BANCI | Stirea Zilei

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2019: activele si-au dublat ritmul de crestere, profitul scade

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-02-24 19:05

Sistemul bancar a reusit in 2019 sa-si majoreze activele cu un ritm de doua ori mai mare decat in anul precedent, precum si in raport cu cresterea PIB-ului, in ciuda mediului legislativ impredictibil si ostil, determinat de impunerea unei taxe pe active si mai multe proiecte de lege pentru protectia consumatorilor.

Astfel, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), activele sistemului bancar au crescut in 2019 cu 9,8%, echivalentul a 44,1 miliarde lei, la 495 miliarde lei, un ritm dublu comparativ cu anul precedent, cand a avansat cu doar 5,5%, dar si fata de cresterea PIB-ului de doar 4,2%.

Profitul net al sectorului bancar a ramas stabil in 2019, la 6,3 miliarde lei, in scadere cu 7% fata de anul precedent, fiind afectat de taxa bancara, dar precum si de pierderile recunoscute de cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, un urma pierderii procesului cu Curtea de Conturi.

Un numar de 24 de banci, dintre cele 33 in total plus Creditcoop, au inregistrat profit in 2019, pe cand 10 au raportat pierderi.

In consecinta, indicatorii de profitabilitate au pierdut din putere: rentabilitatea activelor (ROA) a scazut la 1,35%, de la 1,59%, iar rentabilitatea capitalurilor (ROE) de la 14,85% la 12,32%.

Profitul operational al bancilor, adica profitul rezultat in urma activitatii de baza, fara costurile riscurilor si alte taxe, a crescut si in 2019, cu 8%, echivalentul a 800 milioane lei, la 10,6 miliarde lei.

Rata rentabilitatii activitatii de baza a ramas stabila, la 186%, nivel asemanator cu cel din anul anterior.

Cresterea profitului operational s-a datorat in principal incasarilor mai mari de dobanzi pentru creditele acordate in numar tot mai ridicat.

Volumul de credite acordate de banci populatiei si firmelor a urcat cu 31 miliarde lei in 2019 (12%), la un total de 280 miliarde lei, in timp ce depozitele au crescut cu 11%, echivalentul a 38,5 miliarde lei.

Astfel, veniturile din dobanzi au avansat cu 12%, echivalentul a 2 miliarde lei, la 18,8 miliarde lei, in timp ce cheltuielile cu dobanzile la depozite au fost de doar 3,5 miliarde lei, desi in crestere mult mai mare, de 21%, echivalentul a 0.6 miliarde lei.

Veniturile nete din dobanzi au sporit astfel cu 10%, echivalentul a 1,4 miliarde lei, la un total de 15,2 miliarde lei.

Veniturile nete din comisioane au stagnat la 4,1 miliarde lei, in ciuda faptului ca de la finalul anului comisioanele pentru platile in euro au scazut substantial, de peste 10 ori, ca urmare a implementarii normelor SEPA.

Provizioanele pentru creditele neperformante (ajustari pentru pierderi asteptate, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene - ABE) au continuat sa scada, la 7,8 miliarde lei in 2019, de la 8,4 miliarde lei in anul precedent, in conditiile in care rata creditelor neperformante a continuat descresterea, la 4%, la finalul lui 2019.

Solvabilitatea bancilor se mentine si ea la un nivel ridicat, de 20% la sfarsitul lui 2019, fata de 19,6% in anul precedent.

Numarul unitatilor bancare a continuat sa scada, la 4.018 unitati (doar ale bancilor, fara Creditcoop), cu 341 mai putine decat anul precedent.

In acelasi timp, numarul salariatilor s-a diminuat cu 631 de persoane, la 53.106 de angajati in banci, la sfarsitul lui 2019.

 

Taguri: Indicatori sistem bancar  Return on equity (ROE) sistem bancar  Return on assets (ROA) sistem bancar  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile maresc comisioanele pentru conturi si carduri

Trei banci (BRD, Unicredit si Banca Romaneasca) au majorat semnificativ comisioanele standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice, in special la retragerile de numerar la ghisee. Astfel, BRD a dublat comisionul pentru retragerile de numerar in lei la detalii

Unicredit creste semnificativ comisioanele pentru conturi si carduri

Unicredit Bank va majora semnificativ, din 1 februarie 2021, o serie de comisioane standard pentru utilizarea conturilor si cardurilor de catre persoanele fizice. Comisionul lunar pentru administrarea contului curent va fi majorat la 8 lei, de la 5 lei cat este in detalii

Dobanzile la credite si depozite s-au intors in 2020 la nivelurile reduse din urma cu doi ani

Atat dobanzile la creditele noi in lei acordate de banci populatiei, cat si cele pentru depozitele noi in lei, au fost in scadere in luna noiembrie 2020, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Astfel, dobanda medie pentru depozitele noi in lei detalii

Creditele noi sunt in scadere, dar se mentin la nivelurile din anul precedent, in ciuda pandemiei

Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in luna noiembrie 2020 la 5,5 milarde lei, de la 7,1 miliarde lei in luna precedenta, insa se mentine la un nivel comparabil cu luna corespondenta a anului precedent, de 5,8 miliarde lei, in contextul pandemiei detalii

Ultimele Comentarii