BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2019: activele si-au dublat ritmul de crestere, profitul scade

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-24 19:05

Sistemul bancar a reusit in 2019 sa-si majoreze activele cu un ritm de doua ori mai mare decat in anul precedent, precum si in raport cu cresterea PIB-ului, in ciuda mediului legislativ impredictibil si ostil, determinat de impunerea unei taxe pe active si mai multe proiecte de lege pentru protectia consumatorilor.

Astfel, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), activele sistemului bancar au crescut in 2019 cu 9,8%, echivalentul a 44,1 miliarde lei, la 495 miliarde lei, un ritm dublu comparativ cu anul precedent, cand a avansat cu doar 5,5%, dar si fata de cresterea PIB-ului de doar 4,2%.

Profitul net al sectorului bancar a ramas stabil in 2019, la 6,3 miliarde lei, in scadere cu 7% fata de anul precedent, fiind afectat de taxa bancara, dar precum si de pierderile recunoscute de cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, un urma pierderii procesului cu Curtea de Conturi.

Un numar de 24 de banci, dintre cele 33 in total plus Creditcoop, au inregistrat profit in 2019, pe cand 10 au raportat pierderi.

In consecinta, indicatorii de profitabilitate au pierdut din putere: rentabilitatea activelor (ROA) a scazut la 1,35%, de la 1,59%, iar rentabilitatea capitalurilor (ROE) de la 14,85% la 12,32%.

Profitul operational al bancilor, adica profitul rezultat in urma activitatii de baza, fara costurile riscurilor si alte taxe, a crescut si in 2019, cu 8%, echivalentul a 800 milioane lei, la 10,6 miliarde lei.

Rata rentabilitatii activitatii de baza a ramas stabila, la 186%, nivel asemanator cu cel din anul anterior.

Cresterea profitului operational s-a datorat in principal incasarilor mai mari de dobanzi pentru creditele acordate in numar tot mai ridicat.

Volumul de credite acordate de banci populatiei si firmelor a urcat cu 31 miliarde lei in 2019 (12%), la un total de 280 miliarde lei, in timp ce depozitele au crescut cu 11%, echivalentul a 38,5 miliarde lei.

Astfel, veniturile din dobanzi au avansat cu 12%, echivalentul a 2 miliarde lei, la 18,8 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile la depozite au fost de doar 3,5 miliarde lei, desi in crestere mult mai mare, de 21%, echivalentul a 0.6 miliarde lei.

Veniturile nete din dobanzi au sporit astfel cu 10%, echivalentul a 1,4 miliarde lei, la un total de 15,2 miliarde lei.

Veniturile nete din comisioane au stagnat la 4,1 miliarde lei, in ciuda faptului ca de la finalul anului comisioanele pentru platile in euro au scazut substantial, de peste 10 ori, ca urmare a implementarii normelor SEPA.

Provizioanele pentru creditele neperformante (ajustari pentru pierderi asteptate, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene - ABE) au continuat sa scada, la 7,8 miliarde lei in 2019, de la 8,4 miliarde lei in anul precedent, in conditiile in care rata creditelor neperformante a continuat descresterea, la 4%, la finalul lui 2019.

Solvabilitatea bancilor se mentine si ea la un nivel ridicat, de 20% la sfarsitul lui 2019, fata de 19,6% in anul precedent.

Numarul unitatilor bancare a continuat sa scada, la 4.018 unitati (doar ale bancilor, fara Creditcoop), cu 341 mai putine decat anul precedent.

In acelasi timp, numarul salariatilor s-a diminuat cu 631 de persoane, la 53.106 de angajati in banci, la sfarsitul lui 2019.

 

Taguri: Indicatori sistem bancar  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • mda

  Și pensionarii pe care i-au atras până acum ce o să facă? Se muta la o alta ... detalii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii