BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2019: activele si-au dublat ritmul de crestere, profitul scade

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-24 19:05

Sistemul bancar a reusit in 2019 sa-si majoreze activele cu un ritm de doua ori mai mare decat in anul precedent, precum si in raport cu cresterea PIB-ului, in ciuda mediului legislativ impredictibil si ostil, determinat de impunerea unei taxe pe active si mai multe proiecte de lege pentru protectia consumatorilor.

Astfel, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), activele sistemului bancar au crescut in 2019 cu 9,8%, echivalentul a 44,1 miliarde lei, la 495 miliarde lei, un ritm dublu comparativ cu anul precedent, cand a avansat cu doar 5,5%, dar si fata de cresterea PIB-ului de doar 4,2%.

Profitul net al sectorului bancar a ramas stabil in 2019, la 6,3 miliarde lei, in scadere cu 7% fata de anul precedent, fiind afectat de taxa bancara, dar precum si de pierderile recunoscute de cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, un urma pierderii procesului cu Curtea de Conturi.

Un numar de 24 de banci, dintre cele 33 in total plus Creditcoop, au inregistrat profit in 2019, pe cand 10 au raportat pierderi.

In consecinta, indicatorii de profitabilitate au pierdut din putere: rentabilitatea activelor (ROA) a scazut la 1,35%, de la 1,59%, iar rentabilitatea capitalurilor (ROE) de la 14,85% la 12,32%.

Profitul operational al bancilor, adica profitul rezultat in urma activitatii de baza, fara costurile riscurilor si alte taxe, a crescut si in 2019, cu 8%, echivalentul a 800 milioane lei, la 10,6 miliarde lei.

Rata rentabilitatii activitatii de baza a ramas stabila, la 186%, nivel asemanator cu cel din anul anterior.

Cresterea profitului operational s-a datorat in principal incasarilor mai mari de dobanzi pentru creditele acordate in numar tot mai ridicat.

Volumul de credite acordate de banci populatiei si firmelor a urcat cu 31 miliarde lei in 2019 (12%), la un total de 280 miliarde lei, in timp ce depozitele au crescut cu 11%, echivalentul a 38,5 miliarde lei.

Astfel, veniturile din dobanzi au avansat cu 12%, echivalentul a 2 miliarde lei, la 18,8 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile la depozite au fost de doar 3,5 miliarde lei, desi in crestere mult mai mare, de 21%, echivalentul a 0.6 miliarde lei.

Veniturile nete din dobanzi au sporit astfel cu 10%, echivalentul a 1,4 miliarde lei, la un total de 15,2 miliarde lei.

Veniturile nete din comisioane au stagnat la 4,1 miliarde lei, in ciuda faptului ca de la finalul anului comisioanele pentru platile in euro au scazut substantial, de peste 10 ori, ca urmare a implementarii normelor SEPA.

Provizioanele pentru creditele neperformante (ajustari pentru pierderi asteptate, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene - ABE) au continuat sa scada, la 7,8 miliarde lei in 2019, de la 8,4 miliarde lei in anul precedent, in conditiile in care rata creditelor neperformante a continuat descresterea, la 4%, la finalul lui 2019.

Solvabilitatea bancilor se mentine si ea la un nivel ridicat, de 20% la sfarsitul lui 2019, fata de 19,6% in anul precedent.

Numarul unitatilor bancare a continuat sa scada, la 4.018 unitati (doar ale bancilor, fara Creditcoop), cu 341 mai putine decat anul precedent.

In acelasi timp, numarul salariatilor s-a diminuat cu 631 de persoane, la 53.106 de angajati in banci, la sfarsitul lui 2019.

 

Taguri: Indicatori sistem bancar  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiParlamentul pregateste o lege pentru salvarea bancilor pentru locuinte

In precedenta criza din 2008, nicio banca din Romania nu a avut nevoie de bani publici pentru a fi salvata de la faliment (bailout): au avut loc doar fuziuni, achizitii si retrageri de pe piata. Acum, insa, in perioada crizei COVID-19, Parlamentul pregateste o lege prin care vrea sa detalii

Legea privind suspendarea executarilor silite si popririlor a fost blocata de Guvern, prin sesizarea la Curtea Constitutionala

Guvernul a blocat o lege adoptata de Parlament prin care se suspenda pana la 1 in septembrie executarile silite prin poprirea salariilor, pensiilor sau altor venituri si sume de bani din conturile bancare, prin sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la ilegalitatea actului detalii

Raiffeisen Bank este reclamata de clienti ca nu vrea sa le inchida conturile prin telefon sau online, ci doar printr-o cerere scrisa, intr-o sucursala

"Cu ceva ani in urma, Raiffeisen m-a notificat despre decizia de anulare a cardului meu (la care veam o intarziere rate). Bun! Intre timp am achitat tot debitul, sperand sa scap de ei. Nu se poate inchide contul telefonic, ma taxeaza cate 10 ron lunar pentru NICI un serviciu, mai mult, 40 detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul primului trimestru din 2020: coronavirusul a inceput sa afecteze si profitul bancilor

Sistemul bancar a ramas stabil in primul trimestru al anului, cu o crestere importanta a activelor si implicit a creditelor, insa a inceput sa resimta primele efecte ale pandemiei coronavirusului, prin cresterea provizioanelor pentru potentiale riscuri, care au afectat profitabilitatea detalii

Ultimele Comentarii