, in calitate de investitor, impreuna cu firmele sale, la fel cum BRCI este detinuta in majoritate (98%) de Umbrarescu, dupa cum a declarat seful supravegherii bancilor din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza, citat de Hotnews.ro:

"Saptamana trecuta s-a aprobat tranzactia BRCI, s-a aprobat investitorul Sanjeev Gupta si firmele lui. El mai are banci autorizate in Marea Britanie. Sa speram ca banca va creste, pentru ca pana acum nu prea facea nimic".

Dorinel Umbrarescu, patronul firmelor de constructii Spedition UMB si Tehnostrade, implicate in principal in constructia de drumuri si autostrazi, a infiintat BRCI pe structura fostei banci grecesti ATE Bank, pe care a cumparat-o in primavara lui 2013, in schimbul a 10 milioane de euro.

BRCI si-a inceput activitatea in 2014, cu un capital minim impus de BNR, de 37 milioane lei, majorat ulterior la 126 milioane lei, sub conducerea lui Marinel Burduja, fostul vicepresedinte al Raiffeisen Bank responsabil de divizia corporate.

Burduja a plecat insa de la BRCI dupa nici un an, in urma neintelegerilor cu patronul Umbrarescu, nemultumit ca trebuie sa scoata din buzunar tot mai multi bani pentru investitii in noua banca, fara sa vada rezultate imediate.

De fapt, Umbrarescu a decis sa renunte la proiectul noii banci, care s-a dovedit prea costisitor pentru el pe termen scurt, o banca fiind o afacere pe termen mediu si lung, asa incat a inceput imediat tratative pentru vanzarea bancii, mai intai cu un alt om de afaceri, Valer Blidar, care detine Banca Feroviara.

Blidar ar fi vrut sa cumpere BRCI, dupa cum a anuntat, dar se pare ca nu s-a inteles la pret cu Umbrarescu. Acesta a incercat in urmatorii ani sa gaseasca alti cumparatori mai darnici, dar fara succes, pana la finalul anului trecut, cand l-a gasit pe omul de afaceri indian.

BRCI avea la finalul lui 2018 un capital social de 63 milioane lei, capitaluri proprii de 38 milioane lei si active de 120 milioane euro, dintre care credite acordate clientilor in valoare de doar 10 milioane lei.

In ultimii doi ani (2018 si 2017), BRCI a inregistat pierderi de peste 9 milioane lei anual (9,1 milioane euro in 2018 si 9,8 milioane euro in 2017).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

Cresterea dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romani, iar bancile au profitat

Cresterea preturilor si a dobanzilor la credite nu i-a afectat prea tare pe romanii indatorati la banci, care si-au putut plati ratele gratie salariilor tot mai ridicate, bancile avand astfel de castigat. Majoritatea celor care au recurs la ajutorul CSALB detalii

Banca Transilvania despre taxa pe cifra de afaceri: nu vrem sa facem clientilor ceea ce ni s-a facut noua

Banca Transilvania spune ca nu va transfera clientilor taxa de 2% pe cifra de afaceri impusa de Guvern in 2024 si 2025 si 1% din 2026. „In niciun caz nu dorim să creștem prețurile sau marjele clienților existenți. Deci, nu vrem să facem ceea ce detalii

 



 

Ultimele Comentarii