ECONOMIE | Analize economice

Romania, ultima in UE la angajatii temporar, cu o pondere de doar 1,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-02-28 06:00

Potrivit datelor comunicate de Eurostat, România s-a plasat în al doilea trimestru din 2019 pe ultimul loc în UE, alături de Lituania, la ponderea celor angajați temporar, cu un procentaj de doar 1,5% din totalul angajaților, de nouă ori mai mic față de media europeană.

Peste procentajul nostru dar tot la niveluri relativ reduse s-au situat Letonia (3,1%), Estonia (3,4%), Bulgaria (4,1%) și Marea Britanie (5,1%).

La polul opus, mai mult de unul din patru angajați în Spania (26,4%) și mai mult de unul din cinci în Polonia (22,2%), Portugalia (21%) și Olanda (20,5%) au avut un contract temporar de muncă. De reținut, Polonia apare ca o excepție între țările din fostul bloc estic iar Marea Britanie printre marile economii occidentale.

Pe parcursul ultimilor 17 ani, rata angajărilor temporare a fluctuat la nivelul UE de la 12,6% în primul trimestru din 2003 până la 13,6% în al doilea trimestru din 2019, cu un maxim de 14,7% atins în ultimul sfert al lui 2006, întâmplător sau nu exact înainte de aderarea României și Bulgariei.

Un numar de 26 de milioane de angajați cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au avut în T2 2019 un contract temporar de muncă, proporția fiind mai mare în rândul femeilor ( 14,2%) decât în rândul bărbaților (13,2%).

După cum era de așteptat, dacă se face trimitere la grupele de vârstă, tinerii au deținut cea mai mare parte a contractelor de muncă temporare.

Pe ansamblul UE, cam trei din șapte angajați cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani au avut angajamente pe durată limitată (42,8%), mult peste cota din total a celor de 25 -54 ani (11,6%) și cea a persoanelor mai în etate (55-64 de ani), care au cumulat doar 6,5%.

Dincolo de vârstă, avem aici imaginea unei flexibilități mai ridicate a forței de muncă în țările cu pondere ridicată a muncii temporare dar și a unei anumite rigidități în caz contrar.

În context, pe măsură ce economia se va dezvolta și vom converge spre uzanțele occidentale, ar fi de așteptat să consemnăm o creștere a angajărilor temporare la noi, stimulată și de o taxare mai favorabilă. Îndeosebi în cazul tinerilor, care se află la început de activitate și au venituri mai scăzute.

 

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceNumarul participantilor la pilonul II de pensii a ajuns la 7,5 milioane

Numărul participanților la pilonul II de pensii a depășit pragul de 7,5 milioane la finele lunii februarie, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Aproape jumătate dintre participanți (48,2%) sunt concentrați în cele mai mari două fonduri detalii

O treime din deficitul comercial al Romaniei este cauzat de importurile din Ungaria si Polonia

Potrivit datelor publicate de Eurostat, aproape jumătate din deficitul comercial înregistrat de România pe anul 2019 a fost cauzat de soldurile negative cu șase țări din regiune. Pe podium în acest nedorit top al minusurilor în relațiile bilaterale figurează detalii

Marile disparitati regionale din Romania, in statisticile Eurostat: nivelul de trai din Bucuresti e printre cele mai ridicate din Europa, iar cinci regiuni romanesti sunt printre cele mai sarace

Bucureștiul se situează pe locul opt în UE ca nivel de trai măsurat în termeni de PIB/angajat, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2018, ajustate cu nivelul prețurilor din fiecare țară. Doar două regiuni din Irlanda, Luxemburgul și patru regiuni din Belgia detalii

Numarul pensionarilor in 2019 a ramas neschimbat: 4,688 milioane; principiul contributivitatii se erodeaza

Pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei in ultimul trimestru din 2019, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent, iar creșterea anuală a veniturilor pensionarilor în termeni reali (ca putere de cumpărare, ajustat cu inflația lunară medie pe ultimele trei detalii

Ultimele Comentarii